• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako ublažiti nelagodu štucanja

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Kako se riješiti štucanja

Nema veće neugode nego sjediti za stolom u gostima i početi štucati i to onako, nezaustavljivo

stucanje.jpg


Štucanje je jedna od najneugodnijih i najiritantnijih pojava, a pogotovo kad se nalazite u društvu. Doduše, društvo može biti i izvor problema, jer se štucanje najčešće javlja kao reakcija na brzo jedenje i gutanje zraka pritom, hladno piće ili ljuto jelo.
Naravno, stres i uzbuđenje su česti razlozi štucanja, a ono se manifestira na način da grčenje dijafragme širi pluća uz nagli rzaj, pa se dio dušnika u kojem su glasnice velikom brzinom zatvara.
Prekid dotoka zraka na kraju dovodi do onih groznih zvukova koji prate štucanje. U principu, radi se o pojavi koja nije opasna po zdravlje, no izaziva jaku nelagodu ako se nalazimo u društvu.
Kako ga zaustaviti? Postoji niz narodnih vjerovanja, tipa plašenja i čaše vode sa šećerom, a stručnjaci kažu da je dobro pokušati odvratiti pažnju sa štucanja, primjerice pokušati se prisjetiti jučerašnjeg doručka ili pet crvenokosih žena koje poznajete.
Ako gornje ne upali, pokušajte ubrzano disati na usta ili nos, dahćući poput psa, što će opustiti zgrčenu dijafragmu i zaustaviti štucanje.
Za kraj, najbolji recept, no taj se ne može uvijek primjeniti - dobar, dugi poljubac s voljenom osobom (jedino ako uspijete nagovoriti najzgodniju osobu spola prema vašim preferencijama za stolom da vam pomogne na taj način).
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Kada deca štucaju, ja ih uplašim.
jednom mi se dogodilo da sam štucao čitavo popodne. Već sam se zabrinuo.
 
Vrh Dno