• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kompromis...

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Kada je kompromis loše rešenje?

Kompromis je osnova svake dobre veze i kvalitetne veze. To znači da su oba partnera spremna da se prilagode potrebama onog drugog. Ali, postoje i oni kompromisi koji su loši za vas. A to su oni koje činite samo vi. I uvek vi.

Ulaskom u vezu pristajemo na to da "ja" često postaje "mi". Naše odluke više ne utiču samo na nas – utiču direktno i na partnera. U vezi učite kako "ja" može itekako dobro da funkcioniše u množini. Ali, često se dogodi da to činite samo vi. Nesvesno, kompromisi postaju naše prilagođavanje potrebama partnera. Dugoročno to nije dobro.

- Tačno je da, ponekad, trebamo praviti kompromise, ali - ako to radimo često, može se desiti da počnemo da doživljavamo sebe kao žrtvu, postajući svesni toga da smo prečesto bili uskraćeni za nešto na šta imamo pravo. To je loše za vezu. Nezadovoljstvo se nagomilava, iz situacije u situaciju i neminovno dolazi do konflikata koji mogu biti pogubni za odnos. Ljudi koji često pristaju na kompromise, često i upadaju u ovu zamku, zamku svoje popustljivosti, submisivnosti - objašnjava Dragana Stevanović, psihološki savetnik.

Bez kompromisa, s druge strane, nema kvalitetne veze. Dok god nemate osećaj da se vi sve vreme prilagođavate njegovom načinu života i njegovim željama, veza će funkcionisati.

- Konflikti se često događaju i zbog loše komunikacije među partnerima. Kada nam se nudi kompromis, treba biti strpljiv i ići dalje u razgovoru. Treba na jasan i nedvosmislen način izraziti svoje želje, potrebe, osećanja, ali i saslušati drugu stranu. Iz takvih razgovora, vrlo često, možemo otkriti da postoje i druga rešenja, pa i rešenje sa kojim će oba partnera biti zadovoljna - kaže naša sagovornica.


Loš kompromis je onaj koji činite samo kako bi zadovoljili partnera, a pri tome se vi ne osećate dobro u svojoj koži. U vezi smo spremni da žrtvujemo mnogo toga. I to je dobro. Ali, žrtva vredi samo ako stojite iza nje zbog sebe, a tek onda zbog svog partnera i veze. Ako ste se žrtvovali samo da biste održali mir u vezi, kad-tad će vaše nezadovoljstvo isplivati na videlo.

- Naravno, vrlo je bitno i oko čega se pravi kompromis. Ukoliko su to stvari ili relacije koje su osobi jako bitne, teško da tu kompromis može da posluži kao rešenje. I, narvno, ne može se očekivati da uvek jedan partner pravi kompromis i svoje želje stavlja po strani. Imajte na umu da i najtolerantnije osobe imaju svoje granice - objašanjava naša sagovornica.

Prilikom donošenja većih odluka koje direktno utiču na vas, vašeg partnera i vašu vezu treba da iskreno razgovarate. Ako je moguće naći se na pola puta. Jer to je onaj istinski kompromis. Na taj način su donekle zadovoljene želje i potrebe oba partnera. Ako celo vreme samo jedan partner čini ustupke, to nije kompromis.

Žene sklonije kompromisima

Žene su sklonije prilagođavanju partnerovim željama. Na to naravno utiče vaspitanje, ali brojna istraživanja su pokazala da na to utiče i genetika.

- Upoznati nekog dobro znači i znati šta je toj osobi jako važno i oko čega ne želi pristajati ni na kakve kompromise. Ako se u, za nas, jako bitnim stvarima razilazimo sa partnerom - teško da tu možemo planirati neku dužu i ozbiljniju vezu. Ukoliko odlučite da napravite kompromis oko takvih stvari, postoji verovatnoća da u toj vezi izgubite sebe i da nezadovoljstvo postane vaš stalni pratilac. Zato, poštujte stavove i vrednosti svog partnera, ali poštujte i sebe. Pazite kada i oko čega pravite kompromise - kaže Dragana Stevanović.
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.043
Broj reagovanja
2.701
Horoskop
Lav
Kompromis u emotivnim vezama treba da prave obe strane ukoliko žele da veza uspe. Ukoliko kompromisa nema, teže je ostati u takvoj vezi, i bolje je izaći iz nje.

Kompromis ne bih strogo vezala na emotivne odnose. On postoji kada je reč o poslu, o odnosima u porodici i našem okruženju.
Pravimo ga kako bismo imali kvalitetan odnos na radnom mestu, sa porodicom, prijateljima, okolinom.

Naravno, obe strane moraju biti svesne da prihvate neki kompromis jer ukoliko ne može da se dođe do njega, dolazi do svađa i neprijatnosti.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.366
Broj reagovanja
16.292
Horoskop
Ovan
Sve je to OK, ali... Po meni je pravo pitanje, da li treba praviti kompromis tamo gde znate da ga ne treba biti i kako to rešiti, a da i druga strana bude "zadovoljna".
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.043
Broj reagovanja
2.701
Horoskop
Lav
Tamo gde znam da ne treba praviti kompromis, rešavam mirnim putem, pokušavam da ubedim drugu stranu, ili odustajem..tu mislim i na emotivne veze, veze sa prijateljima.
Teško je uspostaviti odnos da obe strane budu zadovoljne.
 
Vrh Dno