Lekovito bilje

Oljenka

Poznata ličnost
Član
ŽUTI NOĆURAK

Drugi nazivi: ZUTI NOCURAK. -- Evening primrose
Latinski naziv: Oenothera biennis . .
Eng - Evening Pimrose

Žuti nocurak (Oenothera biennis) stigao je iz južne Amerike na sever, na istocnu obalu Kanade. Bio je popularan vec medju Indijancima, izmedju ostalog, u lecenju kožnih bolesti i zalecenju rana, a peroralno se koristio kod astme, prehlada i gripe. U 17. veku dospeo je u Englesku.
U ulju žutog nocurka nalaze se dve važne nezasicene masne kiseline : alfa-Iinolenska kiselina i gama-Iinolenska kiselina. Prva spada medju esencijalne masne kiseline, što znaci da je organizam nije sposoban sam proizvesti, vec ju je nužno uneti hranom. Gama- Iinolensku kiselinu, medjutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uslovima.

Ulje dobiveno iz žutog nocurka sastoji se od 72 % linolenske kiseline, a 9 % cini gama.linolenska kiselina, pa se tako ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom biološki aktivnog vitamina F. On ima osobine antioksidansa neutralizuje slobodne radikale koji su štetni za organizam, a uz to sprecava i njihov nastanak.

Ulje žutog nocurka pokazalo je povoljno delovanje i na drugim podrucjima. Primena ulja žutog nocurka u velikoj meri sprecava neugodne simptome koji se javljaju pre menstruacije (predmenstrualni sindrom .PMS). Ulje žutog nocurka može biti korisno u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprecava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholicara se smanjuje razlika prostaglandina E 1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, podstice upravo uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje žutog nocurka posredno smanjuje i želju za picem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštecuje jetru i bubrege, dok ulje žutog nocurka, sprecavajuci blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja odredjenu zaštitu ovih organa.

Njegova daljnja dejstva su: smanjenje mogucnosti komplikacija kod šecerne bolesti, smanjenje osjecaja pregrijanosti usled hiperfunkcije štitne žlezde, te usporavanje procesa starenja.
1893957_130425175235_01123[1].jpeg
 

Oljenka

Poznata ličnost
Član
NJENO VELIČANSTVO - KOPRIVA: Uz samo dve kašike dnevno, zaboravićeš na ANEMIJU, MIGRENU, bolove u ŽUČI

Odlična je i za jetru

13413


Kopriva je najbolji prečišćivač krvi i najbolja lekovita biljka za formiranje krvi.
Ima pozitivan uticaj na pankreas i smanjuje sadržaj šećera u krvi. Ova biljka takođe leči bolesti i upalu urinarnog trakta i bolesti zadržavanja urina.
Ova biljka predstavlja odličan diuretik, sredstvo koje sprečava anemiju. Naročito se preporučuje na proleće.
Lišće koprive je izvor vitamina A, B, D, E i K, minerala (kalcijum, mangan, gvožđe, kalijum, cink, magnezijum i bakar), enzima, hlorofila.
Sastojci:
- 1 kg lišća koprive
- 2 limuna
- 2 jabuke
- pola kilograma meda ili žutog organskog nerafinisanog šećera
- želatin, najbolje pektin
Priprema:
Pomešajte koprivu i jabuke. Sastojke zajedno sa dva limuna ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete meku smesu.
Dodajte med i želatin, u zavisnosti od težine i uputstva. Dok je mešavina topla, ubacite je u tople i sterilne tegle. Svaki dan konzumirajte dve kašike pre obroka.
Kopriva je najbolji način da očistite i poboljšate svoju krvnu sliku. Kopriva se takođe koristi za tretiranje jetre i žučne kese, poremećaja sna, tumora u jetri, stomačnih grčeva, čireva, plućnih bolesti. Takođe je vrlo korisna kod virusnih i bakterijskih infekcija.
 
Vrh Dno