Komunikacija

Boki

Suspendovan nalog
Član od
15.01.2013
Poruke
3.889
Reakcije
3.354
Horoskop
Ovan
Da li ste i koliko ste komunikativni ? Da li znate da se u konfliktnim situacijama izvučete uspešnom komunikacijom ? Da li inače puno gestikulirate i da li se oslanjate na neverbalnu komunikaciju ? Topic jeste možda malo konfuzan , ali možete da pišete sve što vam padne na pamet , vezano za vaše govorno umeće.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član od
03.05.2010
Poruke
8.814
Reakcije
4.491
Horoskop
Lav
Zivim u uverenju da sam prilicno jasna u svom izrazavanju. Ipak desi se da me nekad neko ne shvata.

Dozivljavam sebe kao uslovno komunikativnu. Sta to znaci? Znaci da ne mogu sa svakim da razvezem o bilo cemu. Jednostavno se desi da mi neko ne lezi kao sagovornik. Ako se kockice sa nekim poklope, smatram se - neiscrpno komunikativnom.

Sto se tice izvlacenja u konfliktnih situacija....Cinjenica je da uvek na nesto mogu da nadjem da se izvucem. Koliko to upali zavisi od suptrotne strane.

Gestikulaciju u raspravi i nemam. Kod mene je sve sadrzano u pogledu i izrazu lica. Dovoljno je i to nekad pogubno za suprotnu stranu.
Sa druge strane, gestikulaciju u objasnjavanju imam na pretek. Razmasem se ko saobracajac na Slaviji i bas se unesem u to.

Oslanjanje na neverbalnu komunikaciju....Hm...Da, kada ja posmatram sagovornika na taj nacin, oslanjam se tj. koristim je u kombinaciji sa onim sto se izgovori. Sa druge strane, postoje trenuci kada namerno izbegavam da pokazujem bilo kakave neverbalne znake.
 

Boki

Suspendovan nalog
Član od
15.01.2013
Poruke
3.889
Reakcije
3.354
Horoskop
Ovan
Kako sam stariji sve više komuniciram samo sa ljudima od kojih imam šta da naučim, šta da saznam. Izbegavam prazne priče, dosadne ljude, zamara me i čini mi se da gubim vreme. Mogu da saslušam stare ljude koji sporo govore, njima treba vremena da izgovore neku rečenicu ili da povežu misli dok govore, često ih prekinem da se ne muče jer se nasluti pitanje ili odgovor. Sve češće izbegavam komunikaciju koja nema svrhu, često nemam s kim da komuniciram, uglavnom se svede na obične razgovore, na pitanja na koja moram da odgovorim ili moram da postavim. Kada se unesem u neki ozbiljniji razgovor imam naviku da često mlataram rukama, kao nekakav pokret koji valjda dodatno treba da objasni, kasnije shvatim da sam pomerao ruke bez ikakve potrebe. Sada kada komuniciram sa ozbiljnim ljudima, ruke držim sklopljene ili zauzmem neki stav kao da sam za govornicom i da me posmatra hiljadu ljudi, ponekad pomaže jer se skoncentrišem i na ono što govorim i pazim šta pričam. Ako je neko agresivan, bezobrazan, nameće svoj stav i vuče na drugu stranu, odustajem i ne volim da slušam takve razgovore. U svakom slučaju, način na koji komuniciram zavisi od sagovornika, ima onih koje mogu da slušam nekoliko sati i razgovaram, a ima i onih kojima jednostavno čovek treba da okrene leđa bez pardona.
 

maki

Nindža
Član od
21.12.2015
Poruke
2.245
Reakcije
2.157
Horoskop
Ovan
To koliko ću biti komunikativna zavisi od sagovornika. Samo sagovornik koji me inspiriše izazove kod mene bujicu reči. Nezanimljiv sagovornik, koji za temu razgovora uvek ,,vrti,, iste priče, iste ljude i situacije vremenom ubije u meni želju da pričam. Ponekad pokušam sa nekom drugom temom i ukoliko naidjem na ,,zid,, odustanem od priče. Recimo, meni tema šta sam radila preključe, juče, danas baš i nije neka tema, jer su dani uglavnom isti-posao,kuća,kuvanje,pranje itd....šta tu ima da se posebno priča kad je sve isto....Ako izadjem iz kolotečine to je već nešto vredno pomena samo što se to retko dešava...
Dešava se i da me sagovornik sa kojim ne mogu da proširim razgovor na drugu,treću temu zatvori toliko da izgubim želju za pričom, te sebe svedem na slušaoca što nekim osobama odgovara, ali mene počne da opterećuje....
Što se tiče gestikuliranja to je kod mene vrlo karakteristično...mlatim rukama u svim pravcima, vrpoljim se, sva sam u pokretu, ali to opet sve zavisi od sagovornika i teme, naravno.
Kod mene prilikom komunikacije važi ono ,,Kako zračiš (sagovornik) tako i privlačiš.,,:kul:
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.266
Reakcije
14.830
Horoskop
Ovan
Ako previse slusam, slaba vajda. Volim da pricam vise nego da slusam. To mi je u prirodi.
 
  • Sviđa mi se
Reakcije: Gea
G

Gea

Gost
Volim da sve raščistim, ne volim da ništa "guram pod tepih" ....

Međutim, ako vidim da na onoj drugoj strani nema odjeka, tada nastaje tišina i moje ćutanje.
I takvoj osobi više ne ostavljam prostor da mi priđe.

Inače, ja sam hiper komunikativna osoba, i to se primeti odmah :)
 
Poslednja izmena od urednika:

Beba

Poznata ličnost
Član od
04.10.2014
Poruke
10.151
Reakcije
11.243
Horoskop
Ovan
U zadnje vreme ne znam šta mi je...meljem li meljem!
Ali to onako opušteno kada sam u društvu koje poznajem, inače komunikacija sa meni manje bitnim ljudima se svodi na najmanju meru.
Malo dižem sebe , m...ma ne tako svi mi.
 

laganini

Suspendovan nalog
Član od
19.04.2017
Poruke
1.641
Reakcije
723
Horoskop
Strelac
...i ja meljem što je je..nema šanse da neću nekog ispravit ako mislim da je u krivu..jok..
 

Landa

Poznata ličnost
Član od
04.07.2017
Poruke
847
Reakcije
631
Horoskop
Jarac
Jedno je sto meljes,dakle drzis govore, i ako iko uspije da te prekine neces mu dozovoliti. Nastaviti ces mljeti.Jesi li taj?o_O

Sto se mene tice , samo na forumima mogu da meljem inace uzivo samo slusam,Sta ja znam,takva mi sreca .Oko mene samo melju.:zbunjen:
 

Beba

Poznata ličnost
Član od
04.10.2014
Poruke
10.151
Reakcije
11.243
Horoskop
Ovan
Gestikulacija, pa da , pričam i rukama i nogama i što reče neko pričam i objašnjavam:genije:
 

Живота

Poznata ličnost
Član od
28.03.2019
Poruke
768
Reakcije
1.141
Horoskop
Ribe
Ima dana kad serem ko grlica a ima dana kad ne progovorim ni reč... ne znam kako se to zove u psihologiji?:(
 

Aleksija

Oportunistkinja
Član od
02.04.2019
Poruke
1.057
Reakcije
1.036
Horoskop
Nije određen
Jesam, jesam komunikativna. ☺ I najveće ćutalice sa mnom progovore. 😉 Jedina mana mi je što ne umem da objašnjavam, tj. Dok se trudim da objasnim nekome nešto, komična su moja objašnjenja, pa gestikuliram, mlatim rukama, pravim lapsuse... 😂 Sem toga, odličan sam sagovornik i slušalac. ☺
 

šufnudla

neprilagođena
Član od
26.11.2016
Poruke
1.223
Reakcije
2.038
Horoskop
Strelac
U mom poslu je to od suštinske važnosti; nije bitno koliko znaš, već kako to što znaš prenosiš drugima. Veće je umeće postaviti pitanje kolegama, voditi "small talk", čit-četovati, uvek izgledati zainteresovano.... I tu je kvaka :ljut:; nekad mi se baš ćuti, i ono što znam nemam potrebu da kažem, a "small talk" me užasno umara. Msm, kad sam zainteresovana za sagovornika, to ide samo od sebe, al kad treba da glumim (a često moram...profesionalno) - onda mi je to kao kamen oko vrata.
Grozan namćor postajem s godinama...:laugh:
 

simpleman

Suspendovan nalog
Član od
23.09.2019
Poruke
508
Reakcije
573
Horoskop
Rak
Kada želim i kada moram sam komunikativan, ponekada u konfliktnim situacijama kojima je moj posao obilovao bilo je to pitanje života.....;)
 
Vrh Dno