• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako ublažiti nesanicu

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Stop nesanici!

6181_big.jpg


Insomnia može dovesti do raznih bolesti kao što su depresija, šizofrenija, razni hormonalni poremećaji


Bez obzira na vrstu i duljinu trajanja, (od kratkotrajnih i povremenih, pa do kontinuiranih i dugotrajnih) svi smo se susreli s boljkama nesanice. Najčešći njeni uzroci, pogotovo u današnje ubrzano vrijeme, su stres, napetost, tjeskoba i slično.

Ako osoba dulje vremena provodi neispavana, odnosno ako ima loše navike spavanja, to može dovesti i do raznih bolesti kao što su depresija, šizofrenija, razni hormonalni poremećaji itd.

Pinealna žlijezda i hormon spavanja

Pinealna žlijezda ili epifiza, u našem tijelu naizmjenično luči hormone serotonin (jedan od tzv. hormona sreće) i melatonin (hormon spavanja). Kako su ljudska bića prilagođena životu u budnoj aktivnosti tijekom dana i spavanju tijekom noći, na pravilan rad ove žlijezde utječe primjerena izloženost svjetlosti i tami tijekom 24 sata. Stoga noću, odnosno pri smanjenoj količini svjetlosti, pinealna žlijezda počinje lučiti melatonin, dok se ujutro, kad sunčeva svjetlost uđe u naše oči, proizvodnja ovog hormona smanjuje te se počinje lučiti serotonin.

Više razine serotonina, koje se proizvode pri dostatnoj izloženosti sunčevoj svjetlosti, povezane su s pozitivnim raspoloženjem, unutarnjim mirom te povećanom koncentracijom. Kako je sekrecija ovih dvaju hormona pinealne žlijezde povezana, osiguravanjem dovoljne količine serotonina tijekom dana, osobito po buđenju, reguliramo i produkciju melatonina, odnosno omogućujemo našem organizmu kvalitetniji san tijekom noći.

Ljudi s nedostatnom proizvodnjom melatonina u tijelu pate od nesanice ili smanjene sposobnosti postizanja dubokog sna, što je čest slučaj kod starijih osoba. Kako izlučivanje hormona pinealne žlijezde progresivno opada sa starenjem, dostatno izlaganje sunčevoj svjetlosti vrlo je bitno za stariju populaciju. Kažu i da meditacija pomaže pinealnoj žlijezdi i njenom povećanom lučenju tih dvaju hormona.

Bitan je i položaj kreveta

Naravno, da bi se dobro naspavali nije bitno samo odspavati određeni broj sati. Vrlo je bitno mjesto gdje spavamo, a i način na koji spavamo ili liježemo u krevet.

Soba u kojoj spavate trebala bi biti izolirana od prevelike buke. Krevet ne bi trebao biti previše tvrd ni previše mekan i okružen sa što manje električnih uređaja ( TV, digitalni sat, radio).

Ako je ikako moguće, idealno bi bilo da vam krevet bude namješten tako da vam je glava okrenuta prema sjeveru, a noge prema jugu. Na taj način ste usklađeni sa prirodom i njenim vibracijama.

Savjeti za zdravo spavanje

Prije spavanja nije dobro konzumirati alkohol, kavu i cigarete. Čašica alkohola može vam pomoći da lakše zaspete, ali ćete se tijekom noći vjerojatno više puta probuditi. Osim toga ako pijete alkohol prije spavanja, onda se nemojte pitati zašto imate noćne more. Nikotin je stimulans koji inače ometa san na više načina. Kava također može utjecati na san čak i 10-12 sati nakon konzumiranja.

Prehrana je isto bitno za dobar san. Navečer pojedite samo voćku ili juhu (ne teški obrok) i jedite najmanje 3 sata prije odlaska na spavanje. Poznato je da ukoliko prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Da bi smirili um, izbjegavajtegledanje televizije barem pola sata prije spavanja, a za bolju atmosferu i smirujući ugođaj spavaće sobe pustite neku laganu muziku i provjetrite prostoriju kako bi ušao svježi zrak i pomogao boljem snu.

Vježbajte za bolji san

Jednostavno i univerzalno rješenje za postizanje dobrog sna i uklanjanje nesanice je primjena dubokog disanja prije spavanja:

Legnite se u krevet. Ležeći na leđima, pokrijte se i pripremite za spavanje. Zatvorite oči. Opustite čeljust i usta. Udahnite duboko kroz nos najprije ispunjavajući trbuh,a zatim pluća. Nemojte se previše naprezati. Neposredno prije izdaha, blago uvucite trbuh i pustite da zrak sam izađe kroz vaše nosnice prema vani. Napravite tako nekoliko puta i opustite se.

Duboko disanje će osvježiti svaku poru vašeg tijela i umiriti vaš um. Imat ćete ljepše snove, spavat ćete puno mirnije, a ujutro ćete biti svježi i odmorni.

Još jednim praktičnim trikom postići ćemo bolji san i opustiti živčani sustav i cijelo tijelo prije spavanja – a to je čaša toplog mlijeka s malo meda (i cimeta po želji)!

Autori članka: Goran Mizdrak i Renata Kos​
 
Vrh Dno