• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Koliko su različiti muški i ženski mozak

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
ZNANSTVENI POGLED

Muški i ženski mozak- koliko su različiti?


Umjesto bezbrojnih neutemeljenih etiketa o razlikama između muškaraca i žena, odlučili smo znanstveno provjeriti koje su doista razlike između ženskog i muškog mozga te postoje li uopće. Nakon nekoliko proučenih relevantnih svjetskih istraživanja, možemo reći da su muškarci i žene više slični nego različiti. No, krenimo redom

Muški i ženski mozgovi uistinu su različito 'žičano' povezani i te anatomske varijacije u arhitekturi i funkciji mozga rasvjetljavaju sumnje da muškarci i žene dolaze s različitih planeta. 'Da budemo potpuno jasni, muškarci i žene puno su više slični nego različiti, pa čak i onda kada postoje vidljive razlike. U različitim istraživanjima smo uočili da postoje značajna preklapanja između spolova', tvrdi Nancy Andreasen psihijatrica sa Sveučilišta u Iowi.

Iako je mozak još uvijek većim dijelom neistraženo područje, znanstvenici su ipak uspjeli doći do nekih odgovora koji mogu objasniti načine funkcioniranja muškog i ženskog mozga. Razlike su, kako pojašnjavaju, uglavnom kognitivne i vidljive su u svakodnevnom životu. Mozak je podijeljen na dvije hemisfere koje igraju različite uloge u percepciji i ponašanju. Desna je strana povezana s vizualnom i prostornom kontrolom, dok lijeva kontrolira jezik.


Muškarci i žene - tako različiti, a tako slični

Žene koriste obje strane mozga, a muškarci po potrebi
Postoje dokazi da muški mozak koristi ili jednu ili drugu stranu mozga te da se oslanja na posebne regije u mozgu prilikom obavljanja određenih zadataka. Ženski je pak mozak sklon korištenju obaju strana mozga neovisno o tomu kakav zadatak obavljaju. To rezultira boljom komunikacijom između dvije moždane hemisfere, pa je više regija u mozgu zaduženo za procesuiranje informacija. Također, uočena je i razlika koja određuje sklonost muškaraca prema vanjskom svijetu te sklonost žena prema unutarnjem svijetu, odnosno vlastitom unutarnjem proživljavanju života. Neka su od istraživanja potvrdila i ono što je vrlo jasno vidljivo, da to je da žene mogu bolje od muškaraca obavljati više zadataka istodobno.

Umjesto da nas različitosti između muškaraca i žena plaše, zapravo bi nas trebale uveseljavati jer je riječ o prilično zanimljivim različitostima koje su zapravo na koncu sličnosti. Možda izgleda zbunjujuće, ali evo primjera: u jednom američkom istraživanju iz 2005. godine, muškarci i žene morali su obavljati kućanske poslove. Iako su poslove obavljali na potpuno različite načine, na koncu su i jedni i drugi posao dovršili identično. 'Pokazalo se da muškarci i žene različito koriste svoj mozak. No, unatoč tomu, dobivaju jednake rezultate tako da kad se sve skupa zbroji i oduzme, i nisu toliko različiti', smatra Jill Goldstein, profesorica na Harvardu.

Iako se ženama neka otkrića baš i ne sviđaju, ipak su istinita – muškarci imaju veći mozak od žena, odnosno teži je od mase ženskog mozga za oko 100 grama. Poznato je da se veličina mozga veže uz inteligenciju, ali je nekoliko istraživanja pokazalo da prilikom obavljanja testova
inteligencije oba spola postižu vrlo jednake rezultate. Osim toga,
prednosti. Tajna se krije u sivoj tvari koja obiluje neuronima i upravo zbog toga žene nadmašuju muškarce u verbalnim i memorijskim zadacima. Žene, također, imaju veći temporalni korteks – dio mozga koji je odgovoran za jezik, a uočeno je i da krv brže protječe ženskim mozgom, što je svojevrsna nadoknada gubitaka koji nastaju uslijed kognitivna starenja. U ženskom mozgu živčane su stanice čvršće smještene jedna uz drugu, što je pokazatelj učinkovitijeg funkcioniranja neurona.

Muškarci se bolje snalaze u prostoru
Istraživanja pokazuju i da djevojčice ostvaruju bolje uspjehe u školi. Smatra se da je to upravo zbog temporalnog režnja, odnosno dijela zaduženog za jezik koji djevojčicama omoguće da se artikulirano izražavaju već od najranije dobi. Također, nešto drukčija struktura mozga ženama omogućuje i da ljepše pišu, što se posebno jasno vidi u osnovnoj školi.

Muški mozak ima više bijele tvari, a njezin sastav omogućava im da se bolje fokusiraju na posao te da lakše isključe iz glave stvari koje ih ometaju. 'Također, bijela tvar im omogućuje i bolje prostorno snalaženje. Tu su dokazano superiorniji u odnosu na žene', pojašnjava Ruben Gur, psiholog i direktor Laboratorija za mozak na Sveučilištu Pennsylvania. Muškarci su bolji i sa stvarima, odnosno moćniji su od žena u sagledavanju različitih stvari i situacija iz različitih perspektiva. Imaju i unutarnji kompas koji im pomaže da jasnije razaznaju prostor i strane svijeta, a to su stvari koje ženama znaju pričinjavati poprilične probleme.

Razlika je još bezbroj, baš kao i sličnosti, ali zaključak je pomalo paradoksalan – muškarci i žene su različiti koliko su i slični. Umjesto da se razlike između spolova koriste za bilo kakav oblik diskriminacijskog ponašanja, trebale bi biti slavljene zbog jedinstvenosti svakog spola, ali i svakog pojedinca. To je ono što poručuju i znanstvenici koji još uvijek mozgaju nad mozgom – neistraženim i tajnovitim područjem.
Izvor: Lifestyle
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
šta je to 100 gr, više..... a jedna polovina radi. tj 50 gr.
 
Vrh Dno