• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Koji je vaš tip kože

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Znate li koji tip kože imate?

118_big.jpg

Način na koji vam se koža ponaša i reagira određuje koji tip kože imate. Osnovni tipovi kože su masna, suha, mješovita i normalna.
Dermatolozi još određuju i druge tipove kože – osjetljiva koža i koža sklona aknama.

Normalan tip kože
Kod tog tipa koža je fina, glaka i elastična, otvori žlijezda znojnica i lojnica (pore) su nevidljivi, a izlučivanje znoja i loja je uravnoteženo. Ten je ružičast, nos, čelo i brada lagano masni. Ovaj je tip kože, na žalost rijedak, praktički se nalazi samo kod vrlo mladih osoba.

Suhi tip kože
Poznaje se po finoj građi i nevidljivim otvorima lojnih žlijezda (pora). Koža je mat, lagano hrapava i bez sjaja, a u predjelu očiju sklona stvaranju bora.

Masni tip kože
Kod ovog tipa koža je neprozirna, debela i lagano otekla. Izlasci žlijezda lojnica (pore) su jasno vidljivi, nos, brada i čelo su sjajni, koža je sklona stvaranju nečistoća, prištevima i bubuljicama.

Mješoviti tip kožeZa ovaj tip je karakteristično što su srednji dijelovi lica, tzv. T-zona (nos, čelo i brada) izrazito sjajni, a obrazi i predjeli oko očiju suhi i osjetljivi. Srednji dio lica obiluje žlijezdama lojnicama koje izlučuju mnogo loja. Na suhim dijelovima lica pojavljuju se bore. Uz suhu kožu, ovaj je tip najzastupljeniji.

Kojem tipu pripada vaša koža?
Koža na vašem licu najbolje će vam pokazati kojem tipu pripadate. Lagani način da otkrijete kojem tipu pripada vaša koža jest da temeljito očistite kožu, a zatim tri do četiri sata ili preko noći ne stavljajte nikakve proizvode na lice (kreme ili druge kozmetičke proizvode). Nakon toga pritisnite jednolično na lice čistu papirnatu maramicu ili svileni papir. Ako su na papiru blago izražene masne mrlje, koža je normalna. Ako uopće nema masnih mrlja, koža je suha. Kod masne kože mrlje su izražene, a kod mješovite kože na maramici će vam ostati masne mrlje samo na određenim dijelovima lica (u pravilu T-zona – masnoće ima na čelu, nosu i bradi).
Pored osnovnih tipova kože, možete imati osjetljivu kožu. Najčešće je suha koža osjetljiva, no svaki tip kože može biti osjetljiv. Osjetljiva koža je obično tanka, delikatna, brzo reagira na hladnoću i toplinu, vrlo je podložna sunčanim opekotinama i alergijskim reakcijama. Sapuni, mlijeka za čišćenje, kozmetički proizvodi, proizvodi bazirani na alkoholu, te nagle promjene temperature mogu na osjetljivoj koži prouzročiti crvenilo, sušenje, svrbež, fleke, pa čak i pojavu vena. U takvim slučajevima morate biti izuzetno pažljivi sa proizvodima koje nanosite na kožu, a prilikom izlaganja suncu koristite zaštitnu kremu minimalno sa zaštitinim faktorom 15. Prije upotrebe nekog proizvoda bilo bi dobro da ga testirate na koži zapešća da provjerite kako će vam koža reagirati. Obavezno korisitite sredstva za čišćenje kože namijenjena osjetljivoj koži.
Nakon što ste ustanovili kojem tipu pripada vaša koža moći ćete odabrati pravi kozmetički program koji omogućuje njegu svakog tipa kože na specifičan način, prema zahtjevima tog tipa tena. Bez obzira na tip kože, vrlo važna je njena njega, kako bi vam koža bila zdrava i lijepa.
 
Vrh Dno