• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Koliko su obrazovani narodni poslanici

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Poruke
9.993
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Kakav narod, onakav i parlament. Procenjuje se da je u Srbiji više od polovine stanovništva funkcionalno nepismena, pa nije čudno što narodni poslanici od škole imaju veliki odmor, bez jednog dana radnog iskustva.

Skupština Srbije uklonila je sa svog sajta informacije o obrazovanju i osnovnom zanimanju narodnih poslanika pošto parlamentarci dostavljali lažne diplome,

Lagali, pa eto im...

Generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović rekao je da se od poslanika više ne traži da navedu ili dostave svoje obrazovanje i zanimanje jer se "ispostavilo da su ranije mnogi lagali".

- Ne možemo da proveravamo da li su informacije koje nam poslanici daju istinite, pa onda mogu da napišu maltene šta hoće, što se ranije i dešavalo. Zato im sada u upitnicima tražimo da navedu samo ime, prezime i stranku kojoj pripadaju - kaže Odalović.

Poslanici bez jednog dana radnog staža

Većina poslanika nije imala nijedan dan radnog staža pre nego što su došli u skupštinske klupe.

- Poslanici samo glasaju onako kako im kažu šefovi stranaka, a ne znaju ni za šta su glasali. Srbiji su potrebni ljudi koji imaju znanja i iskustva u praksi, jer privredu zemlje ne mogu da vode oni koji nikada ničim nisu upravljali - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

On tvrdi da samo osam od njih 250 ima neko preduzetničko iskustvo.

Socijalni psiholog Dragan Popadić kaže da se većina poslanika prilikom donošenja odluka i ne vodi ličnim stavom, niti ima obrazovanje, već mahom samo političkim stavom stranke kojoj pripada.

- Čak i ukoliko poslanik nije stručan za neku oblast o kojoj se raspravlja, siguran sam da postoje stručna tela kojima može da se obrati kako bi ga uputili. Ipak, kod nas je situacija takva da većina ne koristi te mogućnosti, već smatraju da je to bespotrebno i da su političke ideje njihove stranke sasvim dovoljne da bi donosili odluke. To je pitanje ustrojstva vlasti i veliki problem kako njih samih, tako i njihovih birača, koji vide njihovu nestručnost - naglašava Popadić.

www.nadlanu.com
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.744
Broj reagovanja
16.837
Horoskop
Ovan
Prva rečenica je sve rekla.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.987
Broj reagovanja
4.885
Horoskop
Lav
Kada bi se parlament punio po opstem obrazovanju ( dakle ne po formalnom ) mozda bismo imali dva-tri poslanika.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno