• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Ledeni čovjek ubijen je strijelom

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Najdulja autopsija u medicinskoj povijesti konačno je završena: Oetzi, ledeni čovjek star više od 5000 godina, preminuo je u brutalnom okršaju kada mu je strijela probila arteriju. Tako je konačno riješena zagonetka kojom se znanstvenici bave već gotovo 16 godina.
slide.jpg
Kada su tijekom odmora u talijanskim Alpama na granici s Austrijom u rujnu 1991. godine skrenuli s označene staze u planinski usjek, njemački planinari Erika i Hemut Simon našli su zaleđeno tijelo nagog muškarca.

Provjeravajući popise nestalih planinara, policija je u prvi mah zaključila da tijelo pripada Carlu Capsoniju, učitelju glazbe iz Verone koji je u tom predjelu nestao još 1941. godine. No, ubrzo se pokazalo da nađeno truplo spada u domenu arheološkog nalaza jer je analiza starosti pomoću radioaktivnog ugljika pokazala da je staro između 5000 i 5350 godina.

Čovjek iz neolitika čiji su ostaci nađeni u medijima je nazvan Ledeni čovjek ili Oetzi, prema njemačkom nazivu Oetzal za obližnju dolinu. Kako se pokazalo da je riječ o najstarijoj očuvanoj europskoj mumiji, uskoro je postao predmet interesa niza istraživača.

Znanstvenici su utvrdili da je Oetzi bio visok 159 centimetara te da je u trenutku smrti imao oko 46 godina. Uz njega je bila pronađena i bakrena sjekira te luk i strijele. Kako je ekstrakcija sitnih dijelova Oetzijevih kostiju rezultirala "izobiljem" DNK, prof. Bryan Sykes, autor bestselera "Sedam Evinih kćeri" i "Adamovo proklestvo", podvrgnuo ga je analizi.

Ta je analiza pokazala da je Sykeseova prijateljica Marie Moseley imala identični DNK uzorak kao i Ledeni čovjek, što znači da je Oetzi bio prarođak modernih Europljana.

Dugo se smatralo da je Oetzi umro od gladi i hladnoće, no 1994. godine prilikom rengenskog pregleda u njegovu je tijelu nađen kameni vršak strijele, što je ukazivalo na nasilnu smrt.

Ubrzo se pojavilo niz teorija o njegovoj smrti: jedni su tvrdili da je stradao tijekom lova, drugi da je riječ bila nestretnom slučaju, a treći da je bio ritualno žrtvovan. Naposljetku, skupina znanstvenika pod vodstvom dr. Franka Ruhlija sa Sveučilišta Zurich odlučila je cijelom slučaju pristupiti u modernoj forenzičkoj maniri.

Oni su u Bolzanu, gdje se čuva Oetzi, temeljito analizirali ostatke Ledenog čovjeka, kao i premete nađene s njim. Tako su pokazali da je Oetzi umro od iskrvarenja kada mu je strijela probila arteriju. No, prethodno je vođena žestoka borba, što je pokazala studija  Oetzijeve bakrene sjekire na čijoj su oštrici nađeni tragovi krvi. DNK analizom utvrđeno je da je riječ o tragovima krvi čak četiri osobe.

Tanja Rudež
 
Vrh Dno