• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Lepota proroka

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Koliko vas veruje raznim prorocima? Kada kažem "prorok" mislim bukvalno na sve one koji se ozbiljno bave proricanjem sudbine. Živimo u svetu gde se vrlo lako poveruje nekom ko se upadljivo izdaje za nekog proroka, vrača, iscelitelja, maga, gataru...​
Hoću da proverimo sebe, koliko takvi ljudi utiču na mentalitet jedne nacije, koliko na psihu pojedinca, a koliko na grupu ljudi koji su dovoljno slabi da poveruju i da takve proroke preporuče svojim prijateljima. Da li time čine veću štetu ljudima koji su u nekoj nevolji i poslednju šansu traže kod "proroka" ?​
Citiraću jedan odlomak Nikolaja Velimirovića:​
"Uzalud je govoriti: slučaj!​
Uzalud je vikati: sujeverica!​
Događaji su događaji. Fakta su fakta. Mogli se objasniti ili ne, fakta ostaju fakta.​
Uzalud je gordo skrivati oči u pesak nauke. Vasiona je suviše velika slika za uske ramove nauke.​
Uzalud je trpati sve neobjašnjivo i čudesno pod arhivske numere telepatije, halucinacije, sugestije i autosugestije. Neznanje se ne objašnjava neznanjem. Fakta se ne mogu smatrati objašnjenim ako im se samo nadene neko grčko ime, ako se stave pod rubriku nekog fantastičkog naziva.​
Pa još utvrditi broj tih rubrika, i ne dozvoliti otvaranje novih - ima li što nedarovitije u rodu ljudskom? "​
Koliko nas veruje u sudbinu? Šta se zna o starim tradicijama koje su neke čak i održale a spadaju u proročke zanate - gatanje po vodi, po ikoni, gledanje u plećku, gatanje po krstu, senci, bacanje kocki, zrna...​
I danas je sačuvano nešto od toga, naročito na istoku Srbije. Gašenje ugljevlja, gatanje po kandilu i sveći, gatanje po koncima, po kolaču, po stvarima, vremenu...​
Ima mnogo čudnih, neobjašnjivih stvari, ali ko koliko veruje, da li su mu doneli dobro ili je to bila puka zabava za one koji nisu našli bolji izlaz iz svoje situacije?​
Kako sve ovo utiče na psihu svakog od nas? Šta se dešava sa crnom ili belom magijom, naročito vlaškom, koja je, kako većina tvrdi, vrlo jaka. Šta je sve u ovome istina, to i nije bitno, ovde je bitno, kako to realno utiče na čoveka, bez obzira da li je nešto od ovoga probao ili nije?​

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Kad kazes proroci meni prvo padnu napamet ovi neocekivano rodjeni ``proroci`` devedesetih, pa me domah jeza prodje od toga....No, verujem da nisi mislio na njih, pa necu o njima i pisati...

O tim starim obicajima mogu reci da ih samo dozivljavam kao rituale, neki vid zabave u to vreme, bez neke egzaknosti u njima.
Sa magijom jos slabije stojim. Tvrdoglavno odbijam u nju da poverujem, ali toliko ljudi kod nas se kunu u sve zivo da je ona istinita, da postoji, da ja vise nisam pametna sto se nje tice. Ono sto znam je da ne bih zelela na svojoj kozi da je osetim, ako je ima.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Mislim ja i na one "proroke" iz devedesetih, niko nije isključen. :)

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ah pa o njima mogu. Vidis u tom trenutku kad su se doticni pojavili svest, moral ( bez njega nista ), kultura drustva su toliko bili nisko, da sam stekla utisak da je upravo to plodno tle za radjanje takvih sarlatana. U neku ruku mogu tu paralelu povuci sa praistorijskim ljudima koji su imali raznorazne proroke, gde je i kod njih svest i kultura bila niska, samo naravno nisu imali tako zlobne namere kao ovi skorojevici.

Nikad nisam mogla da razumem niti cu ljude koji su tada hitali kod njih i tone svog, u to vreme, tesko zaradjenog novca ( mada neki su lako zaradjivali, al to je druga prica ) davali na njih. Da li je moguce da su toliko ocajni bili? Posrnuli? Ne znam, nisam pametna. I to su jos mediji promovisali kao vrhunski vid zabave :zbunjen: Secam se tih reklama, non stop su se vrtele`` nekrunisane kraljice`` i slicni....Uzas.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Nekada se ljudi hvataju za slamke kad im je npr. dete u pitanju, njegov život.... ja to ne podržavam ali takve osobe razumem...

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Mnogi, mnogi u to vreme nisu zbog toga isli. Zapravo takvi su najcesce isli po nekim zabitima, smatrajuci ih verodostojnijim od velegradskih proroka.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
ja govorim o skorijim datumima, od pre desetak i više godina....

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
I ja sam na to mislila. I u to vreme islo se po raznim selima u nekim planincinama, pa i danas se ide....

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
tačno tako.... kad samo pomislim na Kleopatru... jeza mi ide niz leđa... a ni žena a ni muškarac... a gde je sada u Bugarskoj, uzima pare tamo od naivnih ljudi...

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Nedavno sam gledala klip na youtubu, neke njene stare emisije. Malo je reci da sa se valjala od smeha....:roflmao:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Naravno... ali jadan narod traži bilo šta....samo da se pomogne...

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Najgore je kada su ljudi ubeđeni da im je sve "pogođeno" i idu opet. Reklame su dosta sve to pogurale, zarađivala je i televizija i država. Sada postoji zakon, ako se ne varam, a ovde i dalje proroka koliko ti duša hoće. Niko ne reaguje, čak i neke javne ličnosti odlaze na "terapiju".

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Da pokažem na ličnom primeru:

Moja sestra zapela kod jedne gatare, hoće da ide, svi idu, da pođem sa njom. Ubeđivanje ništa nije vredelo i pristanem. Znao sam o kojoj se ženi radi, zna ceo grad, ali niko ne reaguje i pored zabrane i pored zakona i pored nenormalno visoke zarade dotične osobe. Inače, kod takvih je običaj da se ostavi na ikonu ko koliko ima ili želi da ostavi, ali meni se čini da neko onda baš nešto mnogo daje.

Tamo je sve prepravljeno da se razvija biznis, paravani, hodnici, čekaonica, ma kao da ste otišli da se lečite...mada bi zaista trebali da se malo leče. Namerno sam ušao i ja, nisam sestru pustio samu, da čujem o čemu se radi. Sve sve svelo na pitanja i odgovore, ostala predstava je takva da zbuni klijenta...bukvalno klijent i postavlja pitanja, nesvesno odgovara na njih, autosugestijom prihvata da je to tako i tačno, a gatara samo potvrđuje i sugeriše. Da se čovek raspameti. Dobro poznavanje psihologije, malo predstave i zabave da skrene pažnju, par rekvizita i eto ti proroka u punom svetlu.

Skitnica

Fatal woman
Starosedelac
Učlanjen(a)
13.11.2011.
Broj reagovanja
876
Horoskop
Ribe
Što ne podnosim u zivotu to su gatare i ljudi koji se bave nekim magaijam. Imal sam slabo iskustvo, i jedva sam se izvukla.I hvala Bogu coveku sto me spasio, jer nisam znala sta se desava samnom.Sada sam hvala Bogu dobro.A kako je toj osobi, sto mi htela nuditi, neka mu/joj samo Bog pomogne.

I gde ima smisla za te gatare sada pricam...kao ona gatara a drzi ikone u kuci..., mislim nigde veze.Koliko ja znam jedno uz drugo ne ide.Zato i ne podnosim takve ljude, jer hoce leba bez motike.
Daleko jim moja kuca.

Volim horoskope i te aladinove lampice i kolacic sudbine, jer smatram to nekom igrom.A vise od toga ne verujem.
Verujem u Boga.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
ja ću gatam za dobre pare... ću otopim mali tvog zlata, pomešam sas pasulj a može i bob... a tek karte... ni da se okrenu na lice ne treba... sve vidim...pogotovo ako skinem naočare...:laugh:

Skitnica

Fatal woman
Starosedelac
Učlanjen(a)
13.11.2011.
Broj reagovanja
876
Horoskop
Ribe
Prava si gatara Jasnice :laugh:

Vrh Dno