Kasini odlazi u istoriju

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Posle 20 godina, legendarna letelica Kasini odlazi u istoriju na spektakularan način. Takozvano "veliko finale" zakazano je za 15 septembar ove godine. Naime, kako bi zaštitili potencijalne odgovarajuće uslove za život na Saturnovim satelitima ( prvenstveno na Enkladusu ), NASA je odlučila da Kasini svoj put okonča zabijanjem u Saturn. Da bi to izvela, Kasini će morati čak 22 poniranja izvršiti između prstenova da bi došla do Saturnove atmosfere. Ono što je najbolje, što će i ti "poslednji momenti" Kasinija biti od velike koristi za astronomiju. Naime, čak i tada će letelica slati podatke o kompoziciji prstenova i planete, dok se konačno ne istopi tokom velikog trenja sa Saturnovom atmosferom.

Inače, Kasini misija smatra se jednom od najuspešnijih misija ovog tipa u istoriji nauke. Zahvaljujući Kasiniju saznali smo mnogo o "biseru" solarnog sistema i njegovim satelitima. Neke od tih otkrića su:

- detektovanje ledenih gejzira Enkladusa
- prvo sletanje na neki satelit ( ne računajući naš Mesec )
- detektovanje preciznijeg sastava prstena
- otkriće da je Titan prepun gejzira, jezera, reka i mora, kao i da je kiša česta
- uragani koji se konstantno odvijaju na Saturnovim polovima

Nedavno je Kasini ostvario prvi od 22 poniranja kroz Saturnove prstene i na Zemlju poslao slike iz uglova ( i blizine ) koje dosad nikad nismo videli. Tom prilikom smo otkrili i da je prostor između prstenja skoro potpuno prazan, što je prvenstveno značajno za bezbedno putovanje Kasinija do Saturna. Sledeće poniranje zakazano je za 2 maj.

NASA je objavila slike sa prvog poniranja i evo kako Saturn izgleda sa 1,900 milja udaljenosti od Saturnovih oblaka.

 
Vrh Dno