• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Cilj:
Primarni cilj razgovora za posao jeste da na isti budete i primljeni.

Sekundarni cilj jeste da u slučaju da ne budete izabrani za navedeno radno mesto, ostavite takav utisak, da Vas navedena kompanija ima u vidu za neke druge odgovarajuće poslove u tom preduzeću ubuduće, odnosno, da Vaše podatke zadrži u svojoj bazi podataka.

I naravno, jedan od ciljeva jeste i usavršavanje sopstvenog predstavljanja, odnosno, sticanje samopouzdanja za buduća uspešna konkurisanja.

Priprema:
Saznajte osnovne podatke o poslodavcu (delatnost - čime se bavi, kakav kodeks ponašanja postoji u preduzeću, gde se nalazi - mesto rada, kolike su plate itd).

Ažurirajte sopstvenu radnu biografiju i pogledajte šta ste naveli u prijavi na oglas.

Obucite se prema utisku koji želite da ostavite i prema kodeksu oblačenja u navedenom preduzeću.

Krenite na vreme na zakazani razgovor (da ne dođete prerano, ali, takođe, nikako nemojte da kasnite, vodite računa o gužvi u prevozu, vremenskim uslovima itd).

Dolazak na razgovor:
Na razgovor dođite nekoliko minuta pre zakazanog termina.

Obavezno se predstavite sagovorniku; rukovanje sa sagovornikom zavisi od situacije u kojoj se nalazite, ukoliko je sagovornik ustao da vas dočeka, obavezno pružite ruku i uz pozitivan osmeh se predstavite.

Ukoliko Vas nisu ponudili da sednete, potrebno je da pitate gde možete da sednete.

Sedite uspravno, sa sagovornikom uspostavite kontakt očima, uz blag osmeh; budite mirni, staloženi i koncentrisani.

I naravno, pozitivan stav, pre svega!

Tok razgovora:
Odgovarajte na postavljena pitanja.
Ne prekidajte sagovornika dok govori.
Trudite se da odgovarate tečno, jasno i koncizno.
Pokažite sagovorniku da ga slušate i učestvujete u samom razgovoru.
Nastojte da budete smireni i da smanjite eventualnu tremu na najmanju moguću meru.
Odgovarajte na postavljena pitanja, ne širite temu van istih.
Koristite odgovarajuće jezičke izraze adekvatne kompaniji u kojoj se nalazite, bez ustaljenih žargona i šatrovačkih izraza.
Pripremite se za moguća pitanja koja Vam mogu biti postavljena, npr:
  • da istaknete par svojih prednosti vezanih za poziciju na koju konkurišete i poslovnu politiku same kompanije;
  • na pitanja koja mogu da Vas prikažu u lošem svetlu, pripremite neutralne odgovore;
  • na pitanja kako radite u stresnim situacijama, kako rešavate probleme, kako se snalazite u vanrednim situacijama; pripremite odgovore iz sopstvene prakse, kako i na koji način ste u prethodnim poslovnim situacijama rešavali iste;
  • kad opisujete sopstvene slabosti, neka to budu ,,slabosti'' koje su dobre za poslodavca (npr: „preterana" odgovornost, preciznost, efikasnost...).

Završetak razgovora:
Ustanite i rukujte se sa sagovornikom.

Obavezno se zahvalite na ukazanoj šansi da predstavite sebe i još jednom izrazite jaku želju (motivisanost) za rad u navednoj kompaniji.

Pitajte kad možete da očekujete povratnu informaciju o rezultatu konkursa i na koji način ćete biti obavešteni o istom.

Prilikom odlaska sa razgovora ne zaboravite: osmeh i pozitivan stav uvek i svuda!
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Intervju
Intervju je razgovor između kandidata za posao i poslodavca u kojem poslodavac nizom pitanja koja postavlja kandidatu pokušava prosuditi koliko je prikladan za posao. Poslodavac pritom vrednuje kandidatove odgovore i način ponašanja prilikom intervjua. U intervjuu će poslodavac od vas doznati štošta o vašem školovanju i kvalifikacijama za posao, prethodnom radnom iskustvu, interesima i načinu provođenja slobodnog vremena, o vašim željama i ambicijama. S druge strane, za vas je intervju pravi trenutak da doznate više o poslu za koji se prijavljujete i o organizaciji koja posao nudi. Intervju obično traje 30-45 minuta. Za njega se morate dobro pripremiti, kako bi vam bio što ugodniji i kako bi rezultati bili što bolji.

Razmislite o intervjuu
Prije intervjua potrebno je razmisliti o tome šta želite reći, što sakriti, a što saznati. Dobro razmislite o svojim vrlinama i odaberite nekoliko svojih uspeha, iskustava ili osobina (kao što su, na primer, polet ili marljivost) koji vas izdvajaju od ostalih kandidata i koje biste želeli naglasiti. Na intervjuu pazite da na postavljena pitanja odgovorite tako da istaknete svoje vrline. Ako vam pitanja to ne omoguće, vrline istaknite na kraju intervjua. Što biste želeli prikriti? Ukoliko želite prikriti neke svoje karakteristike (kao što može biti dob ili nedostatak iskustva), razmislite unapred kako ćete odgovoriti na takva pitanja. Na kraju, razmislite i o tome šta biste vi želeli znati o poslu i organizaciji, a niste to mogli saznati iz izvora koji su vam bili dostupni. Intervju je dvosmerni razgovor u kojem i vi možete postaviti pitanja o poslu ili organizaciji. Pitanja koja vas zanimaju osmislite unapred, kako biste ih mogli postaviti tokom intervjua.

Vodite računa o detaljima
I na izgled nevažni detalji mogu vas stajati posla za koji se prijavljujete. Obucite se uredno, ne prenapadno. Na intervju ponesite notes i olovku (da možete zapisati sve potrebne informacije – npr. podatke o organizaciji i poslu, kada se i komu morate javiti na dodatni razgovor), kopiju radne biografije te preporuke i adrese nekih mentora i saradnika. Zgodno je ako možete poneti neke svoje radove, to ostavlja dobru sliku o vama.

Kako se ponašati na intervjuu
Prvi dojam o vama stvara se odmah, u prvim minutama razgovora. Potrudite se da upravo tada izgledate kako biste želeli. Nemojte zakasniti na intervju, to ostavlja vrlo loš dojam. Rukujte se prilikom upoznavanja i nastojte zapamtiti sugovornikovo ime. Tokom razgovora budite ljubazni i pristojni, gledajte sugovornika u oči. Budite samouvereni i sigurni u sebe. Budite kooperativni i susretljivi, na pitanja odgovarajte brzo, sigurno i spremno. Nemojte žvakati žvakaću gumu i nemojte pušiti!

Vežbajte intervju
Kako biste uvežbali ponašanje na intervjuu, obucite odeću koju ćete imati na intervjuu, skupite sve što ćete poneti na intervju, zamolite prijatelja da vas intervjuira. Uvježbajte sve: ulazak u sobu, rukovanje, način sedenja, odgovore na moguća pitanja. Dobro je ako se možete pritom snimiti videokamerom, jer tako možete videti u čemu grešite i šta biste u nastupu trebali promeniti. To će vam omogućiti da se na pravom intervjuu lakše snađete i da se osećate ugodnije. Kako su prvi intervjui najteži, ima ljudi koji odlaze na intervjue za posao samo da bi se upoznali s tom situacijom i videli kako ona izgleda. To im uliva sigurnost na prvom pravom ozbiljnom intervjuu za posao.

Ne zaboravite!
Priprema
- raspitajte se o organizaciji koja raspisuje konkurs
- informišite se o poslu za koji se prijavljujete
- razmotrite svoje kvalifikacije za posao
- proučite još jednom svoj CV
- pripremite odgovore na pitanja o sebi
- vežbajte intervju sa prijateljem
Kako izgledati
- budite uredni i čisti
- obucite se pristojno
- nemojte žvakati žvakaću gumu niti pušiti
Šta poneti na intervju
- lične isprave
- notes i olovku
- radnu biografiju
- adrese i preporuke mentora i saradnika
- neke od svojih prethodnih radova
Na intervjuu
- dođite na intervju prije dogovorenog vremena
- naučite ime sagovornika i rukujte se s njim/njom
- govorite književnim jezikom
- na pitanja odgovarajte kratko
- odgovarajte brzo, sigurno i spremno
- sarađujte i budite susretljivi
- pitajte o poslu i organizaciji
- zahvalite sagovorniku
Pri testiranju
- dobro slušajte uputstva
- svako pitanje pažljivo pročitajte
- pišite čitko i uredno
- pazite na vreme
- ne pokušavajte prepisivati

Pripremite odgovore unapred
Pitanja koja se najčešće postavljaju na intervjuu
Recite nešto o sebi! Nemojte se upuštati u biografiju, nego iznesite samo vrline koje ste unapred odabrali.
Kojim biste se pridevima opisali? Upotrebite samo pozitivne prideve i za svaki dobro osmislite primer kojim ćete ga oslikati ako bude potrebno.
U čemu ste najbolji? Odaberite neku osobinu koja je vezana za rad i učenje! "Dobar sam u kontaktu s ljudima", "Lako prodajem svaku robu", "Uspešno rešavam probleme", "Brzo učim", "Pouzdan sam – kad kažem da ću nešto napraviti, to će sigurno biti tako."
A koje su vaše loše strane? Dobro smislite odgovor; nemojte navesti kao svoju lošu stranu onu karakteristiku koja je bitna za ovaj posao ili onu koja omogućuje napredak u svakom poslu.
Koje ste predmete najviše voljeli u školi? Zašto? Pokažite da su vaši interesi već duže formirani i da idu u smeru posla za koji konkurišete.
Kakve su vaše ocene? Zašto su tako loše? Ako nemate izvrsne ocene, budite spremni da date objašnjenje šta je razlog: istaknite razloge za koje se vidi da su odavno prošli ili da nisu važni za posao za koji se prijavljujete.
Koja vam ostvarena priznanja čine najviše zadovoljstva? Odaberite ona na koja ste najviše ponosni, koja stvaraju željeni dojam o vama i koja vam omogućuju da istaknete svoje dobre strane.
Šta ste nedavno pročitali? A koje ste filmove gledali? Pitanje je postavljeno da bi se ocenila vaša opšta kultura. Zato nije loše da pre intervjua pročitate pokoju knjigu i pogledate neki film, kako biste o njima mogli razgovarati.
Gde vidite sebe za pet godina? Ovakvo pitanje postavit će vam kako bi uvideli da li vi sami kreirate svoje prilike ili puštate da se stvari jednostavno dogode. Šta god odgovorili, možete reći da znate da će se vaše želje možda s vremenom promeniti, no da zasad…
Koji je vaš idealni posao? Prema čemu procjenjujete koja vam se organizacija sviđa? Ova se pitanja postavljaju kako bi lakše procenili koliko aktivno tražite posao i što vas u poslu najviše zanima.
Zašto biste želeli raditi za nas? Navedite barem dva do tri razloga koja možete obrazložiti. Neka to ne budu samo materijalni razlozi, nego i oni koji pokazuju vaš interes za usavršavanjem.
Zašto mislite da ste dovoljno kvalifikovani za ovaj posao? Zašto da odaberemo vas između svih ostalih kandidata? Ovo pitanje može vam se učiniti kao napad. Iskoristite ga da istaknete svoje najbolje strane i upozorite na ono što vas razlikuje od ostalih kandidata.
Šta znate o našoj organizaciji? Pokažite koliko ste zainteresovani za posao: onaj ko je jako zainteresovan verovatno je pročitao više literature i razgovarao s više ljudi.
Jeste li ikad bili otpušteni s posla? Zašto? Budite iskreni i nemojte blatiti bivšeg šefa. Ako je razlog otpuštanja bila vaša pogreška, pokušajte objasniti da ste se promenili i da ste naučili ispraviti tu grešku.
S kojom biste platom bili zadovoljni? Pre intervjua dobro istražite situaciju: postojeće raspone plata za poslove vaše klasifikacije, mogućnosti poslodavca i povlastice radnog mesta. U skladu s tim izrazite svoje očekivanje, bolje u vidu raspona nego fiksne vrednosti.
Imate li pitanja? Sada je došao vaš trenutak da saznate sve što vas zanima o poslu i o organizaciji. Pitajte slobodno i otvoreno, no nemojte preterivati!
Jeste li se ikad suočili s većim problemom koji ste morali riešiti? Kako vam je to išlo? Ovakva se pitanja postavljaju da bi se mogla oceniti vaša snalažljivost u novonastalim situacijama. Opis rešavanja problema sigurno će više zainteresovati poslodavca od samog problema.
Koje su vaše aktivnosti izvan posla? Čime se još bavite? Budite odmereni: široki interesi i aktivnosti mogu ostaviti dojam da nećete imati mnogo vremena za posao. Zato je bolje da spomenete manji broj interesa koji oblikuju zaokruženu celinu.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Danas, u jutarnjem programu Hepi televizije , gledala sam interesantan prilog upravo u vezi intervjua povodom prijema na posao.
Dobra emisija, bitna za one koji ne umeju da ocene pravila igre...
 
Vrh Dno