• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Manakin

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Manakin - ptica koja pleše

Područje ptica riđeg manakina prostire se jugozapadnom Kolumbijom i sjeverozapadnim Ekvadorom. Ova je ptica stanarica, što znači da živi u kolonijama koje čitave godine borave na istome mjestu.
slide.jpg
Zanimljivost vezana za ove ptice je da otprilike polovina od 40 poznatih vrsta stvara glazbu kretnjama dijelova tijela, pri čemu u zanosu udvaranja mužjaci izvode manevre kao što su jurcanje, zaokret, uspravljanje i klizanje unatrag. (koje sliči moonwalku Michaela Jacksona).
Još je Charles Darwin u svojoj knjizi Porijeklo čovjeka spomenuo tu pticu, ali za otkrivanje mehanike njihove glazbe bilo je potrebno više od 100 godina. Upravo je znanstvenica Kim Bostwick odgonetnula tajnu mužjaka riđeg manakina, najizvrsnijeg od svih vrsta te vrste ptice.
Otkriveno je da ti zvukovi dolaze iz krila, a Bostwickova je otkrila snimajući ptičje pokrete videokamerom s tisuću sličica u sekundi način na koji se taj proces odvija. Ptica kucka krilom o krilo 107 puta u sekundi, a svako krilo ima pero sa sedam zasebnih grebena. peto pero trlja po grebenastom peru poput trzalice dosežući frekvenciju od čak 1500 titraja u sekundi. Rezultat daje ton sličan violinskom.

 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Steta sto ne mogu pogledati video. :(
untitled.JPG
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan


Mžda možeš ovo videti ?
 
Vrh Dno