• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kletve morskih pustinja

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
NEOBJAŠNJIVI FENOMENI
Opsjednuti brodovi i kletve morskih pustinja

y168034089434610.jpgDuše koje lutaju pučinom i mračnim pustim palubama sigurno će zagolicati i one najveće skeptike.
Tijekom povijesti ljude su fascinirali i istovremeno užasavali zapisi i bizarna svjedočenja o viđenjima jezovitih brodova na kojima su se odvijali dan danas neobjašnjivi i misteriozni događaji.
Očito osoba osjeti neku čudnu privlačnost i buđenje radoznalosti kada si u glavi zamisli sliku broda koji pluta usamljeno na mjesečini, bez konkretnih znakova života osim neartikuliranih, neobjašnjivih zvukova koji dopiru iz same utrobe palube.
Proporcionalno s radoznalošću raste i strah od nepoznatog, no nije li upravo taj strah ono što u čovjeku budi radoznalost i žeđ za racionalnim objašnjenjem neobjašnjivih, natprirodnih pojava? Bilo kako bilo, sada ćemo vam predstaviti nekoliko najpoznatijih i najčudnijih priča o brodovima na kojima navodno dan danas lutaju nemirne duše bivših pripadnika posade i putnika, čija je pogibija ili tragična ili potpuno nepoznata.

The Flying Dutchman

Priča o brodu The Flying Dutchman vjerojatno je jedna od najpoznatijih. Brod je plovio oko Rta Dobre nade (najjužnija točka Afrike) kada ge je zahvatila jaka oluja. Kapetan je odbijao brod uploviti u sigurnost najbliže luke želeći pobijediti oluju, što je rezultiralo gubitkom broda. Zakleo se kako će ploviti morima do kraja vječnosti. U drugim verzijama mita govori se kako je na brodu

y171168033518408871.jpg

The Flying Duthcman


došlo do stravičnog zločina te da se posada zarazila kugom kojom bivaše prokleti i zauvijek prognani s kopna, osuđeni na vječnost ploviti morima.
Na početku stoljeća, točnije 26. siječnja 1923. godine, četiri mornara ugledali su brod za koji se smatra da je Flying Dutchman. Točno 15 minuta poslije ponoći, primijetili su čudno svijetlo na pučini. Gledajući kroz dalekozor mogli su raspoznati trup broda koji se činio iluminiranim, opremljen s dva jarbola. Na mjestu gdje su se trebala nalaziti jedra, činilo se kao da posjeduje tanku maglicu koja lebdi iznad broda. Kada se brod približio plovilu mornara, jednostavno je nestao.
Pojava Flying Dutchmana smatra se najavom lošeg događaja te se najčešće viđa za vrijeme oluja.


Wreck of the Titan

Dana 14. travnja 1912. 'nepotopljivi' Titanik plovio je preko Atlantskog oceana prema New Yorku. To je bilo Titanikovo prvo putovanje te su kapetana ohrabrivali mediji i razne kompanije da postavi novi brzinski rekord. Kao što većina ljudi zna, nakon što je brod udario u ledenjak brod se potopio u samo nekoliko sati. Od sveukupno 2.201 putnika samo 711 je spašeno. To je bila jedna od najvećih katastrofa do tada. Do danas pojavile su se mnoge knjige i filmske ekranizacije Titanikove priče.


y171168033588752744.jpg

Brod duhova

Postoji i izmišljena priča koju je napisao jedan pomorski trgovac pod imenom Morgan Robertson. Njegova knjiga govori o nepotopljivom brodu koji je potonuo zajedno s najelitnijim društvom toga doba. Brod u njegovoj priči zove se Titan, a knjiga Wreck of the Titan (Olupina Titana). Iako je kompletna priča izmišljena, neke pojedinosti neodoljivo se podudaraju s pričom Titanika. Oba broda su građena s namjerom da postanu nepotopljivi, oba su potonula nakon što su udarila u ledenjak, oba broda su krenula na svoje prvo putovanje isto kao što su se na Titanu i Titaniku nalazile jedne od najutjecajnijih osoba toga vremena. U Robertsonovoj priči također preživi samo trećina putnika, također se na brodu nisu nalazile dovoljne količine spasilačkih čamaca te se kapetana također ohrabrivalo da premaši brzinski rekord.
Roberstonova knjiga nikada nije izdana. Svaki puta su je urednici odbacili govoreći mu jednu te istu stvar - priča nije uvjerljiva, nemoguće da će se takvo nešto dogoditi nepotopljivom brodu.
Ono što je najbizarnije u cijeloj priči, Robertson je napisao The Wreck of the Titan 14 godina prije negoli se Titanik zabio u ledenjak i završio na dnu Atlantskog oceana.


The Queen Mary

Veća od Titanika, Queen Mary bila je ponos brodograditeljske tvrtke Cunard Lines. Bila je prijevozno sredstvo mnogim poznatim ličnostima te je tijekom Drugog svjetskog rata opremljena za transport velikog broja pješadije. Baš na jednoj od tih transportnih misija dogodila se jedna od najstravičnijih nesreća u njezinoj povijesti.
Dana 2. listopada 1942. godine Queen Mary nalazila se u blizini Irske te su joj pratnja bili HMS Curacoa te 6 razarača kada je bila u dometu Luftwaffea. Queen Mary je plovila u cik cak uzorku ne bi li podmornicama bilo teže pogoditi je. Zbog takvog manevriranja svi ostali prateći brodovi morali su ploviti ispred nje. Turbulencija koju su brodovi stvarali prisilila ih je na mala prilagođavanja rute.

y171168033798085169.jpg

The Queen Mary
U strojarnici broda Queen Mary osjetio se blagi udarac. Nitko na to nije obraćao previše pažnje, no ispostavilo se da je tal 'blagi udarac' bio Curacoa. Zbog promjene kursa Queen Mary je ušla u rutu Curacoe, a zbog naredbi koje su glasile da nema zaustavljanja što god se dogodilo, Queen mary je nastavila ploviti velikom brzinom prema Curacoi. Na kraju se ovaj monstruozni brod sudario s Curacoom te je presjekao na pola. Od 439 članova posade na Curacoi poginulo je 338.
U listopadu 1967. godine Queen Mary su pretvorili iz broda u hotel. U tom periodu počele su se događati čudne, neobjašnjive stvari. Počeli su se čuti zvukovi u strojarnici kao da netko nešto popravlja, a kada bi netko ušao, zvukovi bi prestali.
Isto tako na području broda, gdje je bio zabranjen ulaz, nalazio se prazan bazen. No, jedan od članova posade ugledao je ženu kako stoji pored bazena noseći kupaći kostim koji nalikuje onima iz 50-ih godina dvadesetog stoljeća. Žena kao da se pripremala skočiti u bazen kada je član posade povikao. U tom trenutku, misteriozna žena je nestala.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
y171168033898468602.jpg


Pojava duha snilmljena sigurnosnom kamerom na brodu Queen Mary
Kasnije kada su se provjeravali stari zapisi broda, otkrilo se kako se jedna žena u tom bazenu utopila.
Također postoji priča o vodootpornim vratima broj 13. Jedan čuvar patrolirao je brodom sa svojim psom čuvarom. Odjednom je začuo čudnu buku koja dopire iza vrata broj 13. Pas se zaustavio te se nije želio pomaknuti. Arhive su pokazale kako su ta vrata zdrobila muškarca zvanog John Pedder. Nekoliko godina kasnije, jedan ženski vodič osjetio je prisutnost iza svojih leđa. Okrenula se i ugledala nepoznatog mladića kako stoji. Nakon nekoliko sekundi je nestao. Ta žena je kasnije identificirala Johna Peddera kao osobu koju je vidjela pored vrata broj 13. Nije prije toga znala za nesretnu sudbinu mladića.
Mnoge čudne stvari su se događale na brodu zvanom Queen Mary. Vrata su se zatvarala i otvarala sama od sebe (ne, nije propuh u pitanju) poslije ponoći, neobjašnjivi zvukovi iz napuštenih dijelova broda, mokri otisci stopala pojavljivali su se pored bazena te je viđen i prvi kapetan broda, koji je na njemu i umro, kako se šeće po palubi.
Jednu od najstravičnijih pojava proživio je jedan inženjer koji se u tom trenutku nalazio blizu strojarnice. Jasno i glasno je čuo glasove i vriske muškaraca u panici kako odjekuju brodom. Tada je čuo zvuk metala koji se drobi i trga te zvuk vode koja u velikim količinama ulazi i kao da puni prostor. To se znalo događati po nekoliko puta. Jesu li to događaji s Curacoe koji se ponovno proživljavaju? Vjerojatno nećemo nikada doznati.

y171168033838566787.jpg

Snimka diha kako stoji iznad bazena na brodu Queen Mary

Neka svatko sam sebi stvori sliku o mogućim objašnjenjima jer su sigurno mnogi od vas skeptici kada su u pitanju paranormalne pojave, no morate priznati da vam se, čitajući ove redove, sigurno javio onaj pravi zdravi instinkt ispunjen velikom dozom radoznalosti pomiješan sa strahom i sumnjom.
Ne brinite, to je sasvim ljudski.

Izvor:dalje.com
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Misterija je uvek misterija.... ne bi volela da se prošetam takvim hodnicima sa ili bez vodića.... brrrrr... neka hvala...
 
Vrh Dno