Linux operativni sistem - osnovna objašnjenja (tema za vaša pitanja u vezi Linuxa)

Icy

White Wolfess
Linux verzije svako iole veće unaređenje podvode pod novu verziju. Osetna je razlika između Ubunu 11.04 i trenutno aktuelnog izdanja Ubuntu 13.10. U čemu se ogleda osnovna razlika? Novije verzije programa, osvežene biblioteke. Šta bih istakla kao prednost Linuxa spram Win? Ne morate instalirati kompletno novi sistem da bise koristili noviju verziju programa. Upgrade može da se odradi i lokalno, samo određeni program. Potrebno je ispratiti uputstvo (koje uglavnom postoji na samom linku odakle se nova verzija preuzima), a odnosi se na određene zavisnosti - biblioteke, koje taj novi program koristi.

Ubuntu je distribucija Linuxa prevashodno je namenjena širokim narodnim masama, stoga ima veoma pojednostavljeno radno okruženje, odlikuje ga user friedly pristup svim opcijama, a kako su na razvoju Win 7 radili upravo Linux developeri, primetna je integracija nekih Linux rešenja za postavku direktorijuma, koja je eto primenjena i na Ubuntuu.
E sad, ono što Linux ima, a Win ne pruža na taj način korisniku, jesu različita radna okruženja, rad sa podacima, paketima i bibliotekama. Čisto da objasnim, na bilo kom Windowsu ni ne razmišljate o radnom okruženju. Postoji samo jedno i to vam je što vam je.
Sam Ubuntu postoji u nekoliko različitih „ukusa“ odnosno nudi nekoliko različitih radnih okruženja.
Tu je trenutno najsvežije i najaktuelnije Unity. Okruženje koje po svojoj funkcionalnosti je prilagođeno tablet uređajima, no naravno da se može koristi i na laptop i desktop mašinama.
Preteča jednako novijeg datuma je Gnome 3. Šljokičavo i zanimljivo (lepo) radno okruženje prilagođeno desktop mašinama za mrvicu više u odnosu na Unity.
Potom veoma popularni Kubuntu koji nudi KDE radno okruženje. KDE je sav šljokičast, sa raznim widgetima, pukom korisniku neretko apsolutno liči na Win 7.
Za one sa malo slabijim ili starijim mašinama postoji XUbuntu sa svojim laganim XFCE radnim okruženjem. XFCE je recimo 3 stepenice iznad Gnome2 (poznatog kao i Gnome fallback ili safemode - ovo poslednje uglavnom zavisi od podrške 3D-a grafičke kartice). Gnome2 je za ljubitelje starog i klasičnog Gnome okruženja koji prosto nisu želeli ništa što šljašti i ima zvezdice i perlice, već je jednostavno i funkcionalno.
I kao najlakša verzija, posebno zahvalna za mašine sa slabim hardwerskim performansama (malo RAM memorije, stariji i slabiji procesori, malo HDD memorije) tu je Lubuntu i njegovo lagano LXDE radno okruženje. Ima sve neophodne funkcije za rad, podesivo je i prilagodljivo potrebama svakog korisnika. U odnosu na Win zahteva malo više strpljenja, ali jednom kada ga podesite, to je to.

Ono što jeste zajedničko najvećem broju Linux distribucijama jeste Kernel, odnosno jezgro ili prostim rečnikom srce samog sistema. Većina postojećih Linux distribucija imaj istovetno jezgro, razlike su u verziji istog. Pojedine idu u korak sa razvojem jezgra, pa stoga imaju najnovije izdanje. Neke ipak teže stabilnosti pa će ponuditi za koju verziju starije jezgro.

Postoje i zahtevnije (što se poznavanja Linuxa tiče) distribucije kakve su Gentoo, Slackware, Arch. Moguće da sam neku i izostavila, ali ako nekoga ova tematika već zanima, slobodan je da pita, pa ćemo razraditi konkretno pitanje :)
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Zahvaljujem se @Icy na lepom objašnjenju Linux distribucija sa posebnim osvrtom na Ubuntu. Izvini što sam nepotrebne delove tvog posta izbacio, ali kao što si i sama rekla, morao sam nekako da izvučem iz tebe ono što sam želeo. :) Nećeš mi zameriti? :) Nećeš, jer klješta nisam koristio. :p
Ukoliko imate pitanja u vezi Linuxa, učinite to ovde.
Ja bih da pitam da li se Ubuntu ili neka druga distribucija može instalirati na NTFS sistem HDD (koji inače koristi Windiows) ili Linux ima neke svoje specifičnosti?
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Icy

Rasho

Novajlija
Ja bih da pitam da li se Ubuntu ili neka druga distribucija može instalirati na NTFS sistem HDD (koji inače koristi Windiows) ili Linux ima neke svoje specifičnosti?
Linux uredno cita ntfs fajl sistem particija, ali linux ima svoje Ext, Ext2, Ext4, ReiserFs, Reiser4, BtrFS. Vise o njima mozemo u nekoj zasebnoj temi.
Linux se moze instalirati paralelno sa Windows-om, ali je potrebno kreirati particije za njega ili pustiti da se taj proces automatski odradi koristeci slobodan prostor na disku.

Odlicna okruzenja pored onih koje je @Icy pomenula su i Cinnamon i Mate koje su standard na Mint Linuxu ali se mogu instalirati i na vecini ostalih distribucija.
 

Icy

White Wolfess
Ako ćemo ulaziti dublje u tematiku, Windows je zapravo jedan isti operativni sistem koji iz godine u godinu unapređuju pa od početnih Win 3.11, NT4, Me, 2000,XP, do 7, 8 i 9 u pripremi, imamo samo različite verzije istog. Unapređene. Isto je i sa Linuxom. Razlika je u filozofiji koja obavija Linux zajednicu. Slobodan softver, besplatan, a dobar, funkcionalan, dostupan svima. Postoji veliki broj različitih Linux distribucija, koju će neko odabrati zavisi samo od njegovih ličnih potreba i želja.
Moje iskustvo za ove 2 godine koliko sam na Linuxu je da sam zaboravila šta je to antivirus, šta je to konstantni update razno-raznih programa, kompatibilnost sa operativnim sistemom itd. Meni kao naprednijem korisniku apsolutno odgovara kontrola nad operativnim sistemom koji koristim. Mogućnost da odem u sistemske konfiguracione fajlove i uradim izmene koje su mi neophodne da bi sistem radio ono što ja od njega očekujem.
Kažu sistem trebate prilagoditi vama, a ne sebe sistemu.
Najpoznatiji operativni sistem, danas, a baziran na Linuxu, je upravo Android. Popularan, funkcionalan. Budućnost operativnih sistema vidim upravo u njemu. Jako mi se dopadaju tableti koje pokreće Android operativni sistem.

Kao što je dragi kolega @Radenko Bogdanovic naveo, pored Ubuntua kao najpopularnijeg Linux sistema među Linuxima, poslednjih godina je svoje mesto izborio i Linux Mint, zahvaljujući trendovima koje prati, potrebama običnih korisnika koji prosto žele funkcionalan sistem a da ne moraju previše toga da znaju o samom Linuxu.

Ukoliko vam kompjuter služi da biste pogledali film, slušali muziku, chatovali, surfovali, radili sa dokumentima, Linux će zadovoljti sve vaše potrebe. Ima sve prateće programe koji su dosta slični onima koje se mogu videti na Win operativnom sistemu. Nećete morati da tražite krekove i patcheve da bi vam sistem bio legalan, neće vas zamarati antivirus. Radiće i na starijim mašinama i/ili sporijim. Možete izabrati radno okruženje prema svojoj želji.. prosto pregršt izbora :)

No da se ne ponavljam. Osnove ovog sistema možemo proći lagano, uvesti svakoga koga to zanima u magični svet operativnih sistema.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Imam neki stariji računar, na kome je HDD riknuo. Kada kupim novi, instaliraću Linux. Pretpostavljam da prilikom instalacije Linux sam pretvara NTFS sistem u neke od sistema koje je @Radenko Bogdanovic već naveo. jedino me zanima kako Linux stoji sa drajverima, da li se zasebno instaliraju i traže za uredjaje ili ih kao i noviji MS sistemi sam instalira.
Da, hteo bih da navedem i da se radi u kompu sa 1GB ddr1 memorije, sa Inelovim procesorom na 2.5 Ghz, pa me zanima koja bi distribucija bila najpogodnija s obzirom na nešto stariji hardver, a hteo bih da radi što brže. naravno, osim Interneta, koristio bih ga eventualno za obradu slika u GIMP-u što bi možda bilo najzahtevnije? Ako ne grešim, možda bi Mint distribucija bila najprikladnija ili grešim i da ne zaboravim, koje okruženje?
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Icy

Icy

White Wolfess
Khm.. Pričamo o dva različita formata.

No hajmo redom.
NTFS je Microsoft-ov format particionisanja. Prilagođen za rad pod Windows operativnim sistemom. Ovaj format se čita iz Linux operativnog sistema, ali sam operativni sistem ne može biti instaliran na takvom formatu. Zašto? Linux ima svoj format particionisanja koji nosi naziv ext i prati ga broj 2, 3, 4. Prostim rečnikom, kao da pokušavamo motor veš mašine ugraditi u auto :). Nekim pomoćnim alatima bi to moglo da se izvede, ali nije to to. Zato svaki Operativni Sistem ima svoj format koji treba koristiti.

Na opisanoj mašini bi generalno mogla da se instalira bilo koja distribucija Linuxa. Što je mašina starija, to ima više drivera za sve komponente.
Pre samog instaliranja operativnog sistema može se pokrenuti tzv Live. Kako Linux možemo instalirati korišćenjem klasičnog CD-a, isto se može učiniti i preko USB-a. Na internetu postoje download linkovi svih Linux distribucija, postoje alati kojima se pravi instalacioni CD ili USB, a to se čak može uraditi i preko LiveCD-a.
Dakle, prilikom pokretanja instalacije kao i kod win operativnog sistema, bira se format particionisanja. Trenutno najpopularniji je ext4. Tokom instalacije se može napraviti više particija, podeliti disk prostor na onoliko delova koliko želimo.
Distribucija?
Ubuntu kao najrasprostranjenija. Potom Linux Mint kao distribucija koja je u velikom usponu što se funkcionalnosti i popularnosti tiče. Obe pomenute distribucije u samoj instalaciji sadrže nekoliko različitih radnih okruženja, tako da po završenoj instalaciji možemo izabrati ono koje nam se dopada. Jedino što nikako ne savetujem na toj konkretnoj konfiguraciji jeste KDE okruženje jer je masivno i zahtevno.

Što se drivera tiče. Zavisno od samih komponenti, u ponudi su vlasnički (od samog proizvođača) i nevlasnički (koje su pisali Linux developeri). Nalaze se u samoj instalaciji i mahom sve komponente budu prepoznate bez problema. Nakon same instalacije postoji panel sa podešavanjima gde se može izabrati drugi driver i videti da li sistem bolje radi sa istim. Ovo su već tehnikalije koje bi morale da budu obrazložene opširnije. No što se samog pitanja gore tiče, smatram da je dovoljno ovoliko za sada.
 

Jova

Suspendovan nalog
Sve ste vi to lepo objasnili ali ja se uopste ne razumem u tu tehnologiju...Meni kada treba nesto da sredim na svom kompjuteru ja pitam decu...:D

Nemam svoj Facebook ni Twitter jer nemam sa kim da se dopisujem jer nisam u kontaktu ni sa jednim skolskim drugom.
Nemam ni Skype jer nemam sa kim da se gledam i razgovaram...:roflmao:
Nemam svoj Blog jer neznam o cemu bih pisao na njemu...:D

Imam na Mobilnom Telefonu neograniceni Internet ali ga uopste ne koristim...:meh:
Imam svoj Mail koji samo ponejad koristim...:kul:

Najvise koristim Google i You Tube...:D
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Čuh da su na tržištu najtraženiji sada Linux developeri, jer dosta aplikacija Linux ne može pokrenuti. To je jedan od razloga što se još držim Windowsa tj. bar na ovom sada kompu koji imam ne bih menjala OS. I iskreno u velikoj sam dilemi kada budem kupovala lap top, a nadam se do kraja godine da ću kupiti, koji sistem da ubacim. Vuče me linux da probam,a opet...
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Icy

Icy

White Wolfess
Za ljude koji bi da probaju Linux postoji nekoliko solucija (bezbolnih).
Kao prvu navela bih Virtual Box. Na postojećem sistemu instalira se ovaj zgodan programčić, u okviru njega instalira se željena Linux distribucija, pokrenete je i.. Imate sistem u sistemu :) Moji počeci sa Linuxom izgledaju upravo tako. Dok nisam shvatila da Win pokrećem samo da bih pokrenula Linux.
Potom je tu kratkoročnija varijanta Live CD-a. Potrebno je imati instalacioni medij sa koga se pokrene Live, pa pogledate kako to sve izgleda, probate nešto i odraditi u istom. I po gašenju ne ostaju nikakva podešavanja sačuvana, znači štedi prostor i nema nepotrebnog čišćenja.
I treća opcija je naravno dual boot. Na istom HDD-u možete imati 2 i više različitih sistema. Obzirom da termin glasi Dual, odnosi se na dva sistema. Prilikom uključivanja računara pojavljuje se jednostavan izbornik koji vas pita koju particiju (ukoliko je u pitanju jedan te isti HDD) ili koji HDD (ukoliko istih imate više) želite da pokrenete. I na taj način možete imati oba.

Obzirom na to da je Microsoft doskočio hakerima (ne do kraja, ali u dobroj meri) ubacivanjem aktivatora spram starih key-eva, sve je teže doći do valjane instalacije Win-a, a da isti ne morate platiti basnoslavnu sumu novca.
Linux sa druge strane ne košta ništa, ima zaista stabilnih distribucija, solidna je podrška za većinu programa koje običan korisnik koristi, a godinama unazad se radi i na ozbiljnijim programima zbog kojih se neki još uvek drže Windowsa.
Moja mama nije imala računar do pre godinu dana. Veze nema šta je Operativni Sistem, niti koje razlike postoje. Na njenom sam instalirala Debian sa KDE okruženjem jer je eto šljokičast i ima neke cool gadgete. Njoj vrši posao :)

P.S.
@Anchy Hvala :)
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Nemam reči! Tako lepo napisano, jasno. :) Čim kupim HDD, a neće to biti skoro, na žalost, instaliraću Icy Linux. :)
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Icy

Icy

White Wolfess
U razgovoru sa ljudima koji bi da probaju linux najčešće čujem - ali tamo mora da se kucaju neke komande u onom crnom prozoru!
Crni prozor je poznat kao Terminal ili Konzola. Što se kucanja u istom tiče, to je češće stvar ličnog afiniteta. Ko voli da nauči nešto novo, da komunicira sa računarom na razini „Ja tebi naredim komandom, a ti to izvršiš“, rado će naučiti komande i kucati ih u Terminalu. Za one druge koje takav vid upravljanja računarom ne zanima, plaši ili naprosto ne privlači, postoji jednako lepo urađeno grafičko okruženje programa koji se zove Software Manager, sa sve sličicama, imenima i opisima programa, koje mogu instalirati klikom na iste. Linux je veoma napredovao što se tiče prilagođavanja i takvim korisnicima, pa sada ima user friendly okruženje namenjeno i običnom laiku kome je „crni prozor“ ili Terminal nepoznanica.
Češće poznat kao programerska platforma za rad, Linux danas postoji u toliko distribucija da je gotovo nemoguće ne naći nešto za svakoga. Ono što je nedaka bio Operativni Sistem u razvoju, danas je ozbiljan Operativni Sistem koji sa pravom koristi sve veći broj korisnika izmorenih komercijalizacijom, trendovima i sve skupljim igračkama za upravo komercijalne Operativne Sisteme.
 

Insajder

grrrrr
Linux, linux, magični linux...
sistem koji osvaja svet, sve je bolji i bolji, podržaniji, moderniji, stabilniji...

odavno sam se rastao sa windowsom, samo ponekad na photoshopu obrađujem fotografije
pošto je taj softver nezamenljiv...gimp, dobro odradi posao, ali nema finese koje meni trebaju,
inače, na jednom lapu imam neprikosnovenog debiana, na drugom lapu oštrog arch linuxa,
na trećem dual boot win7 sa Kali linuxom(jbg. moram i ja malo da se zabavljam :D),
a Kali je za to nezamenljiv, mada sam probao dosta, dosta pentest distribucija

četvrtog laptopa pogoni FreeBsd, direktan derivat Unixa, preteča svih OS-ova...
ko želi drugačiju mašinu ispod 'haube', neka proba, sa njim imate osećaj kao da vozite ševrolet :)

peti računar - desktop, je rezervisan za 'iživljavanje' nad sistemima, tzv. laboratorijski pacov :D
šta jadničak nije sve preživeo :(

na šestom laptopu sam imao Oracle Solaris, ali mi se ne sviđa pa sam ga izbrisao i sad čami prazan
i čeka na neko 'pingvinče' :)

sve u svemu, reko bih da Biliju vreme polako ističe u globalu, tux osvaja i gazi sve pred sobom :D
 

Icy

White Wolfess
Sve mi nešto toplo oko srca dok te čitam @Insajder :) I meni se čini da Billi sve više brlja i batrga se poslednjim atomima snage. Šta je mogao da napabriči para, to je to. Vreme je da Linux preuzme kormilo.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Bili će još dugo, dugo trpati pare u džep.
Linux jeste blizu, ali daleko je on još uvek od ozbiljne konkurencije. Uostalom, pitajte klince koje igrice igraju na Linuxu, ili radite nešto u fotošopu, autokedu. Neće da može.
 

Icy

White Wolfess
@Stemis slažem se, ali isto tako se radi i na razvijanju sve ozbiljnih profi programa koji rade upravo pod Linuxom. Sve više firmi se odlučuje za Linux na radnim mestima upravo zbog preskupe politike licenciranja MS, a fakulteti prednjače. Da, ne rade najnovije igrice na Linuxu, ali ih je sve više koje rade. Uzročno-posledična veza je broj korisnika koji će se odlučiti za ovaj operativni sistem. Kada ih je dovoljno zatražilo CS za Linux, to im je i obezbeđeno. Ide sporije nego komercijalni operativni sistemi, ali ide. Nisam za to da se i jedan OS degradira u odnosu na druge, ali ni da prednjači u odnosu na druge. I iznad svega ne želim da me iko ucenjuje da MORAM da koristim određeni OS da bih mogla da se koristim određenim programima, alatima itd.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Slažem se sa tobom. Ali meni nekako ne ide Linux i komercijalni software. No to je već politika Linuksa.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Icy

Icy

White Wolfess
Slažem se sa tobom. Ali meni nekako ne ide Linux i komercijalni software. No to je već politika Linuksa.
Desiće se i to čudo. Nije sve ni do Linux developera ako sami proizvođači ne pokažu dobru volju i urade verziju i za Linux.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Tačno, ali oni skupi prorami, šta znam, nekako mi ne ide da neko ima Linux i na njemu ACAD software. Mada, zašto da ne.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Icy
Vrh Dno