• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kava

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Kafa- dobra ili loša za zdravlje
kava.jpg


Za sve ljubitelje kave evo dobre vijesti. Istraživanja su pokazala- Kava je dobra, zdrava, popravlja raspoloženje, smanjuje bolove, a djeluje i kao afrodizijak. Ipak, ako se pretjera s ispijanjem kave onda taj zdravi napitak pokazuje i svoju nezdravu stranu. Da biste znali kako iskoristiti ono najbolje iz kave, nastavite čitati.
Kratka povijest kave

Kava je navodno poznata već više od 3000 godina. Prvi ju koriste Etiopljani. Trgovinom je ovaj napitak došao do Arabije. Iz Arabije napitak se širi dalje na sve strane svijeta. U Europu, točnije u Veneciju, stiže 1615. godine. Zanimljivo je da je stav katoličke crkve prvo bio da je kava “đavolji” napitak. Navodno je kava vjernike odvlačila iz crkve. Ipak, papa Klement XI. krsti kavu. Kava se od tada kao kršćansko piće širi cijelom Europom.
Kava je bogata antioksidansima

Kava nije samo kofein, ona je i važan izvor antioksidansa. Ovo je tek nedavno otkriveno. Statistike kažu da je Amerikancima kava jedan od glavnih izvora antioksidansa. To ipak više govori o njihovim lošim prehrambenim navikama nego o vrijednosti kave.
Pozitivni učinci na zdravlje

Kava zaista ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti, dijabetesa, Parkinsonove bolesti i visokog kolesterola. Ona u umjerenim količinama umiruje krvožilni sustav i stimulira mišiće. Cirkulacija se kavom potiče, moždana aktivnost se pojačava. Nedavno je dokazano da kava djeluje antibakterijski, što ju više pijemo to nam je manji rizik od karijesa.
Kava daje osjećaj sreće

Ona blago stimulira moždanu aktivnost, popravlja raspoloženje te uklanja blagu depresiju. Kava potiče kreativnost.
Crna strana kave- ovisnost

Ukoliko pijemo previše kave možemo postati ovisni. Preporuča se piti maksimalno tri šalice kave dnevno. Najuočljiviji simptomi ovisnosti su glavobolja, bezvoljnost i razdražljivost.
Provjerite jeste li ovisni o kavi
Jedan dan nemojte piti kavu. Ukoliko vas boli glava znači da ste ovisni.
Nuspojave kod predoziranja

Ukoliko smo neumjereni u ispijanju kave i pijemo je više nego bismo trebali onda možemo dobiti ovakve simptome:
  1. Anksioznost (napetost)
  2. Hiperaktivnost- ne možemo biti mirni, moramo se stalno pomicati
  3. Nepravilno lupanje srca
  4. Proljev
  5. Glavobolja
Kako izvući maksimum od kave?

S kavom treba biti umjeren. Tako ćemo uživati blagodati koje smo naveli, a nećemo razviti ovisnost i nećemo pretjerati. Na oprezu trebaju biti bolesnici koji imaju visoki tlak jer kava će ga dodatno povisiti.
images
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Najpopularniji napitak na svijetu

980_big.jpg


Miris jutra i kave


Ne možete zamisliti dan koji počinje bez šalice kave? Niste jedini, taj crni aromatični napitak dio je svakodnevice milijuna ljudi. Da li zbog mirisa, okusa, arome ili svega zajedno, mnogi će se složiti kako jutarnja šalica dobre kave i najgori dan može učiniti podnošljivim. No, gotovo pa vrijedi i obratno; počnete li dan uz loše pripravljen machiato, još će vas dugo mučiti njegov gorko-kiseo okus.
Savršeni espresso ne nastaje međutim slučajno, da bi se pripremio, moraju biti zadovoljeni točno propisani, optimalni parametri. A ta svojevrsna matematika kave kaže kako mljevene kave treba biti 7 grama, tlak iznositi 9 bara, temperatura vode kretati se oko 88 stupnjeva (±2°C) , a vrijeme protoka 25 -30 sekundi.
Tajna vrhunskog espressa

U idealnoj situaciji, od koje je praksa u domaćim cafe barovima još poprilično daleko, kad naručite šalicu kave, trebale bi ju pripremiti stručne ruke. Točnije rečeno, barista, profesionalac, onaj koji vodi računa o svemu što utječe na kvalitetu napitka koji će vam na kraju ponuditi. Da bi se pripremio vrhunski espresso, sve je važno, kaže Zlatko Miletić, predavač i ujedno vlasnik Škole espressa: količina kave, krupnoća mljevenja, vrijeme izvlačenja ekstrakta, a posebice održavanje espresso aparata, koji treba čistiti svaki dan. Sve te dragocjene tajne zanata mogu se naučiti na seminarima koji se održavaju svaki mjesec u trajanju od tri dana na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Polaznici uz teorijsku imaju i praktičnu nastavu, među ostalim uče kako pripremiti koktele od kave.
coffee_1.jpg

coffee2_1.jpg

Upravo su to sve popularnija pića na bazi kave. Navike potrošača se mijenjaju, nekad je na vrhu ljestvice bila obična turska kava, odlično je prihvaćen cappuccino, pa su onda došla egzotična pića različitih okusa i aroma u kojima je kava jedan od osnovnih sastojaka. Kava se može pohvaliti velikom raznolikošću okusa, pogotovo ako se kombinira s čokoladom, sladoledom, alkoholnim ili bezalkoholnim pićima.
coffee1.jpg

U nas se najviše pije velika kava s mlijekom, a sve su traženije i instant kave (nesscafe), jer kad nju naručite u kafići barem znate da ćete dobiti napitak bez oscilacija u okusu.
Latte art
latte-art1.jpg

Tehnikom latte art cappuccino dobiva novi, umjetnički izgled. I to se uči na seminarima, od toga kako napraviti cappuccino kremu, do pokreta kojim će barista vješto oslikati, iscrtati od pjenice mlijeka najrazličitije likove, figurice, simbole na površini kave.

Kava je biznis
Kava nije samo najpopularniji napitak u svijetu, veliku važnost ima i u međunarodnoj trgovini. Njome se trguje na njujorškoj i londonskoj burzi. U svijetu biznisa, kava je, nakon nafte, prema veličini, drugi proizvod kojim se najviše trguje.
Amerika je najveći svjetski potrošač kave, a najviše se kave po stanovniku, između 9 i 11 kilograma, popije u skandinavskim zemljama. Za Hrvatsku nema pouzdanih podataka, procjenjuje se da je potrošnja oko 3 i pol kilograma po stanovniku.
Od 20-tak vrsta kave najviše se uzgajaju dvije - robusta i arabica. Arabica raste na višim nadmorskim visinama, ima manje kofeina od robuste, kvalitetnija je, ali i skuplja.
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
..........od kad sam u rusiji vise ne pijem kafu...........ali u srbiji volela sam da popijem ujutru tursku kaficu............
 
Vrh Dno