Koliko je pravda slepa,sudije,advokati....

simpleman

Poznata ličnost
Član
Ovo sam sa namerom stavio ovde jer bi želeo malo da filozofiram(o) ili ću barem pokušati.Ako sam pogrešio neka uvaženi urednik premesti u Pravo ili već gde on smatra.

Juče sam negde pročitao interesantan članak o jednom ispitivanju u vezi koliko je pravda slepa.Pravda u stvari nije baš tako slepa kako se misli jer na nju tj. na sudiju utiču brojni faktori poput raspoloženja,predrasuda pa čak i doručak.
Prema staroj američkoj izreci iz pravnih krugova ,PRAVDA je ono što je sudija jeo za doručak.
Presuda iz stomaka
Prema staroj američkoj izreci iz pravnih krugova, „pravda je ono što je sudija jeo za doručak".
Možda bismo voleli da verujemo da na iskusne sudije ne utiče nešto tako banalno kao vreme obroka, ali studije pokazuju ishrana ima veliki značaj.
Studija koju je na Poslovnoj školi na Kolumbiji 2011. godine sproveo profesor Džonatan Levav, pokazala je da su sudije bile sklonije da dodele uslovnu slobodu odmah nakon pauze za obrok, ali ne i kada bi se dan odužio.
Levav i njegov tim proučili su 1.112 presuda kojima su optužene osobe osuđene na uslovne kazne. Presude je izreklo osam iskusnih sudija u Izraelu u periodu od deset meseci.
Kad su sudije imale užinu ili pauzu za ručak, u 65 odsto slučajeva dodeljena je uslovna sloboda, kako stoji u Radovima Nacionalne akademije nauka (PNAS).

Još mnogo toga u stvari utiče na to koliko će pravda biti slepa ,ili kako će sudija biti raspoložen a sa time vezano i koju će kaznu nekome izreći.

Da dotaknem malo i advokate kada sam već počeo o pravdi,gde se radi o pravdi tu su uglavnom i advokati,tu negde okolo su sigurno...
Koliko je daleko u stvari spreman da ide jedan advokat i da li će braniti i pedofile i za koju sumu,naravno suma je uglavnom ta koja je odlučujuća najverovatnije

Pomenuo bih i podatak od pre nekoliko godina da je više od 50 advokata odgovaralo zbog nesavesnog rada,da li u stvari kod Advokata važi samo ono "Ko plati više"

Kada već filozofiramo hteo bih navesti jednu latinsku izreku koja mi se mnogo dopada.U srpskom jeziku postoji izreka sa istim smislom.Na latinskom ona glasi: Ubi iudicat, qui accusat, vis, non lex valet. Ovde ima članova koji će kao iz šale ovo prevesti bez prevodioca online.


Mili moji i dragi članovi,možda i budući tuženi i optuženi, želim vam puno sreće jer jedino to vam je izgleda i potrebno!

S Poštovanjem,Simple Man,polubuzdovan:whistling:;)
 

sovac

Novajlija
zasebna priča su advokati koji zavše advokaturu (a dobar deo njih je takav) i onda kada ga neka osoba angažuje pogleda slučaj i odbije jer mu je to krupan zalogaj-što je onda završavao advokaturu? mogao je da prodaje paradajz na pijac bilo bi bolje-i treba da se uvede da budu plaćeni samo ako slučaj urade pozitivno tj ako uspe ako ne onda ništa
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Ne može uvek pozitivno da se reši slučaj. Nisam advokat, a još manje sam filozof. Između pravde i prava nema znaka jednakosti. Pravne norme i nisu nastale kako bi se ostvarila pravda, već da bi se uspostavila pravila ponašanja koja želi vladajuća klasa.
 

Taca

ona, stara
Član
Pravda nije flexibilma. Samim tim se gubi smisao jer ne može svaki čovek ili situacija da se stavlja u istu matematičku formulu i da se dobije isti rezultat. Čovek nije x u zadatku.
Što se tiče izvršilaca pravde, to su samo ljudi, sa svojim iskustvima, predrasudama, često pohlepni i skloni uticajima.
Jedina pravda u koju se uzdam je ona odozgo. Verovatnije je da ću nju dobiti pre nego ovu nazovi realnu.
 

sovac

Novajlija
Stemis da to jeste nego mislim kad npr država neku osobu sj na neki način kad krši zakon i ta osoba angažuje nekog advokata i taj advokat kaže da je to van njegovog domašaja iako ima sve osnove da porazi taj državni organ koji je naneo štetu toj osobi ma koliko to išlo teško
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Na kontu ovih gladnih/sitih americkih sudija - presude donose na osnovu sudske prakse, te im stanje u stomaku i moze uticati na racio, dok nasi donose na osnovu zakona, te prazna ili puna creva ne uticu na presudu ( uticu neki drugi ozbiljniji i mracniji faktori)

Inace pravda je filozofska kategorija, utopija. Ono sto znamo da bi u idealu trebalo biti. No, ne moze se savrsenstvo sporvesti od strane nesavrsenih ljudskih bica. Zanimljivo je kako mi kao bica imamo svest o pravdi, ali ne i produhovljenost da je ostvarimo. Licna korist uvek nadvlada opstu dobrobit ili dobrobit drugog bica - jer ''ja'' je ''svetinja''
 
Vrh Dno