• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Lekovito bilje

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
Biljno ulje noćurka

Noćurak (žuti noćurak) pripada biljkama pupoljkovkama (porodica Onagraceae). To je dvogodišnja zeljasta biljka visoka 1 do 1,5 m. Njegova stabljika, koja povremeno ima crvene mrlje, uspravna je i bridasta, često razgranjena, a listovi su duguljasti, dugi petnaestak cm, nazubljeni (donji suženi u peteljku, gornji većinom sjedeći). Veliki žuti cvjetovi stoje pojedinačno u lisnim pazušcima, a promjera su do 6 cm. Cvjetovi se otvaraju navečer (otuda ime!), privlače brojne noćne kukce i ostaju otvoreni tijekom čitave noći a za oprašivanje se brinu noćni leptiri. Prije nego što sunce izađe, cvijetovi će uvenuti, a već slijedeće večeri novi cvjetovi će krasiti biljku.​
Osim u svojoj domovini Sjevernoj Americi, noćurak uspijeva diljem svijeta u umjerenim klimatskim zonama. U Europu je biljka prenesena kao ukrasna biljka. Raste na pustoj zemlji i na kosinama, ponajprije na pješčanom tlu. Cvate od lipnja do listopada.​


Djelatni sastojci

Ulje se dobiva hladnim prešanjem zrelih malih sjemenki. Noćurak kao najvažnije farmakološki djelatne sastojke sadrži višestruko nezasićene masne kiseline, linolnu i gama-linolensku kiselinu, te maksimalno 8% zasićenih masnih kiselina.
Dvije su važne nezasićene masne kiseline: alfa-linolenska kiselina i gama-linolenska kiselina. Prva spada među esencijalne masne kiseline, što znači da je organizam nije sposoban sam proizvesti, već ju je nužno unijeti hranom. Gama-linolensku kiselinu, međutim, organizam može proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo pod idealnim uvjetima a naš životni stil i prehrana modernog doba, na žalost, ne osiguravaju unos dovoljnih količina nezasićenih masnih kiselina u organizam. Upravo je obrnuto - naša je prehrana prebogata zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom, rafiniranim biljnim uljima (u kojima već nedostaju nezasićene masne kiseline) i alkoholom.
Esencijalne masne kiseline poznate su po svojim brojnim povoljnim učincima. Između ostalog, štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Organizam proizvodi gama-linolensku kiselinu prvenstveno iz linolenske kiseline, a služi i kao izvor nekih prostaglandina koji imaju važnu ulogu u organizmu. Među prostaglandinima je najznačajniji prostaglandin E1 (PGE1) koji snižava krvni tlak, smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, podržava funkciju imuniteta i regulira moždane funkcije. Svjetska zdravstvena organizacija smatra esencijalne masne kiseline toliko važnima da, prema njezinim prijedlozima, nezasićene masne kiseline kod odraslih moraju iznositi 3% dnevno unesenih kalorija, a za dojilje i djecu 5%.

Ulje noćurka koristi se oralnim putem u tretmanima sniženja razine kolesterola, dijabetesa svih oblika, tradicionalno se upotrebljava u slučaju hiperaktivnosti kod djece, multiple skleroze, aterosklerotičnih promjena, u poboljšanju funkcije mozga, želučanih tegoba, dobro djeluje na ženski organizam, prvenstveno kod neugodnih simptoma koji se javljaju prije menstruacije, pomaže ženama u menopauzi kada se koristi kao prirodna terapija (zamjena za hormonalnu). Jedno ispitivanje u Velikoj Britaniji obuhvatilo je 70 žena koje se ranije nikakvim metodama nisu uspjele osloboditi bolova i tegoba koje su se javljale iz mjeseca u mjesec. Uzimajući tri puta dnevno dvije kapsule ulja noćurka, 57% pacijentica potpuno je prestalo osjećati simptome, 22 % je osjetilo djelomično poboljšanje, a samo kod 11% terapija nije dovela do promjene.
Vrlo rano je ustanovljeno da manjak esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih promjena na koži, i kod životinja i kod ljudi. Stoga noćurak pomaže u kroničnim upalnim bolestima i kožnim tegobama poput psorijaze, raznih ekcema i neurodermitisa gdje uzimanje noćurka može pomoći i popraviti stanje kože ako postoji nedostatak linolenske kiseline. To ga čini izvanrednim dodatkom prehrani! Djelotvornost noćurka pri liječenju neurodermitisa istražena je u čak 13 kliničkih studija. Kao pozitivno može se ocijeniti djelovanje na stupanj upale, suhoću, stvaranje prhuta, svrbež i opće stanje kože. Posebno su se svrbež i upale povukli uporabom ulja noćurka u usporedbi s placebom (imitacijom lijeka koji ne sadrži ljekovite tvari). Doziranje je iznosilo 2-3 g na dan, 6 mjeseci.
Uzimanje noćurka može biti korisno i u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprečava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razina prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, potiče na uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje noćurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ulje noćurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa.
Zapaženi uspjeh noćurak je pokazao i u dvoboju s reumatoidnim artritisom. Daljnji blagotvorni učinci noćurka su: smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde te usporavanje procesa starenja. Stoga je razumljivo da je ulje noćurka jedan od najsvestranije primjenjivanih dodataka prehrani koje zaslužuje svoje mjesto u svakom domu.
Ulje noćurka već su Indijanci u Sjevernoj Americi (domovini noćurka) znali cijeniti i iskorištavati za tretiranje kožnih problema. Između ostalog pripremali su kašu za liječenje čireva i drugih kožnih bolesti, ali i za ublažavanje lakših ozljeda.
Noćurak dobro njeguje ljuskavu, suhu i zrelu kožu, smanjuje količinu prhuti, pomaže ispucaloj koži, ubrzava zarastanje rana, te je dokazana pomoć kod psorijaza i neurodermitisa (sami znanstvenici svojim radovima potkrepljuju činjenicu da poremećaji u metabolizmu esencijalnih masnih kiselina imaju veliku ulogu u etiologiji ekcema, akni, psorijaze i drugih kožnih bolesti).

Nuspojave i način uzimanja

Ulje je dobro ispitano i vrlo sigurno za upotrebu, a uzimanje se preporuča kroz duži period. Kao dnevna doza podijeljena na 3 obroka odraslima se preporučuje 4-6 g (1 mala žličica 3 x dnevno tijekom jela), a djeci mlađoj od 12 godina 2-4 g. Ukoliko se uzima u obliku kapsula njih valja uzimati nesažvakane nakon jela s dosta tekućine. Vidljivo poboljšanje nastupa tek nakon 4 do 12 tjedana. Preporučuju se pauze nakon višetjednog oralnog uzimanja ulja.
Za primjenu u trudnoći ili tijekom dojenja nema nikakvih znanstvenih spoznaja o nuspojavama. Kod dojenčadi i djece mlađe od 1 godine ne preporuča se oralno uzimanje. Epileptičari bi se trebali posavjetovati s liječnikom o primjeni. Oralno se ne smije koristiti s lijekovima kao što su fenotiazini. Pojačava djelovanje tamoksifena i smanjuje toksičnost ciklosporina A.
Potreban je oprez s uljem noćurka: bogatstvo nezasićenih masnih kiselina koje posjeduje čini ga podložnim kvarenju oksidacijom te je manje stabilan od većine drugih biljnih ulja. Proces oksidacije se ubrzava u prisustvu nekih metala i čuvanje je obavezno na suhom, hladnom, tamnom mjestu.
Napisao: Saša Radulović, fitoaromaterapeut
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
Astragalus


Astragalus (lat. Astragalus membranaceus) je višegodišnja biljka poreklom iz severne i istočne Kine, Mongolije i Koreje. Upotrebljavan je u kineskoj tradicionalnoj medicini hiljadama godina, često u kombinaciji sa drugim biljem, primarno za jačanje imuniteta ali i kao tonik za podizanje raspoloženja i povećanje snage kod hroničnog umora i nedostatka energije (adaptogen). Astragalus poseduje antibakterijska, antiupalna i diuretička svojstva. Pomaže organizmu da se odupre virusnim infekcijama povećavajući proizvodnju interferona, imunog faktora koji sprečava razmnožavanje virusa.

U kombinaciji sa korenom Žen-šena ( Panax Ginseng ) astragalus se pokazao kao snažna zaštita od stresa, dok u kombinaciji sa Ehinaeceom predstavlja zaštitu od uobičajenih infekcija sluzokože (kod prehlada i povišene temperature). Kineska tradicionalna medicina preporučuje upotrebu napitka od Astragalusa sa Echinaeceom na prvi znak prehlade. Sem što se se koristi da zaštiti i podrži imunološki sistem i da tako spreči prehladu i respiratorne infekcije, Astragalus se preporučuje i obolelim od dijabetesa, za snižavanje krvnog pritiska, a dokazano je i da štiti jetru.
Extrakt Astragalusa se preporučuje i kod pacijenata obolelih od kancera koji primaju hemoterapiju i radioterapiju. Brojna istraživanja ukazuju na pozitivnu ulogu astragalusa kod ovakvih pacijenata. On jača prirodnu odbrambenu funkciju organizma stimulišući reakciju T ćelija. Ova biljka ne napada direktno ćelije raka kod osoba obolelih od kancera, već jača odbrambeni imunološki sistem u borbi protiv razvoja ćelija raka. Dokazano je i da Astragalus povećava proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca. Brojna istraživanja su potvrdila tradicionalno poznato imunotonizirajuće dejstvo Astragalusa – ekstrakt Astragalusa obnovio je imuni sistem 90% ispitanika obolelih od raka.
U Astragalusu je identifikovano nekoliko hemijskih sastojaka koji bi mogli biti potencijalna aktivna jedinjenja, uključujući polisaharide, flavonoide, saponine, glikozide, aminokiseline i minerale od kojih je najznačajniji selen, stimulator antioksidantne aktivnosti i odbrambenog mehanizma.
Najnovija istraživanja u Kini ukazuju da astragalus može da se uspešno koristi kao antioksidans i kod ljudi koji pate od bolesti srca, ublažavajući simptome i poboljšavajući rad srca.
Astragalus kao dodatak ishrani može da:
- stimuliše imunološki sistem
- smanji rizik od nastajanja kancerogenih oboljenja
- redukuje sporedne efekte terapijskog zračenja i hemoterapije, i ubrzava oporavak od njih tako što deluje kao adaptogen (nespecifičan otpor stresu)
- podiže energetski nivo ljudskog organizma (kod hroničnog umora i malaksalosti)
- poboljša apetit kod bolesnika
- unapređuje mentalne funkcije, što se primećuje naročito kod starih ljudi
- ubrzava zarastanje rana
Bezbedan je za upotrebu u preporučenim dozama i može se uzimati sa drugim imunostimulirajućim biljnim ekstraktima radi sinergijskog efekta.
Preporuceno doziranje sušenog korena Astragalusa je 5-20 g dnevno u obliku čaja ( 5 g se kuva se u 3 dl vode oko pola sata na blagoj vatri, procedi i pije po želji začinjeno medom i limunom).

http://www.medikamenti.info
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Kako napraviti prirodan i ukusan lekoviti sok i ice tea od mlade koprive i nane sa dodatkom limuna:


kopriva-sirup-i-sok-urti.jpg

mlada kopriva

Dok traje sezona koprive i nane treba je iskoristiti u što većem obimu. Kopriva je fantastična lekovita biljka čije vreme tek dolazi a o nani je suvišno i govoriti. Kada god imate priliku koristite ove dve dragocene biljke, po mogućstvu u svežem stanju, i za jelo, i za čorbe i za čaj i napitke. Posadite pored kuće obavezno obe biljke, zlata vrede.
Ovaj sok i sirup preporučujemo svima bez razlike a posebno deci za osveženje u toku sparnih letnjih meseci kao i za prolećno čišćenje organizma i podizanje imuniteta. Posebno je koristan napitak rekonvalescentima, pacijentima na hemoterapiji i radiološkom zračenju kao i slabim pacijentima. Preporuka njima je da konzumiraju uvek svež napitak bez kuvanja.
Nebrojeno je mnogo lekovitih kvaliteta i svojstava u koprivi i nani. Dodate li tome limun, malo meda i struk majčine dušice dobićete ledeni čaj istinske lekovitosti. Obično ljudi prave samo sirup od koprive ili od nane, ali vam mi preporučujemo kombinaciju, jer je boljeg ukusa i šireg spektra dejstva. Posebno što je ukus dopadljiv deci.
Šta treba dakle učiniti da dobijete ovaj ukusni i zdravi napitak.

Sok ili sirup od koprive i nane sa dodatkom limuna
Uberemo mlade vrhove i listove koprive i listove pitome ili divlje nane – po 30-ak komada od svake biljke.
Postoje dva zanimljiva načina da napravite sok. Prvi je da stavite sveže biljke u blender sa isečenim limunom i da sve sameljete, dodate vodu, med i izlomljen led i imate odmah napravljen svež sok od lekovitih biljaka – ledeni čaj. Možete ali i ne morate da procedite samlevene biljke. Pijete kao smoothy piće.
Drugi način je da ostavite biljke i isečen i oljušten limun da odstoji u 2 litra vode preko noći čitav jedan dan. Zatim masu procedite i stavite u posudu za kuvanje. Lagano zagrevate i dodajete šećer, 2 do 3 kilograma šećera, zavisno koliko gust i sladak sirup želite. Malo prokuvate dok se šećer ne otopi, ne do ključanja, da ne bi izgubili lekovite materije, i na kraju dodate mali struk majčine dušice ili timijana, jedan prstohvat, da začinite piće i da deluje kao prirodni konzervans.
Sipajte sirup u flaše, ohladite i stavite u frižider ili u zamrzivač. U zamrzivaču može duže stajati.
Sirup mešate sa vodom da napravite sok i pijete u toku dana, 2 do 4 čaše.

Sastojci za sirup i ledeni čaj:
30 vrhova koprive (mlade grančice, bez semenja)
30 vrhova stabljike mente (da nije u cvetu)
prstohvat – struk sveže majčine dušice ili timijana
2 litra vode – izvorska ako je moguće
3-4 limuna (oljuštena od kore, osim ako nisu domaći limuni koji nisu prskani i voskirani)
2-3 kilograma šećera (najzdraviji je koristiti tamni, smedji šećer, mada je ukus onda drugačiji, malo gorči)
med – za svež sok odnosno ice tea u slučaju da ne pravimo sirup
.
Lekovita svojstva ledenog čaja od koprive i mente
Kombinacija ovih lekovitih biljaka, kopriva, menta, limun i majčina dušica, delovaće blagotvorno na vaš organizam. Nabrojaćemo samo neka svojstva koja možete očekivati u slučaju duže upotrebe ovog zdravog napitka:
- čišćenje jetre i krvi
- smirivanje probavnog trakta
- snižavanje krvnog pritiska
- poboljšanje krvne slike
- više energije
.
Pokušajte, nećete se pokajati. U zdravlje vam bilo!:) ..http://www.bastabalkana.com/2012/06/sirup-ledeni-caj-i-sok-od-koprive-nane-i-limuna-biljni-prirodni-preparat-za-ciscenje-organizma/
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
Cikorija (radič) - sirotinjska kafa

Za lek se najčešće koristi koren, koji se sakuplja u jesen, kad je najdeblji i kada ima najviše lekovitih sastojaka i insulina. Mnogo ređe se upotrebljava nadzemni deo biljke ubran u cvetu.
Za cikoriju kažu da je najhranljivija vrsta salate. Najveći deo hranljivih materija čine ugljeni hidrati i belančevine. Od minerala, bogata je kalcijumom, fosforom, kalcijumom i magnezijumom. U lišću ima vitamina A, C i nešto malo B1, B2 i B5. U narodnoj medicini se uglavnom koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju oboljenja jetre, protiv malokrvnosti, a sastavni je deo i mešavine za prolećno čišćenje organizma. Gorke materije utiču na normalizovanje stanja nervne nadraženosti i napetosti, a deluje i uspavljujuće i uspokojavajuće. Cikorija je važna i u ishrani dijabetičara jer umesto skroba sadrži insulin, voćni polisaharid od koga se pravi hleb koji snižava šećer u krvi.

Sirotinjska kafa
Interesantna je upotreba ove biljke kao zamena za omiljeni crni napitak, poznatija kao „sirotinjska kafa". Sprema se tako što se koren ispeče i samelje u prah, a zatim skuva, procedi i gusti sadržaj se dodaje kafi u odnosu 3:1 (kafa:cikorija).
Priprema cigure - surogata kafe
- tri male šolje integralnog pirinča
- jedna mala šolja pšenice
- šoljica i po azuki pasulja
- dve male šolje leblebija
- šolja korena od cikorije (cigura, vodopija)
Sve sastojke propržite dok ne postanu zlatnobraon, pa ih sameljite u fini prah (janoa) koji će se koristiti za pravljenje kafe. Na jednu šolju ključale vode, dodati jednu veliku kašiku janoa i kuvati 5-10 minuta.

Izvor
http://www.stil-magazin.com/clanak/broj-132-6-jul-2009/zamena-za-kafu-insulin
 

Jova

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
10.03.2012.
Poruke
2.173
Broj reagovanja
1.326
Horoskop
Škorpija
ČUDOTVORNA BILJKA UBIJA ĆELIJE RAKA ZA 48 SATI:
Lečenje višestruko efikasnije od hemoterapije!
Čaj od maslačka deluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vreme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu ne "oboleva". Ova nepravedno zapostavljena biljka, često smatrana korovom, ima mnogo lekovitih svojstava, a potrebno ju je samo ubrati na čistim obroncima, daleko od saobraćajnica i zagađenja.

Iako su naše bake pravile sirupe od cvetova maslačaka znajući da sadrži mnoge lekovite supstance, ono što sigurno nisu znale jeste to da koren maslačka može pomoći obolelima od raka. Naučnici su, naime, otkrili da koren ove biljke deluje „bolje" od hemoterapije jer ona „ubija" sve ćelije, a koren maslačka samo one koje su zahvaćene karcinomom.

Osim što ima diuretska svojstva, podstiče izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol. Sadrži izuzetno važne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, tiamin, riboflavin, vitamin C, gvožđe, kalcijum, kalijum, folnu kiselinu i magnezijum.

Sadrži i do 535 % potrebnog dnevnog unosa vitamina K i oko 110% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. To su sve činjenice o ovoj biljci koje su poznate godinama. Ali, novija istraživanja bacila su potpuno novo svetlo na maslačak.

Na univerzitetu Vindzor u Kanadi sprovedeno je inicijalno istraživanje na Odseku za hemiju i biohemiju, a rezultati daju novu nadu obolelima od raka. Otkriveno je da koren maslačka efikasno „ubija" ćelije zahvaćene karcinomom bez ikakvih štetnih delovanja na ostale ćelije u organizmu, objavljeno je na portalu Natural News.

Bio na samrti, doživeo starost

Čaj maslačka deluje na zahvaćene ćelije na način da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vreme nijedna nova zdrava ćelija u organizmu ne „oboleva", pokazalo je istraživanje. Zaključeno je da kontinuirani tretmani korenom maslačka mogu uništiti većinu rakom zahvaćenih ćelija kod obolelih, a zbog ovih neočekivanih rezultata tim istraživača dobio je dodatnu potporu da nastavi sa istraživanjima ove čudotvorne biljke.

Džon di Karlo, 72-godišnjak je koji se lično uverio u lekovitost maslačka, prošao je intenzivne i „agresivne" tretmane hemoterapije u borbi za zdravlje, a na lečenju je bio pune tri godine pre nego su ga lekari pustili kući da provede "poslednje dane" sa svojim najbližima. S obzirom na to da su lekari imali sve manje alternativa u pronalasku funkcionalnog rešenja u borbi protiv njegove bolesti, predloženo mu je da pije čaj od korena maslačka kao poslednju slamku spasa. Nakon samo četiri meseca, piše Natural News, ovaj čovek doživeo je remisiju bolesti (delimično ili potpuno povlačenje bolesti)!

Kako beremo koren maslačka?

Koren maslačka bere se u jesen ili proleće, kada je sva energija sadržana u korenu. Maslačak, odnosno koren maslačka trebamo izvaditi iz zemlje. Poslužite se malom lopaticom za kopanje, te lagano odstranite zemlju oko korena. Pazite da koren ostane neoštećen, te da ne izgubi lekovitu tečnost koja se krije u njemu.
Koren vadite na čistim mestima, koja nisu tretirana raznim hemikalijama, a prilikom vađenja korenja usmerite svoju energiju na velike i snažnije biljke.

Kako čuvati koren maslačka?

Kao lek, koren maslačka se koristi i svež i osušen. Ako želimo čuvati koren maslačka potrebno ga je osušiti. Pre sušenja, korenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake, manje komadiće. Nakon toga se koren maslačka suši na svežem vazduhu. Koren maslačka raširite na podlozi, na suvom i hladnom mestu sa dobrim protokom vazduha.
Koren će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznaćete da je osušen kada postane krt pod prstima. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj tegli na suvom i tamnom mestu.

Autor: EPK
 

cale

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
23.03.2015.
Poruke
973
Broj reagovanja
670
Horoskop
Ribe
Ja se izmedju ostalog bavim uzgojem lekovitog bilja kooperaciji sa Institutom Josif Pančić.
Koga bilo šta interesuje, čajevi, seme, saveti, slobodno se javite.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Stemis je postavio divan tekst o pšeničnim klicama. Danas sam imala priliku, da malo više slušam o njima, niko nešto stručan ali ljudi koji su je koristili. Neću ulaziti u detalje ali koliko sam shvatila a i čitala, savršene su.
U mom mestu, dve osobe su postigle odlične rezultate koristeći ih a u pitanju je malignitet.
Samo saznanje da imaju 700 puta više magnezijuma, pet puta više kalcijuma, 12 posto više fosfora nego ostalo bilje ili povrće dovoljno govori koliko su bitne , lekovite.
Imunitet, digestivni trakt, depresija /ima vitamina B-1/
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Bez obzira što je @Lujka pisala o Aloa Veri , i ja ću nešto dodati. Pisala sam već da sam distributer prodajne mreže aloa vere. I u principu uspešna. Da nemam porodičnih problema, bolesne roditelje mnogo bih više radila. Da bi se uopšte i upustila u ovaj ,,posao,, probala sam najveći deo proizvoda što sama, što moja najbliža okolina. Tek kada sam se uverila u pozitivna dejstva aloe prihvatila sam članstvo.
Najdraže mi je kada u nekim novinama o zdravlju pročitam npr. aloja kraljica zdravlja, aloja - koristili je faraoni, indijanci jer inače da ne znam delotornost iste sigurno ne bih bila u mreži.
Naravno svako lečenje bilje je sporo u odnosu na lekove ali zato što biljka leči uzrok a lek posledic. Puno idem po seminarima, danima uspeha, slušam ljude koji imaju dobra iskustva koristeći ove proizvode i znam da bez obzira na ovaj mali zaostatak, neće uticato na to kada se stvore uslovi da mi ,,Vranje" bude blizu.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.767
Broj reagovanja
16.886
Horoskop
Ovan
Jel dobra ona za čuku?
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Naravno da jeste. Imaš ako te interesuje na YT predavanja naših doktora kojih ima puno a mislim da je predavanje dr. Biserke Lazarević, kardiologa zanimljivo za tebe. Inače i ona i muž su lekari. Samo tako ukucaš...predavanje dr. ...
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.767
Broj reagovanja
16.886
Horoskop
Ovan
Pretpostavljam da i sama znaš da to neću uraditi.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.767
Broj reagovanja
16.886
Horoskop
Ovan
Nego, ima li šanse da se ubacim u mrežu? :)
 

maki

Nindža
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.12.2015.
Poruke
2.299
Broj reagovanja
2.231
Horoskop
Ovan
Što se mene tiče-kombuha me je digla iz ,,mrtvih,, za dva dana....mislim da je način na koji se pije odlučujući za uspeh...
ja je uzimam u manjoj šolji ujutru čim se probudim, zatim posle ručka i pre spavanja....
povećava apetit (što je meni potrebno posle višegodišnjeg mršavljenja), jača organizam, poboljšava san itd :thumbsup:
 

Johny B

doživotni tinejdžer
Učlanjen(a)
30.05.2017.
Poruke
287
Broj reagovanja
277
Horoskop
Strelac
kanabis - provereno ! Smanjuje nivo stresa kom smo svi,hteli to da priznamo ili ne,izloženi. :)
 

Landa

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.07.2017.
Poruke
847
Broj reagovanja
632
Horoskop
Jarac
Kod nas moguce da dozvole zakonom.Tako da se neki supermarketi vec pripremaju. No, biti ce ogranicenja.
Licno, mislim da osobe koje redovno koriste ,nisu bas sposobe za rad.:rolleyes:

:laugh: Dobro je sto kombinujes sa pivom. Razblazis malo.:roflmao:
 

Oljenka

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
04.01.2019.
Poruke
472
Broj reagovanja
242
Horoskop
Nije određen
Bosiljak ( ocimum basilicum ) od grčkog basileus - kraljevski je začinska biljka iz porodice usnatica.

cache.php

Drugi nazivi:bosiok, bosilje, faslidjan, maslidjan.

Latinski naziv: ocimum basilicum .- asea aranion - athelas

Opis biljke: bosiljak je jednogodišnja mirisava, zeljasta biljka koja izraste 30 do 40 cm sa razgranjenom stabljikom. Listovi su jajoliki i na kraju šiljasti. Mali, beli, dvousnati cvetovi nalaze se u gornjem delu stabljike .Listovi su jajolikog oblika na dugim peteljkama. Cvetovi se razvijaju u velikom broju u gornjem delu stabiljke. Višebojni su, beli, ružicasti ili purpurni. Cela biljka ima ugodan miris i aromu.

tanište: Pradomovina bosiljka ja Indija. Davno, vec pre oko 5500 godina poznavali su ga Egipcani, o cemu govore ostaci biljaka pronadjeni u grobnicama piramida iz toga razdoblja. Bosiljak je poznata i cenjena lekovita i zacinska biljka . Prema nekim starim zapisima na prostoru srednje Evrope preneli su ga monasi u 12. veku. Na novim prostorima vrsta se udomacila i uzgaja se u vrtovima. U južnim delovima Evrope ponegde se može naci i van vrtova. Za uzgoj bosiljka potrebna su gnojena tla bogata humusom, te suncana i od vetra zašticena staništa. Biljka je narocito osetljiva na niske temperature, a ne podnosi ni zalevanje hladnom vodom.bosiljak se uzgaja u vrtovima i loncima. Cela biljka je veoma ugodna mirisa.

Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava cela biljka sa semenom Dosada utrvdjene lekovite i delotvorne materija su: etericna ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, jedan glikozid i kiseli saponin, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija.
Bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lecenja ljudi i životinja. Primenjuje se kod lecenja upala (želuca, creva), kod kaslja, pocetnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokracnih organa (bubrega, mehura). Najcešce se primenjuje u obliku cajeva.

Lekovito delovanje: bosiljak se koristi za umirenje živaca, grceva u želucu,lakše mokrenje, lecenje astme i zapaljenje bubrega. Koristi se, takodje, za poboljšanje apetita i protiv nesanice. Semenkama bosiljka lece se mokracni organi.Dosada utrvdjene lekovite i delotvorne materija su: etericna ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, jedan glikozid i kiseli saponin, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija.
Bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lecenja ljudi i životinja. Primenjuje se kod lecenja upala (želuca, creva), kod kaslja, pocetnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokracnih organa (bubrega, mehura). Najcešce se primenjuje u obliku cajeva..

Priprema jela s bosiljkom
Sveže natrgani listovi bosiljka odlični su za salatu od narezane račice. U salatu ih treba dodati u poslednji trenutak jer će umaci za salate na bazi octa oslabiti sveži ukus bosiljka.

Bosiljak možete rezati na podjednake trakice, tzv. chiffonade, i upotrijebiti ih kao fini gurmanski dodatak za juhe, umake i bruschette.

Jedan od najpoznatijih umaka od bosiljka je pesto, a priprema se od svježih listova bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinova ulja i naribanog parmezana. Preliven preko špageta pretvara testeninu u pravi gurmanski doživljaj, a može poslužiti i kao marinada. Osim pesta, od bosiljka možete napraviti i odličan umak za odreske, piletinu ili morske plodove na roštilju.

Sveži bosiljak možete umešati u maslac sa sveže mlevenim paprom i naribanom limunovom koricom pa ćete dobiti aromatični maslac koji možete poslužiti preko raznih vrsta pečenog mesa i riba.

Bosiljak je jako dobro dodavati masnim jelima, kao što su masna svinjska pečenka, ragu, ovčetina ili pečena guska, jer će uz dodatak bosiljka jela biti ukusnija i lakše probavljiva.

Sušeni bosiljak ima jači ukus od svježega pa ga dodajte u variva i razna druga jela od povrća, ponajprije od graška i graha, razne salate i namaze.
9615945_4965c854-7d6d-48c2-977f-6c6cb702737d_320_427[1].jpg
 
Vrh Dno