• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Košarkaški klub Beočinska Fabrika Cementa.

Nenad988

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
07.09.2019.
Poruke
60
Broj reagovanja
7
Horoskop
Blizanci
Klub je osnovan 1970. kao KK Cement, a osnovala ga je grupa mladića predvođena Petrom Tresiglavićem. Cement se narednih godina takmičio u nižim ligama. 1989. klub preuzima privrednik Borislav Kondić i menja mu naziv u KK Elkond. Od tada počinju da se ređaju uspesi i klub stiže do saveznog ranga takmičenja. Tada klub menja naziv u KK BFC, po glavnom sponzoru Beočinskoj fabrici cementa, a pod tim imenom postiže najbolje rezultate.[1] U sezoni 1993/94. ulazi u Prvu ligu SRJ, a prvu sezonu 1994/95. završava na 4. mestu. Već u drugoj sezoni 1995/96., nakon osvojenog 3. mesta u ligaškom delu takmičenja, klub stiže do finala plej-ofa pod vođstvom trenera Miroslava Nikolića. Tamo ga je čekao beogradski Partizan, ali nakon što je BFC pobedio u prve dve utakmice i poveo 2-0 u seriji, izgubio je naredne tri i Partizan je osvojio titulu.[2] Takođe treba naglasiti da je BFC sve domaće utakmice igrao u Novom Sadu, zbog nedostatka odgovarajuće sportske hale u Beočinu.

Klub je odigrao još samo sezonu 1996/97., kada je završio na 5. mestu u Prvoj ligi, pre nego što se 1997. zbog finansijskih i raznih drugih problema klub ugasio, tačnije fuzionisao sa KK Vojvodinom iz Novog Sada, koja je iste sezone trebalo da ispadne iz Prve lige, pa je ovim potezom sačuvala prvoligaški status.[1]

Iste 1997. godine je osnovan novi klub KK Beočin, koji se usmerio na rad sa mlađim kategorijama, a takođe ženska seniorska ekipa se takmiči u Prvoj B ligi Srbije.

Poznati bivši igrači


Milenko Topić
Vladimir Kuzmanović
Željko Topalović
Aleksandar Smiljanić
Zoran Stojiljković

Uspesi

Prva liga SR Jugoslavije
Viceprvak (1): 19

 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Bio je to strašan tim.
 
Vrh Dno