• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Koje zdravstvene tegobe otkrivaju ledeni prsti

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Hladna stopala ili prsti na rukama, da li je reč samo o pokvarenom unutrašnjem termostatu ili je to znak ozbiljnijih zdravstvenih problema?

Da bi telo održalo stalnu unutrašnju temperaturu, koristi se termogenezom, koja funkcioniše na sledeći način: mozak naređuje kapilarima da se šire kako bi propustili krv i time omogućili zagrevanje, ili da se stežu kako bi usporili protok krvi i hlađenje. Ako taj mehanizam nije savršen, najpre to osećaju ekstremiteti, najudaljeniji od "grejača organizma", srca. Međutim, u nekim slučajevima hladne ruke mogu biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, koje treba ispitati i lečiti.

PROVERITE NIVO GVOŽĐA

Ako osim hladnih ruku, neprestano osećate umor, srce vam brže lupa i često osećate vrtoglavicu, proverite nivo gvožđa u krvi, jer postoji mogućnost da patite od anemije. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koji prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju. Ako je nivo gvožđa ispod normale, manje je i hemoglobina, pa tkiva raspolažu s manje kiseonika za proizvodnju toplote.

NE STEŽITE RAMENA
Trnci u rukama praćeni bolovima u ramenima, leđima, vratu mogu biti povezani s artrozom, odnosno trošenjem hrskavice koja obavija zglobove. Artroza vrata može da se javi već oko tridesete godine. Takođe, ako su ramena često u stegnutom položaju, otežan je dotok krvi u ruke i prste.

STRES UZROK HLADNOĆE
Stres takođe može biti uzrok osećaja hladnoće u rukama i nogama. On, naime, pojačava proizvodnju adrenalina, hormona koji se proizvodi u nadbubrežnim žleždama, koji steže krvne žile.

http://zena.blic.rs/Zdravlje/2042/Koje_zdravstvene_tegobe_otkrivaju_ledeni_prsti

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Hm interesantno...Ja ima problem sa hladnim prstima i tako to, al ovde se nesto ne pronalazim, mislim u ovim objasnjenjima.

Misha

Nadrndani Bengalski tigric
Učlanjen(a)
13.12.2011.
Broj reagovanja
83
Horoskop
Nije određen
Kod mene je nedostatak gvozdja... + stres

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Broj reagovanja
1.281
Horoskop
Vodolija
Pa ja lepo kazem da mi treba masaza da bih procirkurisala :D

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Tako je Lu...Masaza sve zive probleme resava, barem u mom slucaju. :rolleyes:

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Broj reagovanja
1.281
Horoskop
Vodolija
I u mom.. ima da se raspitam ovde i nadjem dobrog masera pa da me "izgazi"... onako posteno. :D

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
nista detaljnije o hladnim stopalima:zbunjen:..a mene to muci..mada ,znam i lek:rolleyes:

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
izgleda da veliki broj zena pati od ovog problema.........pa i ja........

sto se tice keksa........on deluje.........ali u mom slucaju samo oko sat vremena nakon konzumacije.........:zbunjen:......

...........kazu da hrana moze da poboljsa cirkulaciji.........heljda je dobra......i fizicke aktivnosi........

......a ako neko ima nedostatak gvozdja......treba da proveri da li ima neku upalu.........znam da organizam odstranjuje gvozdje ukoliko postoji neki upala jer gvozdje pomaze razvoju bakterija..........tako da nivo gvozdja u organizmu treba proveravati kad je covek zdrav.......

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
Uvedi konzumaciju keksa na svaki sat,bar u zimsko doba :D

....pa ne znam da li bi se to mom dragom bas svidelo..........s obzirom da bi morao da ima i zamenu.........:).......ali kad je zdravlje u pitanju onda mora malo i kroz prste da mi progleda :)..........:zbunjen::zbunjen:

Vrh Dno