• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Каталонија се прогласила сувереним ентитетом

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
МАДРИД: Каталонски парламент усвојио је јуче двотрећинском већином декларацију о Каталонији као сувереном ентитету, која се, иако има симболичан значај, сматра уводом у референдум о самоопредељењу Каталоније.

Декларацију су предложиле владајућа алијанса десног центра коју чине "Зближавање и уједињење" и њихови савезници, и Републиканска левица Каталоније, а за њено усвајање гласало је 85 посланика, а против је био 41, док су два парламентарца била уздржана, пренео је АП.
Нацрт декларације предвиђао је да се каталонски парламент "сагласи да прогласи демократски суверенитет народа Каталоније као политичког и законског ентитета" и да се отпочне процес који би дао грађанима право да одлуче о формирању независне државе.
Иако симболична, декларација представља изазов за централну владу у Мадриду која је рекла да ће судским путем блокирати сваки корак у правцу каталонске независности.
У Каталонији живи 7,5 милиона људи, од укупно 46 милиона становника Шпаније. Та покрајина има много већа овлашћења и аутономију од осталих 16 шпанских покрајина.
Обим каталонске привреде већи је од португалске и чини 20 одсто укупне привреде Шпаније. Каталонци, међутим, сматрају да је неправедно то што Мадрид у виду пореза узима од покрајине много више него што јој враћа.
Анкете јавног мњења показују да Каталонци нису јединствени по питању независности, али да се већина одлучно противи томе ако би то значило излазак из Европске уније.

http://www.dnevnik.rs/svet/katalonija-se-proglasila-suverenim-entitetom
 
Vrh Dno