Koliko su obrazovani narodni poslanici

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010
Poruke
9.993
Broj reagovanja
980
Horoskop
Strelac
Kakav narod, onakav i parlament. Procenjuje se da je u Srbiji više od polovine stanovništva funkcionalno nepismena, pa nije čudno što narodni poslanici od škole imaju veliki odmor, bez jednog dana radnog iskustva.

Skupština Srbije uklonila je sa svog sajta informacije o obrazovanju i osnovnom zanimanju narodnih poslanika pošto parlamentarci dostavljali lažne diplome,

Lagali, pa eto im...

Generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović rekao je da se od poslanika više ne traži da navedu ili dostave svoje obrazovanje i zanimanje jer se "ispostavilo da su ranije mnogi lagali".

- Ne možemo da proveravamo da li su informacije koje nam poslanici daju istinite, pa onda mogu da napišu maltene šta hoće, što se ranije i dešavalo. Zato im sada u upitnicima tražimo da navedu samo ime, prezime i stranku kojoj pripadaju - kaže Odalović.

Poslanici bez jednog dana radnog staža

Većina poslanika nije imala nijedan dan radnog staža pre nego što su došli u skupštinske klupe.

- Poslanici samo glasaju onako kako im kažu šefovi stranaka, a ne znaju ni za šta su glasali. Srbiji su potrebni ljudi koji imaju znanja i iskustva u praksi, jer privredu zemlje ne mogu da vode oni koji nikada ničim nisu upravljali - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

On tvrdi da samo osam od njih 250 ima neko preduzetničko iskustvo.

Socijalni psiholog Dragan Popadić kaže da se većina poslanika prilikom donošenja odluka i ne vodi ličnim stavom, niti ima obrazovanje, već mahom samo političkim stavom stranke kojoj pripada.

- Čak i ukoliko poslanik nije stručan za neku oblast o kojoj se raspravlja, siguran sam da postoje stručna tela kojima može da se obrati kako bi ga uputili. Ipak, kod nas je situacija takva da većina ne koristi te mogućnosti, već smatraju da je to bespotrebno i da su političke ideje njihove stranke sasvim dovoljne da bi donosili odluke. To je pitanje ustrojstva vlasti i veliki problem kako njih samih, tako i njihovih birača, koji vide njihovu nestručnost - naglašava Popadić.

www.nadlanu.com
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009
Poruke
29.712
Broj reagovanja
15.512
Horoskop
Ovan
Prva rečenica je sve rekla.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010
Poruke
8.890
Broj reagovanja
4.665
Horoskop
Lav
Kada bi se parlament punio po opstem obrazovanju ( dakle ne po formalnom ) mozda bismo imali dva-tri poslanika.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno