Koliko nasjedamo na trikove prodavača?

anuška

Poznata ličnost
Član

Koliko nam se puta desi da dođemo u prodavnicu da kupimo potrepštine (čak i samo one koje si prethodno zapišemo na mali papirić, da kupimo tačno što nam treba), a kući dođemo s nekim proizvodima koji nam nisu trebali, ali bili smo uvereni da je bila prava prilika u trenutku impresije... a nakon nekog vremena shvatili da smo nasjeli prvom dojmu. Na mnogo nas načina podavači žele uveriti da nam neki proizvod treba i da je ponuda koja je na akciji više nego isplativa. Tako možemo da nađemo mnoge proizvode koje možemo da kupimo, a da s njima dolazi još jedan isti gratis ili neki drugi proizvod u kompletu kao poklon. Nekako izgleda i da se težina mnogih proizvoda smanjila, pa tako imamo proizvode koji su prije bili u pakovanju od 100 grama, nešto manje, pakovanja koja su nekad bila od jedne litre ili kilograma, također nešto manje... Neki proizvodi se kupuju na kile, drugi po komadu... Velika pakovanja proizvoda su uglavnom jeftinija od istih proizvoda, ali manjih...

Da li vam se desilo da, pri kupovini, kupite nešto što vam uopšte nije trebalo, jer vam se činilo tada da je ponuda odlična a, ustvari, kasnije se ispostavilio da baš i nije ?
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Retko kupujem, ali kada kupujem uvek imam svoj stav ali i uvek pitam prodavca. Posebno to volim da radim kada kupujem nešto što dobro poznajem, te želim da vidim dobronamernost prodavca.
Ne sećam se da sam u skorije vreme kupio nešto što mi nije potrebno ili što se pokazalo nepotrebnim, ali je sigurno i toga bilo.
Ova tema je utoliko zanimljivija što nisam siguran da li su žene ili muškarci skloniji uticaju prodavca: žene, kao češći kupci i pronicljiviji kupci ili muškarci kao ređi, ali da blago rečeno kažem naivni - ponekad. :D
 
Poslednja izmena:

Icy

White Wolfess
Član
Kupujem spram onoga koliko novca imam. Desi se da odem po hleb, a vratim se sa 3 kese. I nikada neću priznati da sam kupila nešto što mi ne treba, jer na kraju ipak se sve to potroši, upotrebi, znači trebalo je :)
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Ne nasedam na trikove. U kupovinu idem isključivo kad imam nameru ( i novca ) da kupim sa jasnim ciljem šta želim da uzmem. Van onoga što tražim, ne upuštam se u ''pregovore'' i ponuđena alternativna rešenja. Inače ja volim da kupujem, ali me šoping u isto vreme i smara ( obilaženje butika, probaj ovo ono, kalkuliši sa novcem ), tako da zato idem u kupovinu tek kad sam u glavi precizno zacrtala šta treba da uzmem i vreme provedeno u šopingu svedem na minimalnu meru. Tipično ženski :D
 

anuška

Poznata ličnost
Član
Nažalost, nekad i kad vidimo da je trik, (nerado) kupimo i produžimo dalje. Ako su proizvođači smanjili, npr. težinu kesice bombona, čokolade, keksi, praška za pranje veša.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Icy

Njavica

Dreamer.
Član
Ja sam ono tipicno zensko koje ce da nasedne na glupe markentiske trikove, tipa polica s lakovima tacno pored kase, i to uvek neke boje koje nemam :D Izbegavam cesto ulaske u prodavnicu jer znam kakva sam, kad krenem da kupujem ne umem da se zaustavim :D
ali sto se tice odece, tu me nijedan prodavac ne moze zeznuti, ono sto mi se svidi kupujem, ako se bar malo dvoumim ostavljam tu stvar i krecem dalje :)
 

anuška

Poznata ličnost
Član
Nekako me počela gnjaviti činjenica da u prodavnicama prehrambenih artikala prodavačice svakodnevno, nakon što obračunaju ono što kupimo, nude neki artikl na "akciji". Em nije ništa značajno sniženo, nisam primetila dosad, još mi je neugodno reći svaki put: "ne bih, hvala". Najnovije mi se desilo kad mi je ponudila čokoladu, premda sam ju upravo kupila, onu koju sam htela. Znam da nije ona kriva i da radi svoj posao, ali takav način prodaje proizvoda nije ugodan meni kao kupcu.
 

Jova

Suspendovan nalog
TRGOVAČKE ZAMKE: Ovo je pet trikova kojim nas mame da trošimo više novca!


Možda mislite da znate sve te trikove koje supermarketi koriste kako biste što više novca potrošili kod njih, ali neki od ovih se otrkivaju prvi put javnosti.

Da li znate da prosečan potrošač potroši 25.413 sati tokom života u supermarketu? To su skoro tri godine života! Trka za vaše vreme, a samim tim i novcem, počinje čim prođete kroz vrata radnje.
1.Za početak - kolica. Tokom poslednjih nekoliko godina su porasla za čak 40 odsto! Najviše je onih najvećih kolica, a kada ih uzmete, nekako i ne volite osećaj da u njima nosite samo jednu stvarčicu.
2.Što se tiče dela sa voćem i povrćem - tu su lažni drveni podovi, male gajbe u kojima stoje i u blizini cveće koje miriše - sve kako biste imali osećaj da ste na pijaci sa najsvežijim domaćim proizvodima.
3.Mesto gde stoji mleko - da li ste primetili da je uvek na suprotnom kraju prodavnice, tako da biste kupili proizvod koji se najviše pazari i to uglavnom svakodnevno, morate da prođete čitavu radnju. Usput vam sigurno nešto još privuče pažnju i izvuče novac iz novčanika.
4.Da li ste primeteli da riba i morski plodovi stoje uvek na ledu? Tempreature su toliko niske da i nema potrebe za tim, ali vam se tako čini da su one još i svežije.
5.Dok gurate kolica da li ste primeteli određene izbočine i rupe na podu? Ni one nisu tu slučajno! Oni znaju da ćete vi usporiti čim ih ugledate, a čim usporite, onda ćete i "baciti pogled" na police i videti šta tu ima.


izvor:kurir:info.rs
 

Beba

Poznata ličnost
Član
Dovoljno sam,,mudra,, žena" da ipak nekada nasednem na naki trik, akcija ili nešto sl. Rekla bih svesno, što reče Njavica prodavci tj. njihovi rukovodioci , znaju jako dobro šta uzimaš onako usput.
Teško je odoleti nečemu što voliš a još je na ,,akciji,, ... A znamo da je to najčešće realna cena tog proizvoda.
 

Shesau_

Poznata ličnost
Član
Ma ja sam sama sebi najveci neprijatelj u kupovini :laugh: Ne moze trgovac da me namami,sve ja to sama odradim. Cak ne volim napadne trgovce i odmah im stavim do znanja da me ostave da na miru obavim svoju kupovinu. X puta sam iz butika izasla zbog trgovaca koji dahcu za vrat ili insistiraju da probam neki komad odece. Sikter :D
 

Beba

Poznata ličnost
Član
Postoji u mom mestu samo jedna prodavnica u koju udjem i obavezno sa ili nez namere izadjem sa nekim komadom garderobe. Doduše rekla sam joj kada me vidiš da prolazim uvuci me unutra ako znaš da ima nešto za mene...zna ona odlično na šta se to odnosi a i nije od onih koja će to iskoristiti u svoju korist:)
Inače ne nasedam na trgovačke trikove, imam previše godina za tako nešto...
 

helsing

Poznata ličnost
Član
redovno.
pogotovo kad kupujem telefone i prodavac me bombarduje nekim tehnickim karakteristikama i izrazima a ja klimam glavom jer veze nemam o cemu prica.
 

maki

Nindža
Član
ako nešto mrzim to je kad mi sa vrata trgovac zasedne na kičmu...pogotovo ako je u pitanju butik ili prodavnica obuće....
u današnje vreme trgovac je svako...malo je pravih trgovaca koji znaju meru i razliku između pokazati određenu robu i biti navalentan i dosadan....
od navalentnih i dosadnih pobegnem odmah....:D
 
Vrh Dno