• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Majka Tereza

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
mother.jpg
Majka Tereza, Tereza od Kalkute, blažena majka​
Agnes Gondža Bojadžiju​
27.avgust 1910. Skoplje, Makedonija, tada Osmansko carstvo - 5.septembar 1997. Kalkuta, Indija​
Katolička monahinja i osnivač Reda milosrdnih sestara.​
Rođena je kao najmlađe dete albanskog bakalina, u osamnaestoj godini učila je engleski jezik u Dablinu u Redu irskih sestara iz Loreta. Posle toga je otputovala u Indiju, stigavši u Kalkutu januara 1929.godine.Provela je godinu dana kao iskušenica u Dardžilingu, a zatim se vratila u Kalkutu da predaje geografiju u samostanskoj školi, gde je kasnije postala upravnica.​
Pošto je završila višu medicinsku školu u Parizu, došla je u sirotinjske četvrti Kalkute. Majka Tereza se ukrcala na voz 1946.godine, kada je, kako je rekla, primila poziv od Boga - rekao joj je da radi sa bolesnima i siromašnima.​
majka_tereza.jpg
U jednom krilu hinduističkog hrama, otvorila je dom za siromašne i teško bolesne i nazvala ga​
Nirmal Hridej - Sveto srce. Godine 1948.osnovala je monaški red koji je služio slepima, starima, nemoćnima i umirućima.​
Godine 1950.osnovala je svoje sestrinstvo, Red milosrdnih misionarki.​
Godine 1963. indijska vlada dodelila joj je priznanje Padmašri - "Gospodar lotosa", a 1971.godine papa Pavle VI dodelio joj je prvu Nagradu za mir pape Jovana XXIII.​
Majka Tereza je 1971.godine posetila Britaniju kako bi osnovala dom za iskušenice, jedan od prvih ogranaka svoje misije van Indije.​
Godine 1979. dobila je Nobelovu nagradu za mir. Otkazala je proslavu, odlučivši da se novac koji je dobila uz nagradu iskoristi da se nahrane siromašni.​
Misiju u Kalkuti posetili su brojni zvaničnici: godine 1986.u posetu su došli papa i kenterberijski nadbiskup.Godine 1983.u Delhiju kraljica Elizabeta II proglasila je Majku Terezu počasnim članom Reda zaslužnih.​
Ronald Regan uručio joj je predsednički Orden slobode.​
Majka_tereza_mlada.jpg
Iako je u poznim godinama patila od progresivne bolesti srca, nastavila je da služi siromašnima i bolesnima, bila je protivnik razvoda, kontracepcije i abortusa.​
Njen red uključuje na stotine centara u preko 9o zemalja sa više od 4000 monahinja i stotinama hiljada radnika laika.
Nasledila ju je sestra Nirmala, rođena u Indiji.​
Proces kanonizacije počeo je nepune dve godine posle njene smrti, a papa Jovan Pavle II izdao je poseban ukaz da se taj proces ubrza. Beatifikovana je 19.oktobra 2003.godine.​
images.jpg

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Bravo Jan, predivno od tebe što si se setio nje, hvala Ti....:thumbsup:

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
O SIROMAŠTVU
“Ja vidim Boga u svakom ljudskom biću. Kada perem rane gubavcima, imam osjećaj da njegujem samog Gospodina. Nije li to prekrasno iskustvo?" -- 1974 intervju.
siromastvo.jpg

“Kada vidim ovu pustoš, osjećam ljutnju u sebi. Inače sebi ne dozvoljavam ljutnju , ali nakon što sam vidjela Etiopiju ne mogu si pomoći." -- Washington 1984.

“Najstrašnije siromaštvo je osamljenost i osjećaj da nas nitko ne voli.”

bulet.jpg
“Najveća bolest današnjice nije guba niti tuberkuloza, nego osjećaj neželjenosti i odbačenosti.”

bulet.jpg
“U svijetu je više gladi za ljubavlju i prihvaćanjem, nego za kruhom.”

bulet.jpg
“Ponekad mislimo da je siromaštvo biti gladan, gol i bez doma. Ipak, najveće siromaštvo je biti neželjen, nevoljen i znati da nitko ne mari za tebe. Mi moramo početi liječiti ovu vrstu siromaštva u našim vlastitim domovima.”

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
O SVOM ŽIVOTNOM POZIVU
mt005.jpg
“Mi osjećamo da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali ocean bi bio manji da nema te kapi.”

“Neki dan sam sanjala da sam na vratima raja. Sveti Petar mi je rekao: ‘Vrati se na zemlju, ovdje kod nas nema siromašnih predgrađa. '"
-- Citat iz razgovora sa grčkim Princem Mihaelom 1996.

“Čudo nije to što mi radimo svoj posao, nego to što nas on usrećuje.”

pesakvremena

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.08.2016.
Broj reagovanja
827
Horoskop
Jarac
Mudre reči Majke Tereze

majka%20tereza.jpg

Kad manje imamo, više dajemo.
Čini se da je apsurdno, ali ovo je logika ljubavi.

Majka Tereza iz Kalkute (Agnes Gonxha Bojaxhiu)

"Poštenje i iskrenost učiniće te ranjivim. Nije važno, budi pošten i iskren!

Ono sto si godinama stvarao u času bi moglo biti razrušeno. Nije važno, stvaraj!

Ako pomažeš ljudima, možeš loše proći. Nije važno, pomaži im!

Daješ svetu najbolje od sebe, a on će ti uzvratiti udarcima. Nije važno, daj najbolje od sebe!

Čovek je nerazuman, nelogičan i sebičan. Nije važno, voli ga!

Ako činis dobro, pripisatl će to tvojim sebičnim ciljevima. Nije važno, čini dobro!

Ako ostvariš svoje ciljeve, naći ćeš lažne prijatelje i prave neprijatelje. Nije važno, ostvari svoj cilj!

Dobro koje činiš, sutra će biti zaboravljeno. Nije važno, čini dobro!"

Život je prilika - iskusi je.
Život je lepota - divi joj se.
Život je san - ostvari ga.
Život je zadatak - izvršavaj ga.
Život je igra - igraj se.
Život je dragocen - neguj ga.
Život je bogatstvo - čuvaj ga.
Život je ljubav - uživaj u njoj.
Život je tajna - odgonetni je.
Život je obećanje - ispuni ga.
Život je tuga - prebrodi je.
Život je himna - pevaj je.
Život je borba - prihvati je.
Život je tragedija - uhvati se s njom u koštac.
Život je avantura - usudi se.
Život je sreća - zasluži je.
Život je život - brani ga.

maica_tereza1.jpg
"Onaj ko ljudima sudi, nema vremena da ih voli.

Bog je prijatelj tišine. Pogledajte kako priroda: drveće, trava, cveće,... raste u tišini. Potrebna nam je tišina da bismo mogli dotaći duše.

Nemoj nikada zaboraviti da koža poprima bore, kosa sedi, a dani se sabiru u godine... Ali ono najvažnije se konzerviše: tvoja snaga i određenje ne stare.

Ako ne možeš da nahraniš stotinu ljudi, onda nahrani jednog.

Radost je molitva. Radost je snaga. Radost je mreža kojom hvataš duše.

Nije vredno ono što radiš, već koliko ljubavi ulažeš u ono što radiš."

linie.gif

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Život je prilika - iskusi je.
Život je lepota - divi joj se.
Život je san - ostvari ga.
Život je zadatak - izvršavaj ga.
Život je igra - igraj se.
Život je dragocen - neguj ga.
Život je bogatstvo - čuvaj ga.
Život je ljubav - uživaj u njoj.
Život je tajna - odgonetni je.
Život je obećanje - ispuni ga.
Život je tuga - prebrodi je.
Život je himna - pevaj je.
Život je borba - prihvati je.
Život je tragedija - uhvati se s njom u koštac.
Život je avantura - usudi se.
Život je sreća - zasluži je.
Život je život - brani ga.

Ma briljantne reci.

Vrh Dno