• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Ministar ili robijaš

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Nenad Čanak je dao intervju za danas.rs. Dopada mi se njegov smisao za humor, pa i njegovo gledanje na politička dešavanja u Srbiji. Iz tog razloga prenosim u celosti njegov intervju.

  • LSV je ušla u Vladu Vojvodine. Na čemu ćete insistirati?
- Insistiraćemo, pre svega, na zaštiti građana Vojvodine i povećanju stepena autonomije Pokrajine i izmeni Ustava Srbije. Suočeni smo s potiranjem suvereniteta Vojvodine i neverovatnim licemerjem Ustavnog suda Srbije, koji je proglasio neustavnim odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine. USS je, onog trenutka kada mu se učinilo da vlada formiraju oni koji je trebalo da budu zabranjeni još 6. oktobra 2000, pohitao da dokrajči poslednji trag otpora svemu tome, a to je AP Vojvodina. Sve što je USS uradio, a pritom nije primetio da je Ustav uspešno kršen otkada je donet, jer budžet Vojvodine nikada nije bio sedam odsto državnog budžeta, jasno pokazuje njegovu kredibilnost.
slide.jpg
  • Liga je bila protiv donošenja ovog Ustava. Mislite li da će se iko ubuduće baviti pitanjem njegove izmene?
- Postojeći Ustav je koještarija. Postao je prepreka normalnom funkcionisanju i u korist je samo lovcima u mutnom i kriminalu. Ako ne postoji Ustav, onda su i zakoni relativna stvar, a pošto je tako, onda je sve pitanje dogovaranja i pogodbi, što je i osnova pravljenja ove vlade.
  • Prethodnih godina ste kritikovali pokrajinskog premijera Bojana Pajtića da nije dovoljno agresivan prema Beogradu. Očekujete li da se to ubuduće promeni?
- U ovoj Vladi Vojvodine nas je praktično homogenizovalo osećanje da slede vremena u kojima nemamo prava na nesporazume tog tipa. I dalje mislim da je odnos Bojana Pajtića prema Beogradu, kada su u pitanju ingerencije Vojvodine, bio bolećiviji nego što je dozvoljeno. Koketiranje s mađarskim nacionalizmom Ištvana Pastora je, najblaže rečeno, prešlo granicu dobrog ukusa. Ali, sve su to stvari koje u ovom trenutku nisu tema. Tema je da li uopšte Srbija, kao elementarno demokratska država, ima šanse da preživi sledeće dve ili tri godine. To bez jasnog odnosa prema autonomiji Vojvodine nije moguće, jer je Srbija demokratska onoliko koliko je Vojvodina autonomna. Ko kaže drugačije, taj laže.
  • Kritikovali ste i Pajtićev odnos prema centrali DS. S obzirom na dešavanja unutar DS, mislite li da će on sada biti slobodniji i nezavisniji u obavljanju svog posla?
- Ne interesuje me Pajtićev odnos prema centrali DS, već me zanima njegov odnos prema republičkoj vladi. Vlada, očigledno, neće biti dominantno sastavljena od njegovih partijskih kolega, videćemo njegov neopterećen nastup. Sada dolazi vreme kada ćemo jasnije moći da vidimo ima li tu prostora za delovanje ili nema. Ovo je vreme u kojem će se mnogo bolje pokazati ko je kakav.
  • Šta mislite o izboru Gorana Ješića za potpredsednika Vlade Vojvodine?
- Goran Ješić je jedan od najprominentnijih vojvođanskih političara i čovek velikog iskustva. Prijatno sam iznenađen njegovim ulaskom u vladu. To je mudar potez i mislim da se vojvođanska vlada mora ojačavati upravo takvim ljudima, koji su u praksi pokazali svoj talenat i sposobnost da vode pre svega sredine u kojima su izabrani.
  • Šta očekujete od vlade SNS-SPS-URS?
- Ne očekujem baš ništa, osim da Ilić magistar Velimir „dokraducne“ ono što već nije „pokraduckao“. Od URS očekujem da „doursa“ ono što već nije „ursao“, da se doradi scenario uništenja koji smo već videli odavno. Dinkić je mogao da bira - ministar ili robijaš. Potpuno je jasno sada da je program URS praktično borba da se ostane na vlasti i da se ne ode u zatvor. To je njihov i ekonomski i politički program. Da je u ovoj zemlji napravljena lustracija, ta vlada bi mogla da se napravi samo u Zabeli. Najkrivlji za to su oni koji su pravili nekakvo pomirenje između DS i SPS.
  • Pa, DS je to učinio.
- Nismo se mi svađali, oni su nas ubijali i tukli. Nije tu bilo svađe, nego je to bila zločinačka organizacija. SRS nije uspela da dođe na vlast decenijama, jer se znalo ko su. Najedanput preregistruju firmu, ostave dugove staroj firmi, promene jedno slovo u nazivu, zaperu biografije i eto njih na vlasti u roku od dve godine. To je nedopustivo. Lustracija je uslov svih uslova da se Srbija elementarno normalizuje. Na obeležavanju godišnjice u Potočarima nije bilo delegacije Srbije. To je jasan signal da nikoga ne zanima to što se događa i da je praktično sve ovo bilo isključivo borba za ličnu vlast.
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
:roflmao:...............
Od URS očekujem da „doursa“ ono što već nije „ursao“, da se doradi scenario uništenja koji smo već videli odavno.
:roflmao:
 
Vrh Dno