• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Karipska ostrva

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Turistička prestonica karipskih ostrva - Bahami

Bahami su država u Atlantskom okeanu, čiji se glavni grad, Nasau, nalazi na ostrvu Nju Providens. Ovo je zemlja za čiju su vodenu površinu kosmonauti rekli da je najbistrija koja se vidi iz svemira! Čarima Bahama nije mogao odoleti ni Kristifor Kolumbo, istraživač i trgovac koji je video brojne zemlje sveta.
96716_bahami-----bryceedwards_af.jpg
Bahami su jedna od atraktivnijih destinacija foto: bryce_edwards/flickr.com


Bahami ili Bahamska ostrva jedna su od atraktivnijih destinacija, koje privlače bogatim i zabavnim noćnim životom, luksuznim hotelima, plažama kakve do sad niste videli. Ovaj arhipelag sastoji se od više od 700 ostrva i 2.500 koralnih sprudova. Lepota koja oduzima dah prostire se na površini od 13.939 km2.


96717_bahami6-----ricymar-fine-art-photography_af.jpg
Bahamska ostrva nazivaju i ostrva iz mašte foto: Ricymar Fine Art Photography/flickr.com


Veruje se da naziv Bahami potiče od reči „baha mar“, što znači „plitko more“, a što su bile prve reči Kolumba kada je video vodenu površinu ove države ispred sebe. Takođe, Bahamska ostrva nazivaju još i „božanska niska bisera“, „ostrva iz mašte“, a Džordž Vašington ih je nazvao „ostrva večnog juna“, dok je tu boravio 1760. godine.

96718_bahami3----triggonometric_af.jpg
Lepota Bahama nikog ne ostavlja ravnodušnim foto: triggonometric/flickr.com


Bahami su vekovima bili privlačno mesto na svetu: osvajači, trgovci, istraživači, gusari, zatvorenici, hodali su njegovim tlom. Prvi engleski doseljenici ovde su došli 1650. godine, ostrva postaju deo Britanskog carstva 1718, 1964. dobijaju samostalnu vlast, a 1973. godine postaju samostalna država. Na čelu države je kraljica Elizabeta II.

96719_bahami5----zebenji_af.jpg
Predivna plava boja mora zapljuskuje obalu Bahamskih ostrva foto: Zebenji/flickr.com


Turisti iz svih krajeva sveta letuju na nekom 14 glavnih ostrva, a ako nađete načina možete obići i neko od neistraženih i usamljenih ostrva, i osetiti čari usamljenje peskovite plaže. Zapanjiće vas predivna plava boja mora, raznobojni peščani i koralni grebeni, skupine delfina i na stotine tropskih ribica. Česti posetioci mora su i ajkule.

Najveće ostrvo Bahama je Andros. Ono se prostire na površini od 4.100 km2, ispresecano je kanalima, a tu se nalazi i jedina reka svih ostrva, Gus. Andros se nalazi na zapadu države. Istočno od Androsa je ostrvo Nju Providens, na kojem se nalazi glavni grad Bahama – Nasau. Popularnost ovog dela Bahama čini tropska klima i prirodne lepote; letnja temperatura prelazi 33 C, zimi se kreće oko 26 C. Glavna atrakcija mesta je hotelAtlantis, predivni turistički kompleks. Atrakcija hotela je akvarijum, u kojem se nalazi na stotine morskih životinja iz mora oko Bahama, a koje možete videti šetajući kroz mračne i tihe tunele.

96721_bahami2----yotut_af.jpg
Turistički kompleks Atlantis foto: YoTuT/flickr.com


Plaže Bahama su duge, peščane, zapljuskuje ih tirkizno more, a pružaju dobre uslove za raznovrsne sportske aktivnosti: vožnje banana brodićima, džet skijanje, surfovanje... Veliki broj plaža omogućava vam da pronađete mesto za sebe: volite gužvu, muziku na plaži, druženje sa ljudima iz drugih delova sveta, ili pak volite samoću, želite da se odmorite od buke i prepustite se svojim mislima – na Bahamskim ostrvima pronaći ćete svoj kutak.

Bahamska ostrva su jedno od najposećenijih mesta svetskog džet-seta. Savet: ako krećete na Bahame ponesite što više para! Ovde se dobro jede i pije, a obavezno treba probati neki od lokalnih specijaliteta, npr. jelo „konk“, koje se pravi od velike okeanske školjke, a osvežite se koktelom od kokosa i ruma.
http://www.superodmor.rs/magazin/pu...stonica-karipskih-ostrva--bahami?ref=blicside
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Ma idemo svi na Bahame.. seka ce da bude srecna mnogo a za batu ne znam.. ma i on ce... sad sam se setila. :D
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
nemojmo svi odjednom:rolleyes: ...ajmo u dve ture...da nadjemo i mi neke bate za drustfo dufice :rolleyes::)
 

Jova

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
10.03.2012.
Poruke
2.173
Broj reagovanja
1.326
Horoskop
Škorpija
Sto,sta fali ja bih isao na ova Karipska ostrva,ali mi glupo da idem sam,nemam drustvo...:D
 

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Poruke
9.993
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Aj ne brini Jovo nacice se ...ma samo se pridruzi grupi :D
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
ne bi ti prijalo jovo,dve nas je:sneaky:...fali nam jos jedan bata:kul:
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Ma nisam ga ja ugrabila.. mi svako za svoj gros hahahahahaha
 
Vrh Dno