• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Mini trikovima protiv zaboravnosti

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Jeste li isključili pećnicu?

Mini trikovima protiv zaboravnosti

Tri principa profesora Solomona ključ su svake potrage za izgubljenim stvarima, a mentalni trikovi riješit će vas mučnog pitanja "Jesam li isključila glačalo ili ne?"

Nedjelja, 20. 1. 2013. Piše: Diana Martinaj

jeste-li-iskljucili-pecnicu-mini-trikovima-protiv-zaboravnosti-504x335-20130102-20130118152542-8e902ed98a08bf9fbc756f8577c6ea02.jpg

Fotolia Prije nego li isključite pećnicu, ponovite to naglasAko ne možete pronaći ključeve, nemojte panično okretati kuću naglavačke, kaže prof. Michael Solomon, autor knjige “Kako pronaći izgubljene stvari”.

- Stanite i razmislite gdje bi mogli biti. Kako biste ih lakše pronašli, morate biti u pravom stanju uma. Uvalite se u fotelju i popijte čaj jer ćete se tako brže odmaknuti od nemirnih misli koje vam zamagljuju prosudbu o tome gdje ste nešto zametnuli. Budite uvjereni u uspjeh i recite si naglas: ‘Sigurno ću pronaći ključeve’ - savjetuje. Najprije ih potražite ondje gdje obično stoje, ali budite svjesni efekta kamuflaže - možda jesu na svome mjestu, no moguće je da ste ih prekrili šalom pa ih ne vidite.
- Ako nisu tamo, vjerojatno su tamo gdje ste ih posljednji put koristili. Opustite se i pokušajte se sjetiti kad ste ih zadnji put držali u ruci. Vizualizirajte situaciju i bliže ste rješenju misterije. Opet ništa? Onda isprobajte moja tri najvažnija principa u traženju izgubljenih stvari - poručuje profesor Solomon.

1. Potražite samo jedanput i to uradite detaljno

Nemojte se vrtjeti u krug - nakon što ste provjerili jedno mjesto, ne provjeravajte ga opet. Iako vam se možda baš to mjesto čini obećavajućim, ako ključevi nisu bili ondje prvi put, vjerojatno neće biti ondje ni kad drugi put pogledate. To, naravno, vrijedi pod pretpostavkom da ste prvi put dobro pogledali. No ako niste bili detaljni, slobodno se vratite na to mjesto i ponovno potražite.

2. Tko je zapravo zametnuo ključeve?

Ako postoji mjesto na kojem držite ključeve, najprije ondje potražite. Čak i ako ih vi niste stavili tamo, možda ih je netko od ukućana spremio. U slučaju da ključevi nisu na svome mjestu, upitajte članove obitelji je li ih netko od njih upotrebljavao ili pronašao a da ih nije vratio na svoje mjesto.

3. Eureka-zona; ključevi su u radijusu od 45 cm

Većina zagubljenih predmeta je upravo tamo gdje i mislite da jesu. Drugi su, međutim, u neposrednoj blizini. Na primjer, mislili ste da su ključevi na stolu, no netko ih je srušio na pod. Predmeti mogu ‘odlutati’, kaže profesor Solomon, ali u većini slučajeva nisu udaljeni više od 45 centimetara od originalne lokacije. Odredite tu zonu i detaljno je pretražite.

Pljesni i pećnica je isključena

Kada kuhate nešto prije odlaska na posao, recite si naglas: “Sada isključujem pećnicu”. Tako ćete biti sigurni da ste to učinili i nećete se nepotrebno brinuti ili poželjeti vratiti se kući provjeriti pećnicu nakon što ste već gotovo ušli u ured.
S obzirom na to da se takve stvari rade automatski, može se dogoditi da niste sigurni jeste li isključili pećnicu ili glačalo, jeste li zatvorili hladnjak ili zaključali automobil i potegli ručnu. Budite prisutni i promotrite što radite te nećete upadati u zamke preispitivanja “što ako nisam”.
Pokušajte reći nešto posve nevezano uz situaciju dok isključujete glačalo - na primjer, recite: “Ta-daaaam” ili pljesnite rukama. To će vas nasmijati te ćete se sjetiti da je glačalo isključeno. Mozak može zablokirati i pri upoznavanju novih ljudi. Budući da svi imaju problema s pamćenjem imena, komunikologinja i autorica bestselera “Kako pričati s bilo kim o bilo čemu” Jill Spiegel savjetuje trostruko ponavljanje.
- Ime prvo ponovite u sebi, a potom naglas, i to što prije možete nakon upoznavanja, a povremeno i tijekom razgovora oslovite osobu imenom - savjetuje Spiegel.

Da bih bio 100 posto siguran da sam zatvorio vrata, moram samo dobro gledati što radim

Tijekom rutinske radnje, poput zatvaranja vrata hladnjaka, promatrajte sve što činite. Gledajte ruke koje zatvaraju vrata hladnjaka, budite prisutni u tom trenutku i fokusirajte se na to da su vrata hladnjaka sada zatvorena. Istu metodu možete primijeniti i za zaključavanje vrata automobila, ureda ili stana.

Topla isprika i ime je memorirano

Zaboraviti ime nekoga koga ste upravo upoznali može biti neugodno, no ne bojte se pitati ljude da vam ponove ime. Izvedite to na simpatičan način pa recite, na primjer: “Bilo mi je tako zabavno razgovarati s vama da sam zaboravio kako se zovete”. Nitko vam to neće zamjeriti.

Fokusirajte se na druge, a ne na ostavljanje dobrog dojma

Obratite pozornost na sugovornika pri upoznavanju. Mnogi su ljudi toliko opterećeni i fokusirani na to da ostave dobar dojam da ne doživljavaju ništa oko sebe, a to ih čini nervoznima. Ne zaboravite da komplimenti uvijek pale. Promakne li vam ime, poslužite se jednim pa recite: “Moram priznati da dugo nisam upoznala nekog tako zanimljivog. Oprostite, kako ste ono rekli da se zovete?”.

Obilježite auto za lakše prepoznavanje

Obilježite auto - oko antene zavežite crvenu vrpcu ili oko retrovizora zakačite plišanu igračku. To će vam pomoći pronaći automobil, posebno ako ste na prepunom parkiralištu. Poslužite se mobitelom - fotografirajte auto nakon što parkirate i prepoznat ćete mjesto na kojem vas limeni ljubimac čeka.

Pravi ključ za bezbrižnost - provjeri sve

Prije nego što napustite kuću, provjerite sve što bi vas moglo brinuti. Pogledajte jesu li svjetla isključena, jeste li isključili glačalo iz struje, jeste li isključili plin koji vam je trebao da si zagrijete čaj. Recite: “Sve je u redu” i bit ćete puno mirniji.

Gumica u džepu znači da je pećnica isključena

Kako biste bili posve sigurni da ste isključili pećnicu, oko regulatora plina stavite kuhinjsku gumicu. Kad isključite pećnicu, gumicu stavite u džep hlača te ćete tako nadohvat ruci imati dokaz da je pećnica isključena i prestat ćete se brinuti oko toga jeste li možda ipak zaboravili.

Koliko ste vi zaboravljivi ? Da li bi ovi trikovi vama pomogli?

Izvor:24 sata
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
:laugh:, tolko još nisam zaboravna....još mi klikeri rade.... ali mi se desi da neki put da zaboravim gde sam ostavila kuh. krpu, imam ih na sve strane....:laugh:
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ne pomaže ništa...ja kada nešto negde ostavim pa ga ne nađem, ja se vraćam nazad, fizički i psihički, rekonstrukcija događaja...i tako dođem do stvari koje sam zaturio. Plin ne koristim, ne podnosim ga, kada nešto spremam mehanički napamet isključujem sve na kraju, navika; kada krenem negde kući uvek neko ostaje, a ako ne, ključeve imaju svi ukućani i to po par rezervnih...ma sve funkcioniše dok mozak ne rikne a i to će za koju godinu, već se polako gubim.:laugh:
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.279
Broj reagovanja
2.953
Horoskop
Lav
Ja sam zaboravna, i posebno ne pamtim imena. Na ovaj fin način naveden u tekstu pitam nekoga da mi ponovi svoje ime.
A i lica zaboravljam:(
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Imena mi izvetre, ali se lica dobro sećam.
 
Vrh Dno