• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Ljudi su srećniji posle 45. godine

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Uprkos ustaljenom mišljenju da ljudi sa starenjem postaju mrzovoljniji, najnovija studija istraživača sa Univrziteta Vorvik pokazuje da se ljudi posle 45. godine osećaju srećnije.

Sredovečni ispitanici su rekli da se sa godinama kvalitet njihovog mentalnog života poboljšao, iako se fizički osećaju lošije.

Za potrebe studije ispitano je 10.000 ljudi, a fokus istraživanja bio je na njihovom načinu i mentalnom i fizičkom kvalitetu života, pri čemu su uzeti u obzir opšte zdravstevno stanje, društveno funkcionisanje, mentalno zdravlje i prag izdržljivosti boli.

"Očigledno je da se zdravlje ljudi pogoršava sa starenjem, ali interesantno je da se njihovo mentalno blagostanje zapravo poboljšava", izjavio je dr Kendala Ngianga-Bakvin.

Istraživači smatraju da razlog tome može biti u tome što se ljudi sa godinama lakše bore sa teškoćama i imaju manja očekivanja, te je manje verovatno da će stvarati sebi dodatne pritiske u privatnom i profesionalnom životu.

Studija je pokazala i da su ispitanici koji spavaju između šest i osam sati dnevno psihički i fizički zdraviji, u poređenju sa onima koji spavaju manje od šest sati.
Izvor: Tanjug
Pa posto nas je vecina negde tu oko te famozne brojke,da vas cujem :
Kako se osecate u tim godinama ( u kojima ste )?
Koje su prednosti?
Mane? i sl..:)

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Mlogo je to relativno .... a moje trenutno raspoloženje, ne bih isuviše povezivao sa starosnom dobi :)

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
pa ja imam od pomenute cifre za jednu trecinu manje godina.......i ono sto mogu da primetim.....to je da sam iz godine u godinu sve manje i manje ambiciozna..........sve sam vise i vise nazadovoljna........ali se sa tim nezadovoljstvom lakse nosim....odnosno lakse prihvatam neke stvari koje mi se desavaju a na koje u principu ne mogu da uticem......dok sam ranije mislila da je sve do mene i da mogu sve da promenim...... i bas mislim da cu do 45 da budem nacisto sa svim svojim uzburkanim mislima i ludostima..........:D

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
U nekoj normalnoj drzavi gde nema toliko stresa kao ovde logicno je da su ljudi u tim godinama srecniji jer su ostvareni i sada recimo uzivaju u "plodovima". Ne kazem da ih i ovde nema ali verujem znatno manje.
Kad gledam po godinama ja sam zaostala u razvoju :roflmao: i negde sam izmedju 35-40... ako ne i mladje. Ne opterecujem se istim ali prednost koju mi daju je iskustvo koje imam kao i nacin kako cu dalje u zivotu.
Mane? Nije lako u ovim godinama u kojim sam ponovo pocinjati zivot ispocetka, pa jos sam.. ali ima i to neke svoje cari.

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Jeste relativno. Ako izuzmemo zdravlje ( sto ne znaci da su svi preko 40-te bolestni od necega) smatram da su to najlepse godine.Zasto?
Prosli smo sve od skole,fakulteta,trazenja posla,udaje /zenidbe,radjanja dece,podizanja dece,prelezali sve decje bolesti,izucili njihove skole :D,ukazali im na pravi put,postavili smernice i rekli "nastavite sami"
Stambeno obezbedjeni ( uglavnom),materijalno kako ko ali vecina nas radi.
Sta nam sad preostaje? da se opustimo,zivimo,posvetimo voljenoj osobi,ako mozemo putujemo,ako ne Dunav je blizu,pa na pecanje i mozag na otavu ;)

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
prava rec koju bih nekako iskoristila mozda i nema smisla ali osecam se udobno.prijaju mi.manje sam u zurbi,ne primam sve strasno,ne jurim nikuda,imam vise razumevanja za ljude ,i uopsteno i u mojoj blizoj okolini.a opet imam dovoljno zelje i strasti da radim neke stvari,da upoznaem novo,da probam neke nove relacije,zabavlja me da pratim svoje reakcije,svidja mi se sto umem da prikocim,a opet i bezrezervno da se predam necemu novom.ponekad, kad naidjem na neki izazov, osetim radoznalost deteta,okupira me danima,u stanju sam da provedem sate,a da ne moram da mislim da li sam pri tom dobra mama,supruga,jer sam to vec usmerila jednim tokom.verovatno nista posebno razumljivo nisam rekla,i zato i jeste ta jedna rec s pocetka ona prava,udobno.

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Po meni rekla si dosta Zloco i to jeste prednost nasih godina :)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Punih 40. kako se osećam? Pa kao da ih nemam. Jedino što mi je pamet na vrh jezika. :)
Ali, ne mogu da kažem da sam srećniji sada u odnosu na dvadesete. Ma kakve god da su bile.

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Tad si bio mlad i lud :)
( salim se)
Sad imas druge brige i imas jos 5 godina,a to je velik period u kome ces odraditi dosta posla,zavrsiti mnoge obaveze i onda ces se polako opustati i uzivati u zivotu :)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Iskreno se nadam. :)

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
ma u sustini,sve su lepe,ako uzivas u njima..da ne bude sad-kiselo grozdje-..mladost je neobuzdana,strasna,i treba je proziveti na pravi nacin..i zao mi je kad vidim toliko mlade dece opterecene brigama,a trebalo bi da su bezbrizni i da uzivaju..

Vrh Dno