Kasini odlazi u istoriju

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Član od
03.05.2010
Poruke
8.845
Reakcije
4.558
Horoskop
Lav
Posle 20 godina, legendarna letelica Kasini odlazi u istoriju na spektakularan način. Takozvano "veliko finale" zakazano je za 15 septembar ove godine. Naime, kako bi zaštitili potencijalne odgovarajuće uslove za život na Saturnovim satelitima ( prvenstveno na Enkladusu ), NASA je odlučila da Kasini svoj put okonča zabijanjem u Saturn. Da bi to izvela, Kasini će morati čak 22 poniranja izvršiti između prstenova da bi došla do Saturnove atmosfere. Ono što je najbolje, što će i ti "poslednji momenti" Kasinija biti od velike koristi za astronomiju. Naime, čak i tada će letelica slati podatke o kompoziciji prstenova i planete, dok se konačno ne istopi tokom velikog trenja sa Saturnovom atmosferom.

Inače, Kasini misija smatra se jednom od najuspešnijih misija ovog tipa u istoriji nauke. Zahvaljujući Kasiniju saznali smo mnogo o "biseru" solarnog sistema i njegovim satelitima. Neke od tih otkrića su:

- detektovanje ledenih gejzira Enkladusa
- prvo sletanje na neki satelit ( ne računajući naš Mesec )
- detektovanje preciznijeg sastava prstena
- otkriće da je Titan prepun gejzira, jezera, reka i mora, kao i da je kiša česta
- uragani koji se konstantno odvijaju na Saturnovim polovima

Nedavno je Kasini ostvario prvi od 22 poniranja kroz Saturnove prstene i na Zemlju poslao slike iz uglova ( i blizine ) koje dosad nikad nismo videli. Tom prilikom smo otkrili i da je prostor između prstenja skoro potpuno prazan, što je prvenstveno značajno za bezbedno putovanje Kasinija do Saturna. Sledeće poniranje zakazano je za 2 maj.

NASA je objavila slike sa prvog poniranja i evo kako Saturn izgleda sa 1,900 milja udaljenosti od Saturnovih oblaka.

 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.466
Reakcije
15.150
Horoskop
Ovan
Najlepsa planeta naseg sistema. Ti prstenovi...
 
Vrh Dno