• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kompleksi - podsticaj ili kamen spoticanja ?

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Kompleks niže vrednosti je preterano snažno, nerazumno, nerealno i nekonstruktivno podcenjivanje sopstvene ličnosti i vrednosti.

Kompleks više vrednosti predstavlja fiktivno uverenje fizičke, mentalne i moralne nadmoći u odnosu na druge.

Da li je nemoguće biti bez kompleksa?
Kako se borite sa svojim, a kako sa tuđim kompleksima?
Da li i kada kompleksi mogu biti spoticaj ili kamen spoticanja?
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.975
Broj reagovanja
4.855
Horoskop
Lav
Dozivljavam ih cesce kao kamen spoticanja. Kao nesto sto osobi ne dozvoljava da prevazidje svoje frustracije i poboljsa sebe. Retki su slucajevi gde kompleks moze da bude podsticaj.

Biti bez kompleksa u poptunosti smatram da je nemoguce u jednom prosecnom ljudskom zivotu. No, isto tako mislim da ih je moguce kontrolisati i da nisu svi podjednako podlozni kompleksima.
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.048
Broj reagovanja
2.707
Horoskop
Lav
Kompleksi su uglavnom kamen spoticanja. Čine da se osoba oseća nezadovoljno svojim životom i to iskazuje na mnoge načine.
Kompleks niže vrednosti može da bude podsticaj da ga prevazićemo ukoliko posedujemo neki talenat u ukoliko o tom talentu lepo mišljenje ima naša okolina.

Svi su podložni nekim kompleksom, imali su ga ili ga imaju. Promena načina razmišljanja pomaže da se rešimo nekog kompleksa.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.372
Broj reagovanja
16.296
Horoskop
Ovan
Slažem se sa navedenim stručnim izlaganjima i da dodam da ja imam kompleks beznačajnog člana na forumima.
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Stemis, uze mi reč iz usta....:)... Baš sam mislila koliko sam sa tim kompleksom mala i beznačajna... ali idemo dalje.....:thumbsup:
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Kada neko stalno nekom nabacuje neke stvari koje jako mogu da smetaju, a to još potraje i duže vreme, onda osoba pada pod taj uticaj i postaje "iskompleksirana". Mislim da na kompleks više i niže vrednosti puno utiču drugi svojim pritiscima, a mi smo ti koji moramo da pokažemo moć svesti i podsvsti i da prihvatimo ili ne prihvatimo sve to. Često kompleksi nisu nerealna osećanja, jer je po Jungu kompleks konstelacija osećanja, opažanja i vrednosti kao dinamički deo ličnosti.
 
Vrh Dno