• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako što manje pokisnuti na kiši?

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Nauka
Kako što manje pokisnuti na kiši?

slikac.php

Agencije - 20.07.2012 20:41
LONDON - Kako što manje pokisnuti na kiši? Najkraći odgovor bi, u većini slučajeva, bio - što brže trčati do zaklona.
Da li je bolje trčati ili hodati? Svakako trčati, jer ćete tako provesti manje vremena na kiši. Postavlja se, međutim, pitanje koja bi bila optimalna brzina trčanja.
Ovim pitanjem, koje već duže zaokuplja naučnike, pozabavio se i italijanski fizičar Franko Boči koji je u časopisu "European Journal of Physics", iznio neke nove ideje, poput toga da je pored pravca u kojem duva vjetar i stas osobe koja trči važan činilac.
Boči svakako nije prva osoba koja je pokušala da riješi ovu enigmu, koja je daleko komplikovanija nego što se na prvi pogled čini.
Tokom 70-ih godina prošlog vijeka, objavljeno je nekoliko radova na tu temu. Uglavnom su pokušavali da utvrde da li promjenom strategije tokom trčanja dolazi do bitnih promjena i da li optimalna brzina zaista postoji.
"Prethodne studije su uglavnom nudile jednostavan odgovor, polazeći od jednostavne geometrijske figure čovjeka, dok je, po meni, problem daleko kompleksniji", kazao je Boči u izjavi za BBC.
Ono što komplikuje problem je oblik ljudske figure, smatra Boči. Tačan odgovor, po njemu, zavisi od visine i krupnoće individue koja trči po kiši kao i od pravca u kojem duva vjetar i veličine kišnih kapi.
"U svakom slučaju najbolje je da trčite što je brže moguće, sa vjetrom koji vam duva u leđa", zaključuje Boči navodeći da postoji još mnoštvo drugih faktora koji mogu da utiču na ovu jednačinu, ali da se on, barem zasad, radije time ne bi bavio.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Meni s vremena na vreme dođe želja da pokisnem. Ne znam zašto, jednostavno mi prija. Komšije mi kažu da bih možda trebao redovnije da se kupam.
 

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Poruke
756
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Mrzim kisu, ovu hladnu... Nekad, kad sam bila mala, kise su bile tople, oni letnji pljuskovi, mmmmm, divota jedna, pa posle sve mirisi na svezinu....Sad toga vise nema...:cry:
 
Vrh Dno