• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Koji dragi kamen je vaš?

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
KOJI JE VAŠ?
Drago kamenje liječi i uljepšava - svaki mjesec ima svoj kamenshutterstock_nakit_kamenje.jpg

Drago kamenje (Shutterstock)

Drago i poludrago kamenje danas je prije svega popularno kroz nakit, ali je odavno poznato njihovo svojstvo da djeluju protiv lošeg raspoloženja i bolesti te promiču mir, samopouzdanje i sreću.
Svaki mjesec u godini ima kamen koji u tom razdoblju najviše utječe pa tako ovisno o mjesecu rođenja požete saznati koji je kamen idealan baš za vas (tablica na dnu):

Aleksandrit
Zadužen za obnavljanje i regeneraciju. Donosi ljubav, radost i sreću.

Ametist
Otklanja depresiju, promiče mir, spokoj, i duhovnost. Pomaže kod ovisnosti i stresa.

Akvamarin
Po boljšava vid, zaoštrava um, umiruje i pojašnjava emocije.

Citrin
Podupire probavu te mentalne i intelektualne funkcije. Pojačava samopoštovanje i energiju. Balansira i odbacuje negativnu energiju.

Dijamant
Manifestira izobilje. Pojačava svojstva drugih kamenja pa bi se trebao koristiti u paru.

Smaragd
Kamen uma. Poboljšava pamćenje, potiče jasno i brzo razmišljanje, te ispravno djelovanje.

Granat
Balansira vašu prirodnu energiju. Visoko zaštitni kamen. Povećava samopouzdanje i sigurnost.

Krvavi kamen
Potiče ozdravljenje, posebno kada je bolest povezana s krvi. Povećava hrabrost i milosrdnost.

Mjesečev kamen
Koristan u psihičkom radu. Otvara duh ženstvenoj strani. Privlači ljubav i pomaže u međuljudskim odnosima.

Opal
Budi i pomaže razumijevanju intuicije i misticizma. Potiče življenje s osjećajem, akcijom i odanošću. Koristan za vid i za vrijeme porođaja.

Peridot
Balansira emocionalni um i smiruje emocionalne oluje. Pomaže kod probave i nesanice i povećava psihičke moći.

Rubin
Potiče njegovanje emocija i gospodarske stabilnosti. Odličan za zaštitu od psihičkih napada i za prikupljanje i povećanje energije. Koristan kod zdravstvenih problema povezanih s krvi, kao što su anemija, menstrualni problemi i slaba cirkulacija.

Safir
Promiče svjetlo i čiste emocije, mir i radost. Otvara um prema ljepoti i ljubavi, a iz njega briše neželjene misli.

Sardoniks
Potiče samokontrolu i hrabrost u javnom nastupu. Ublažava tjeskobu i tugu. Pruža zaštitu, sreću i mir.

Topaz
Ublažava fizičku bol te promiče mir, oprost i smiruje emocije. Promiče individualnost, samopouzdanje i kreativnost. Neutralizira negativne emocije.

Turmalin (šareni)
Širi mir, zaštitu, ravnotežu te pomaže u koncentraciji. Promiče samopouzdanje i dobru volju.

Tirkiz
Kamen iscjeljenja. Privlači prijateljstvo, sreću i radost. Oslobađa osjećaj stida i krivnje.SAZNAJTE KOJI JE VAŠ KAMEN PREMA MJESECU ROĐENJA:MJESEC KAMEN BOJA
Siječanj- - Granat -Tamno crvena
Veljača-- Amerist --Tamno ljubičasta
Ožujak-- Krvavi kamen, --Akvamarin Svjetlo plava
Travanj -- Dijamant --Prozirna
Svibanj-- Smaragd --Tamno zelena
Lipanj-- Aleksandrit, Biseri, Mjesečev kamen --Svjetlo ljubičasta
Srpanj --Rubin --Rubin crvena
Kolovoz --Sardoniks, Peridot-- Svjetlo zelena
Rujan-- Safir --Tamno plava/violet
Listopad-- Turmalin,-- Opal Rose
Studeni --Topaz , Citrin-- Žuta/Amber
Prosinac --Tirkiz, Plavi Cirkon-- Svjetlo plava
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
DRAGO KAMENJE

Dijamant
dijamant_eiki.jpg

Citrin
citrin_cut.jpg


Smaragd
smaragd.png


Grant
647px-garnetcrystalusgov.jpg


Krvavi kamen
blood.jpg
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Mjesečev kamen
800px-moonstonegem.jpg


Opal
800px-opal_from_yowah_queensland_australia_2.jpg

Peridot
peridot__ef7.jpg


Safir
1szafir_madagaskar.jpg


Rubin
cut_ruby.jpg
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Turmalian
433px-tourmaline.xtal.750pix.jpg


Tirkiz
542px-turquoise.pebble.700pix.jpg


Topaz
590px-topaze8.jpg


Sardoniks
589px-onyks_grudka_polerowana_brazylia.jpg


Izvor:MetroPortal
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
centenarydiamond2.jpg

O BOJAMA

I. Žuto drago kamenje - pomažu prilikom lečenja žutice i svih oboljenja u slabosti i radu jetre; služi za ublažavanje mamurluka nakon preterane upotrebe alkohola.

1.Ćilibar tvrdoće 2 do 2,5 je fosilna smola koja spada u najtraženije lekovito kamenje za lečenje alergije i kožnih oboljenja; deci se stavljala ogrlica od ćilibara kada su im izbijali zubi; koristi se protiv reume i tada je nošen uglavnom u džepu.

2.Dijamant tvrdoće 10 je najtvđi od sveg dragog kamenja, slamnatožuta je najčeša boja dijamanata u sirovom stanju, ali uživa manji ugled od plavih i belih; najponatiji žuti dijamanti su:

- Dijamant "Orlov" 194,25 karata, svetlo žute boje, iz očiju statue jednog božanstva u bramanskom hramu ukrao ga je francuski vojnik, njemu ga je oduzeo jedan komandant broda, da bi ga na kraju knez Orlov kupio za 600.000 evra preračunato u današnju vrednost novca; Orlov spada u ruske krunske dragulje.

- Dijamant "Mumtaz Mahal" je poklon šaha Džahana njegovoj omiljenoj supruzi Ardžumand Banu Begum; žuti dijamant u obliku srca.

- Dijamant "Žuti Tifani" 128,5 karata je pronađen 1878. godine u rudniku Kimberli a obrađen je u Parizu; sa 40 faseta na vrhu, 44 sa strane i 17 po obimu, važi za najfiniji žuti dijamant; faseta ima ukupno 101 i daju mu izgled žute blistave vatre; zahvaljujući šlifovanju on svoju boju zadržava i na veštačkom svetlu.

- Dijamant "Žuti Austrijanac" nazivaju ga i "Firentinac" ili "Veliki Hercog Toskane" 137,25 karata, isečen je u obliku cveta kao devetokraka zvezda, limun žute boje; spada u austrijske krunske dragulje.

3.Safir tvrdoće 9 spada u naročito vredne upravo zbog žute boje, on povezuje telo i dušu; ogrlice se nose protiv otoka i tumora.

4.Sumpor tvrdoće 3 je kristalizovani sumpor koji blista sumporno-žutom bojom; protiv kožnih oboljenja i gihta.

5.Topaz tvrdoće 8 kreće se u bojama od kanarinac žute do narandžaste, nosi se oko vrata kao zaštita od šizofrenije, paranoje i epilepsije.

news-2011-august-dijamanti_tifanijev_503732840.jpg


II. Plavo drago kamenje - najkasnije do srednjeg veka plavom kamenju pripisivala se magična moć; koristi se pri smirivanju upala, kod isceljenja, korisno je za preterano aktivnu decu sa smanjenom koncentracijom.

1.Dijamant "Houp" tvrdoće 10 blista kao mastilo plavim sjajem, sa 45,5 karata važi kao dragulj koji donosi nesreću i tvrdi se da je ubio najmanje 20 svojih vlasnika i onih koji su ga nosili, ali ovo je jedna opširna priča...

2.Amazonit tvrdoće 6 do 6,5 je kamen zeleno plave boje, preporučuje se kod bolova u grlu, promuklosti, gubitka glasa i migrene; pomaže i pri odvikavanju od nikotina.

3.Akvamarin tvrdoće 7,5 do 8 je providan kamen boje svetlog mora ili svetloplavih očiju; pojačava ženske vrednosti kao što su miroljubivost i ljupkost; nekada se verovalo da ovaj kamen profinjuje duh osobe koja ga nosi; koristi se kod alergija, problema sa jetrom i problema sa očima i strahovima.

4.Azurit tvrdoće 3,5 do 4 je plavi, prozračni mineral koji se nalazi u nalazištima bakra, zbog sadržaja bakra pripisuje mu se velika moć; u lečenju se naziva "kamenom čela" jer deluje kod glavobolje, bolove u ušima, poremećaja ravnoteže, problema u čeonom delu glave i slabe koncentracije; otklanja nesanicu i nemir.

5.Kalcedon tvrdoće 6,5 do 7 je dobio ima po grčkom gradu Halkedonu na Bosforu gde je pronađen; većinom je svetloplav i slabo se koristi za nakit; pomaže kod problema sa grlom, kod mucanja, vrskanja i nespecifičnih govornih mana; deluje kod mokrenja u krevetu i problema sa limfnim žlezdama.

6.Lapis lazuli tvrdoće 5 do 6 ili ultramarin je naročito vredan ako ne sadrži pirit; koristi se za nakit u Mesopotamiji, Kini i Egiptu; jača čistotu, snagu vere i intuiciju; pomaže kod glavobolje, oboljenja očiju, problema sa štitnom žlezdom, proliva, menstruacije, visokog krvnog pritiska i poremećaja sna.

7.Safir tvrdoće 9 je plavi korund i ime mu potiče od grčkog naziva saferios za lazurit; u 12.veku se smatralo da je ovo kamen kome je i Bog ukazao počast; on sprečava znojenje, podstiče duševni mir, saosećajnost, smanjuje stres.

8.Sodalit tvrdoće 5 do 6 važi za simbol vernosti, deluje protiv problema sa tiroidejom, problema sa ušima i hipertenzije; pomaže kod poremećaja koncentracije i za jačanje intuicije.

images.jpg

III. Crveno drago kamenje - Karfunkel je zastareli naziv za skoro svaki crveni dragi kamen; crveni "karbunkulus" dolazi iz dubine zemlje, daje energiju i životnu radost; u neobičnoj bajkovitoj pripoveci Piktorovi preobražaji Hermana Hesea, zelenocrvena ptica ispušta crveni karfunkel koji je rumen kao krv i blista kao vreli žar, ovaj crveni sjaj je tako jak da ga jedna devojka pronalazi.

1.Hematit tvrdoće 5 do 6 deluje na sve bolesti krvi.
2.Granat tvrdoće 7 do 7,5 jača srce i potenciju.
3.Rubin tvrdoće 9 deluje na sve bolesti krvi, a naročito na menstrualne tegobe.

Red-diamond.jpg


IV. Ljubičasto drago kamenje - pehar od ametista je upotrebljavan za lečenje, smatralo se da će neutralisati otrov koji je u njega sipan.

1.Ametist tvrdoće 7 je tamnoljubičaste boje ali varira od ljubičastih do crvenočjubičastih boja; u kineskoj medicini se ubraja u lekovito kamenje koje pročišćava telo; ovaj kamen u svojoj "Istoriji prirode" hvali Plinije, dok ga je Rudolf Štajner okarakterisao kao "čulni organ duhovnih bića".
Ostalo kamenje ove boje:

- kalcedon tvrdoće 7 deluje na bolesti krvi, oboljenje grla i vrata
- fluorit tvrdoće 4 deluje na glavu i mozak
- spinel tvrdoće 8 deluje na nerve i mišiće

3.jpg
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
V. Narandžasto drago kamenje - važe kao hrana za nerve, pokreće lenji želudac i pomaže kod slabosti bubrega.

1.Vatreni opal tvrdoće 6,5 u Engleskoj, Švedskoj i Španiji je važio kao kamen nesreće zbog čega nije smeo da se donosi na dvor; kod Indijanaca važi za veoma lekovit kamen, stabilizuje krvotok i neguje krvne sudove.

2.Karneol tvrdoće 7 jača sposobnost izražavanja, često je nošen u prstenu petačnjaku; na gnevne i agresivne ljude deluje umirujuće.

3.Topaz tvrdoće 8 je narandžasti zlatni topaz i važi za kamen razmišljanja; pomaže kod iscrpljenosti, otklanja strah i čuva od depresije.

VI. Zeleno drago kamenje - podstiče, delotvorno je protiv neuralgije, migrene i raka.

1.Aventurin tvrdoće 7 je obojeni kvarc, čije zelene vrste potiču iz Indije i Nepala; pomaže da se stekne sreća u ljubavi i u igrama na sreću; pečat kineskog cara je bio od izrezbarenog zelenog aventurina jer se verovalo da zeleno kamenje potiče od nebeskih sila.

2.Žad tvrdoće 6,5 do 7 korišćen je za vrhove koplja i noževe; zelena boja potiče od gvožđa i silikata hroma; u narodnoj medicini je korišćen za jačanje bubrega; kod kineskog cara je važio za simbol pet važnih vrlina - privlačnost, mudrost, hrabrost, milosrđe i skromnost.

3.Malahit tvrdoće 3,5 do 4 ima jarku zelenu boju i kreće se do tamnozelene boje i dobija je od oksida bakra; u Egiptu se samleven koristio za šminku; korišćen je za problem sa menstruacijom, za nadolaženje mleka i za lečenje astme.

4.Smaragd tvrdoće 7,5 do 8 smatra se za idealno zelenu - smaragdna zelena; to je beril koji svoju blistavo zelenu boju dobija od oksida hroma; u srednjem veku se koristio za izrađivanje naočara, jer ima svojstvo da povećava; on važi za Venerin kamen i smatra se da jača vid. Ovaj kamen pokazuje uravnoteženu zelenu boju zbog čega antropozofija pretpostavlja da se Gral sastojao od smaragda.

smaragd-1.jpg

VII. Smeđe drago kamenje - nema ih puno, uglavnom su to nijanse narandžaste i oker boje.

1.Mačije oko je zbirni pojam za smeđe kamenje kao što su to hrizoberil, kvarc i turmalin, koje ima svetlucave pruge; kod Arapa je omiljeno kao amajlija; veruje se da odvraća urokljive oči, a promenom boje otkriva neverstvo.

2.Tigrovo oko tvrdoće 7 je kvarc braonkastog sjaja i prema narodnoj medicini čoveka čini mirnim, pragmatičnim i smatra se da ublažava grčeve.
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
VIII. Belo drago kamenje - čisto belo kao kvarc, mlečni opal, snežni kvarc i selenit, nikada se ne koriste za lečenje.

1.Mermer povezan je sa idealnim telima antičkih kipova, izražavaju ideal klasike.

2.Beli hijacint ležao je u granitnom svetilištu Ćabi u Meki koji se zbog ljudskih grehova obojio u crno.

IX. Crno drago kamenje.

1.Gagat ili crni jantar; nakon smrti princa Alberta supruga kraljice Viktorije, na engleskom dvoru je smeo da se nosi samo gagat - bitumenom bogati zagasito crni mrki ugalj; tako je ovaj kamen ušao u modu.

Gagat i opsidijan su najvažnije kamenje crne boje.

5786_0.jpg
 

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Poruke
3.472
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
meni po ovom dijamant odgovora a u životu nisam mu ni prišao :zbunjen:
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Dijamant, nebrušem, što veći po mogućstvu. Ako kojim slučajem on nije dostupan, može i neku običan pljosnati kamičak da napravim desetak žabica. :p
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Smargd... Venerin kamen... a ja se pitam zašto slabo vidim... normalno kada mi mi fali smargd...:laugh:
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
:laugh::laugh::laugh:
 
Vrh Dno