Kako znate da ste dobri?

Taca

ona, stara
Član
Kako neko za sebe zna da je dobar čovek?
Recimo, meni je to, što se mene lično tiče - nepoznanica. Verujem da ima i onih koje sam činila srećnim, ali i onih koje u najmanju ruku nisam činila srećnim.
Baš mi je teško da se odredim u tom smislu.
Koji su vaši kriterijumi po kojima se razvrstavate u dobre ili loše?
 

Живота

Poznata ličnost
Član
Ja ne volim egoiste, samožive ljude, one koji "gledaju samo svoje dupe", da se tako malo slobodnije izrazim! Egoista ne može biti dobar čovek, jer je u svom egoizmu fokusiran samo na sebe i svoje potrebe, ne primećuje ljude oko sebe, nema empatije za druge ljude i njihove probleme, njihov životni moto je "samo nek je meni dobro a drugi mogu i da pocrkaju!", na žalost imam nekoliko takvih u svom okruženju...
 

simpleman

Novajlija
Član
Teško je reći tj. odrediti kada i dali je neko dobar ili loš.Ja sam recimo za neke loš čovek pogotovo kada prestanem da im pomažem u bilo kojem smislu,medjutim kada ponovo počnem pomagati onda nema boljeg od Duleta;):happy: tako da....diskutabilno je kada si loš a kada dobar.Ja samo živim ovaj život i pomognem kada mislim da mogu, bilo da su u pitanju ljudi ili životinje.Dali ću dobiti etiketu loš ili dobar ne brine me puno jer kao što sam naveo ponekada je samo korak dovoljan da postaneš loš i obrnuto.Neko je nekada rekao:Ako mu pružiš prst,uzeće ti celu ruku i baš taj balans je bitan tj. ipak pazi da ti ne uzmu celu ruku.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Pored samoživih osoba, koje je odlično opisao Života, a koji su loši ljudi, ima i onih zlih, koje pored samozivosti karakteriše i zloba, odnosno želja da drugi imaju štetu i sl.
Svako od nas zna da li je dobar, loš ili zao, jer nas na kraju krajeva, misli otkrivaju.
 

Taca

ona, stara
Član
Svako za sebe veruje da je čovek. Dobar čovek u skladu sa svojim sistemom vrednosti. Naročito ako se bavi nečim u tom smislu. Međutim, svako ko se preispituje, pokuša iz tuđeg ugla da sagleda i razume, shvati da je morao nekada grešiti. Svestan je da je grešio. Ali i dalje veruje da je dobar. Zašto?
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Zato sto dobrota ne iskljucuje greske. Nismo rodjeni sa uputstvom za zivot i ljudske odnose. Ali ako greske uvidimo, pokusamo barem da ispravimo, izvinimo se, mislim da onda moze da se takva osoba dozviljava kao dobar covek.

Inace generalno mislim da svi mi u sebi nosimo i dobro i lose. Pitanje je samo da li nam unutrasni sistem vrednosti i moralni kodeks naginju vise na svetlu ili tamnu stranu.
 

Taca

ona, stara
Član
ato sto dobrota ne iskljucuje greske. Nismo rodjeni sa uputstvom za zivot i ljudske odnose. Ali ako greske uvidimo, pokusamo barem da ispravimo, izvinimo se, mislim da onda moze da se takva osoba dozviljava kao dobar covek.
Znači pokajanje? To praktikuje crkva, ako se pokaješ, gresi su ti oprošteni, ostaješ dobar čovek.

Ja ne verujem da samozive i zle osobe nemaju "osecaj" da to jesu.
Moram da pođem od sebe i tvrdim da nisam svesna tih osobina ako ih posedujem. A sigurno sam ispala i samoživa i zla u nekim situacijama. I čak kada sam ukapirala da jesam, imala sam opravdanje za sebe. Zašto bi onda neko drugi bio svestan svojih loših osobina.

a da li u tome uspevam, neka drugi cene!
Ni drugi nisu merilo. Možda te lažno tapšu po ramenu iz nekih svojih interesa. Možda te ne hvale pa nisi ni svestan svoje dobrote.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Ja nisam neki ljubitelj crkve, ali ne znaci da je sve od njih loše.
Ako se pogreši pa se greska uvidi, to nije osobina samozive osobe.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Znači pokajanje? To praktikuje crkva, ako se pokaješ, gresi su ti oprošteni, ostaješ dobar čovek.
Ma kakvi! Nisam na taj nacin mislila, pu, pu...Znas me za toliko :D

Spomenuh da svi imamo i dobro i zlo u sebi. Kao vaga sa dva tasa. Nas moralni kodeks, nas sistem vrednosti, ali i nase emocije prema necemu/nekom ce napraviti prevagu. Medjutim, svi smo mi bili u situacijama gde smo prastali i gde nam je prastano. Ono sto ce razlikovati dobrog coveka od loseg, je da nece imati cesto takve momente gde se ogresi o nekog, a ako mu se pak i dese, dovoljno je covek da to uvidi, prizna, izvini se i svojim daljim postupcima popravi stvari. Sad, dal to crkva progpagira ili ne, zabole me, nije to crkvena misao, vec ljudska. Jer apsolutno niko nije prosao kroz zivot neogresen o nesto. Zato i moramo drugima prastati. I to dolazi od osobe koja je iskljuciva do nepodnosljivosti. Ali cak i ja takva, znam da u nacelu, tako stoje stvari.
 

šufnudla

neprilagođena
Član
Znam samo da nisam zla i samoživa, To što se povremeno ogrešim o nekoga, zaista je nenamerno i češće je rečima nego delom (jezik brži od pameti; temperament) Prilično sam samokritična, tačno znam kad i kako sam se ogrešila o nekoga. Nisam svetica, ali mislim da nisam loš čovek. Želim dobro i sebi i drugima i postupam u skladu s tim. Trudim se da izbegavam onih par osoba koje baš nikako ne mogu da svarim, baš zato da ne dovedem u iskušenje onaj deo sebe koji potencijalno može biti loš. To je najbolje što mogu da uradim :)
 

simpleman

Novajlija
Član
U svemu dobrom ima nešto loše, a u svemu lošem nešto dobro(jin I jang filozofija),samo treba pronaći ravnotežu duha i tela,na ćaskanjima valjda nema bojazni od tih loših:happy:
 

Njavica

Dreamer.
Član
Pa verujem da sam dobra, tačnije zaista želim da verujem da je tako. Verujem da neko dobar ima tu želju da pomogne i deli sa drugim ljudima. Živi smo od krvi i mesa i imamo i loših misli i loših poteza, al kapiram da kad si svestan greške kad se pokaješ za istu i potrudiš bar jednim delom da ne misliš/ radiš to tako da te izdvaja od loše osobe. A da, verujem da zli nemaju zapravo ni taj osećaj griže savesti.
 

simpleman

Novajlija
Član
Evo malo njuškam po forumu i ova tema me ponovo nešto privukla.....hmmm nešto me podseti na onu našu poslovicu Dobar i lud su braća:thumbsdown:.Koliko u stvari trebaš biti dobar da bi bio lud…?
 

Живота

Poznata ličnost
Član
Hm... biti dobar? Šta to ustvari znači? Da li sam dobar ako alkoholičaru koji mi traži novac, dam novac? Šta će on uraditi s tim novcem? Naravno, otići će do prve radnje, kupiće neki alkohol i napiti se! Ili ako dam novac narkomanu? Šta će on uraditi s novcem? Potrošiće ga pametno? Neće naravno, otrčaće do prvog dilera i kupiti drogu da se ufiksa? Da li sam im pomogao? Da li sam dobar? Možda i jesam... Ko zna...
 
Vrh Dno