• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kremenadle

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
krmenadle.jpg

Kremenadla je najukusniji deo svinjskog mesa. To je dugi kare, dugi leđni mišić, meso prve četvrtine kičmenog stuba; nalazi se između kostiju trnastih nastavaka pršljenova, tela pršljenova i dela kostiju rebara. Nalazi se između delova potplećke, kratkog karea i rebara.

Kremenadle su najbolje za pečenje na roštilju ili prženje na ulju sa dodatkom raznih preliva i umaka. One se mogu pripremati sa koskom i bez nje, a mogu se i marinirati.

Jedna od najboljih marinada za kremenadlu koju planirate da samo ispečete na roštilju je od jabukovog sirćeta, vinjaka, ulja, kima, meda i bibera.

- šolja ulja
- pola šolje jabukovog sirćeta
- pola šolje vinjaka
- pola šolje mlevenog kima
- kašika meda
- kašika crnog mlevenog bibera

KREMENADLA NA SRPSKI NAČIN

Kremenadle panirane u brašno, začinjene i ispržene na ulju ili roštilju; prelivene garniturom od uprženog i izdinstanog crnog luka, paprike, paradajza sa dodatkom kajmaka; servirana sa barenim krompirom.

- 1 do 1,5 kg kremenadli
- 25 gr brašna, so, mleveni biber
- 300 gr crnog luka isečenog na rebarca
- 250 gr paprika babura isečenih na rezance
- 250 gr paradajza, oljuštenog, blanširanog, isečenog na kocke
- oko 75 gr ulja
- 150 gr kajmaka, dodaje se u gotovu garnituru.

KREMENADLE NA FRANCUSKI NAČIN

Špikovane belim lukom, marinirane 1 sat, ispržene i garnirane izdinstanim pečurkama i prženim mladim krompirićima.

- 5 svinjskih kremenadli
- marinada: pola kašičice majčine dušice, zdrobljen lovorov list, 2 kašike ulja, kašika sirćeta, so
- 3 češnja belog luka za špikovanje
- 300 gr seckanih vrganja izdinstanih na masti
- 400 gr mladih krompirića.

KREMENADLE NA RUMUNSKI NAČIN

Kremenadle pržene na ulju sa dodatkom jabuka i belog luka; prelivene crvenom zaprškom uz dodatak luka i piva; zapečene u rerni.

- 5 svinjskih kremenadli
- 4 do 5 čena belog luka
- 2 oljuštene i na kolutove isečene jabuke
- 2 kašičice svinjske masti
- glavica iseckanog crnog luka
- zaprška: kašičica seckanog šnitlinga, pola kašičice aleve paprike, kašičica brašna, šolja piva, 30 gr maslaca ili ulja.

KREMENADLE NA ZLATIBORSKI NAČIN

Kremenadle pržene na ulju; prelivene garniturom od isprženog krompira, pečuraka, luka, papričica sa dodatkom kajmaka; prelivene rojal masom i gratinirane u pećnici 30 minuta.

- 1 kg svinjskih kremenadli
- 500 gr krompira isečenog na listove širine 1 cm, ispržen
- 5 ljute papričice, iseckane
- 150 gr pečuraka isečenih na četvrtine i sotirane na ulju
- 250 gr crnog luka, odvojenog na listove, uvaljane u brašno i propržene
- 1,5 dl safta od pečenja
- 70 gr ulja
- 150 gr kajmaka
- za rojal: 2,5 dl pavlake, 2 do 3 jajeta, so, peršun.

KREMENADLE NA SOMBORSKI NAČIN

Složenac od kremenadli, krompira, luka, paprika i ljutih pspričica; pečen u rerni 40 minuta; slično musakama.

- 2 kg krompira isečenog na kolutove
- 3 crvene paprike isečene na krupnije komade
- 250 gr crnog luka isečenog na kolutove
- glavica belog luka, iseckana
- 2 ljute papričice, iseckane
- biber, ruzmarin, so, ulje.

KREMENADLE NA ITALIJANSKI NAČIN

Kremenadle špikovane belim lukom, marinirane u ulju, sirćetu, biberu i ispržene; garnirane dinstanim pečurkama sa ruzmarinom, belim lukom i peršunom; servirane sa prženim krompirom.

KREMENADLE NA NEMAČKI NAČIN

Kremenadle provučene kroz masu od luka, žalfije, jaja, peršuna, bibera, soli i uvaljane u prezle, ispržene na ulju; servirane preko ukuvanih jabuka.
Jabukama se doda šećer, sok od limuna, vino i kuvaju dok ne omekšaju.

- 5 svinjskih kremenadli
- 6 kašika seckanog crnog luka
- 6 kašika seckanog peršuna
- kašičica seckane žalfije
- so, biber, 3 jajeta
- prezle, ulje ili mast
- 700 gr jabuka, oljuštene i isečene na kolutove
- 3 čašice belog vina, sok od jednog limuna, 3 kašičice šećera, voda, 3 kašike maslaca.

KREMENADLE NA UŽIČKI NAČIN

Kremenadle pečene na roštilju ili pržene na ulju, prelivene garniturom od uprženog luka, paprike, pršute, ljutih papričica uz dodatak pavlake; garnirane oblikovanim kajmakom i servirane sa dinstanim pirinčom ili prženim krompirima.

- 300 gr crnog luka isečenog na rebarca
- 100 gr goveđe pršute isečene na rezance
- 2 ljute papričice iseckane sitno ili na rezance
- 250 gr paprika babura isečenih na rezance
- 1 dl safta od pečenja
- 2 dl slatke pavlake
- so, biber, peršunov list
- 150 gr kajmaka
- 1 dl ulja.

KREMENADLE NA LIONSKI NAČIN

Kremenadle ispržene na ulju ili roštilju, prelivene garniturom od crnog luka, garnirane prženim krompirićima - pomfrit, pompaj.
Luk isečen na kolutove - prstenove, uvaljani u brašno i isprženi na ulju.

- 500 gr crnog luka isečenog na prstenove
- 30 gr brašna, so, biber
- ulje, peršunovo lišće.

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Jan, pošalji jednu krmenadlu za večeru, inače ću morati večerati sutlijaš:laugh:

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
yy.jpg

KREMENADLE NA CIGANSKI NAČIN

Pržene kremenadle prelivene garniturom od uprženog luka arpadžika, krompira, slanine i kiselih krastavaca uz dodatak madera-umaka.

- 1 kg kremenadli
- 100 gr luka arpadžika
- 150 gr seckane slanine
- 150 gr kiselih krastavaca
- 500 gr auštehovanog krompira ili mladih krompirića
- 2,5 dl madera sosa
- 1 dl ulja
- so, peršunovo lišće.

KREMENADLE NA FLAMANSKI NAČIN

Pržene ili pečene kremenadle na roštilju složene preko jabuka, prelivene saftom od pečenja i zapečene u pećnici.

- 5 kremenadle
- 15 oljuštenih i na tanke kolutove isečenih kiselih jabuka
- 100 gr maslaca
- so, biber, malo cimeta za posipanje jabuka.

KREMENADLE NA HOLANDSKI NAČIN

Kremenadle pečene na ulju ili na roštilju servirane sa prženim kobasicama, garnirane krompirom i jabukama.

- 5 kremenadle
- za kuvanje: 5 krompira isečenih na kocke, 2 glavice seckanog crnog luka, 5 oljuštenih i na kocke isečenih jabuka, 4 šolje bistre supe, so, biber
- 12 kobasica, ulje.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Video sam neke poruke da se žalite na kremenadle, da su vam suve, da imaju kosti, itd. Sve to može da se izbegne upravo raznim mariniranjem, a kost se može vrlo lako odvojiti od mesa i spremiti kremenadla bez kosti.:)

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
svinjske-krmenadjle-u-sosu.jpg

KREMENADLE SA PEČURKAMA

- oko 1 kg kremenadli
- 2 odreska šunke
- oko 200 gr pečuraka
- 5 kašike kisele pavlake
- čaša belog vina
- so i biber
- glavica crnog luka
- nekoliko čenova belog luka
- 5 kašika ulja.

Ispržiti kremenadle na ulju; na istoj masnoći upržiti crni i beli luk, pečurke, šunku, naliti vinom i dinstati 10 minuta; kremenadle preliti umakom i pavlakom i peći u rerni. Kremenadle se mogu umotati u foliju, preliti umakom i pavlakom i tek onda peći u rerni oko 30 minuta.

KREMENADLE NA LOVAČKI NAČIN

- 5 kremenadle
- so, biber, brašno
- 3 do 4 tvrdo kuvana jajeta
- 3 kisela krastavca
- aleva paprika
- ulje
- začin
- peršunovo lišće.

Kremenadle obrašnjaviti i ispržiti; na istoj masnoći propržiti alevu papriku, naliti fondom, vratiti kremenadle i dinstati dok ne omekšaju. U saft dodati iseckane krastavce i jaja, posuti seckanim peršunovim lišćem.

Kremenadle se mogu spremiti na lovački način - koristiti lovačku garnituru opisanu u temi http://caskanja.net/threads/kulinarski-rečnik-terminologija.7836/

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Boki, da se nisi dogovorio sa Branom oko ovih Lovačkih... juće sam ih jela..... :thumbsup::laugh:

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Nisam...volimo iste stvari, trebala je da napiše svoj recept, na svoj način, sigurno su malo drugačije, možda i bolje. :)

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Volim više krmenadle nego crveno meso. Volim ih pohovane i nisu mi suve. Ne smetaju mi kosti, samo počistim one sitne ako je loše presečeno.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Da, dobre su i pohovane. Najbolje je ako se prvo mariniraju u nekim biljnim začinima i ulju, a onda pohuju na bečki ili francuski način. Može da se iskoristi dosta toga od začina za poh masu i da budu i ukusnije nego obično paniranje.

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Da, nekako tako radim i ja, koristim začine za svinjetinu i pustim da odstoje.Nekad koristim masu za poh. Više volim klasično pohovanje, brašno-jaje-brašno... mekše su mi nego s prezlom.

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Boki ,opet si mi digao apetit s tim krmenadlama a ja večerala kačamak. Idem u frižider secnuti malo suvog vrata inače neću moći da spavam.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Da, prezle nisu pogodne za suvo i tvrdo meso. Ja u zavisnosti od mesa ili od povrća koje pohujem određujem i način paniranja, nekad koristim klasiku kao i ti, a nekada pravim tečnu masu za pohovanje.

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Pohujem i ja u tečnoj smesi ali uglavnom povrće. Nekad sam i belo meso al' nisam bila zadovoljna. Volim sve pohovano mmm:hungry:

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Da, volim i ja, ali je jako teško jesti samo pohovano. :)

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Uf, meni nije .... pohujem i mleveno meso.Uz pohovano razni prilozi ovisi što pohujem njam, njam:hungry:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
ja uvek na pohovano sipam limun.... onda je sočnije.... i više mi ide krompir pire od prženog:)

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Dobar je sok od limuna, ja ga koristim uglavnom za mariniranje mesa i za prženu ribu, ali na pohovano meso...nekako mi razgnjavi i omekša koricu a ja volim kad hrska. :laugh:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
kad nemaš baš jake zube onda moraš ... nekada sam i ja volela .....

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Uf, meni nije .... pohujem i mleveno meso.Uz pohovano razni prilozi ovisi što pohujem njam, njam:hungry:

Mleveno meso je nešto najbolje kada se ispohuje, tu si u pravu. Ja to isto radim. Čim spremim nešto punjeno od mlevenog mesa, odmah ide na paniranje i pohovanje. :)

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Meni neki ne veruju da se pohuje mleveno meso. E sad da mogu ovo pročitati :thumbsup:

Vrh Dno