• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako se ponašati na internetu

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Bonton na Internetu


netiquette1.png
Internet bonton označava, najkraće rečeno, skup pravila poželjnog ponašanja na Internetu. U upotrebi je takođe i engleski naziv netiquette što dolazi od riječi network – mreža i etiquette - pravila pristojnosti.
Zašto je potrebno upoznati i primjenjivati ova pravila? Jer na taj način ostavljamo utisak zrele i pismene osobe, a danas pod tim pojmom podrazumijevamo i informatičku pismenost. Stoga se nadamo da će vam ovaj mali tekst pomoći u savladavanju i usvajanju pravila ponašanja pri pisanju i odgovaranju na e-mail, kod upotrebe društvenih mreža, foruma, bloga ili servisa poput Facebooka, Twittera i YouTube-a.
E-mail

Možda niste ni svjesni činjenice u kako dobrom vremenu živimo. Da ste se igrom slučaja rodili prije dvjesta godina i primili pismo od tetke s Novog Zelanda u kojem ona s radošću izvještava kako joj se najdraža kobila oždrijebila, dok bi primila vaše čestitke, dotično ždrijebe već bi se pomalo pretvorilo u "kljuse". Jer, vjerovali ili ne, u neka stara vremena novosti su iz dalekih krajeva pristizale puževim korakom.
netiquette2.png
A gle danas: stisneš "Pošalji" i prijatelj tamo negdje u Ognjenoj zemlji već zna kako ti onaj u fotokopirnici nije dobro umanjio šalabahter, a test, evo, samo što nije počeo.
Iako mlađa generacija za slanje tekstualnih poruka putem interneta radije umjesto e-pošte bira druge servise (kao naprimjer Facebook), e-mail i dalje ostaje važan način komuniciranja. Sigurno ćete doći u situaciju da profesoru, treneru, mogućem poslodavcu ili članu šire porodice morate poslati neko obavještenje, životopis ili potvrditi dolazak na sastanak. Kako sročiti poruku? Vrlo lako, evo nekoliko osnovnih pravila koje će vam olakšati život:
 • Poštujte zlatno pravilo internet bontona. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, ispred svakog računara je - živ čovjek. Ono što ne biste nekome rekli u lice, nemojte mu saopštiti ni putem e-pošte.
 • Primaocu mora odmah biti uočljivo ko šalje e-mail. Nastojte da vaša adresa e-pošte sadrži ime i prezime ili barem neku kombinaciju navedenog. Bliskim prijateljima vjerojatno neće smetati što vam adresa glasi conanbarbarian96@jaimojaslika.com, ali profesoru ili mogućem poslodavcu to će izgledati, najblaže rečeno, neozbiljno.
 • Na početku poruke pozdravite osobu kojoj šaljete mail. Nepoznatu osobu ili osobu kojoj biste se inače obratili sa Vi pozdravite npr. "Poštovana gđo Marković" ili ga/ju oslovite titulom ako ne znate ime primaoca, npr. "Poštovani profesore". U slučaju da vam o primaocu baš ništa nije poznato, dovoljno je započeti s "Poštovani".
 • U polje "Predmet" ("Subject") svakako upišite naslov poruke. On treba jasno dati do znanja o čemu se u poruci radi, npr. "sastanak u srijedu" ili "materijali za seminar". To će primaocu pomoći odrediti prioritet čitanja poruke jer mnogi ljudi danas dobijaju na stotine mailova dnevno. Nikada kao predmet ne upisujte nešto poput "Morate ovo pročitati!" ili "Pogledajte ovo - nevjerovatno" jer tako nešto podsjeća na neželjenu poštu (spam) te bi lako moglo biti izbrisano od strane primaoca - bez otvaranja!
 • Štedite tuđe vrijeme. Iako se e-poštom može reći daleko više nego telefonskim razgovorom, ne idite u detalje. E-pošta služi za brzu komunikaciju i korisnici nisu navikli čitati više od nekoliko odlomaka teksta. Sažmite tekst poruke na ono najbitnije, a o pojedinostima raspravljajte kad se s tom osobom nađete lice u lice.
 • Pazite na pravopis i gramatiku. Dvije-tri greške svakome se mogu potkrasti i to vam niko neće previše zamjeriti, ali tekst prepun grešaka ostavlja jako loš utisak.
 • Velika slova koristite samo kako bi naglasili ono što je u tekstu bitno. Ako želite istaknuti više od nekoliko riječi, radije ih podebljajte ili označite drugom bojom. Takođe budite oprezni i s interpunkcijom.
Iako takav mail djeluje prijeteće, malo je vjerojatno da bi koga naveo da ga odluči odštampati, iscijepati na komadiće i baciti u najprljavije smeće, ali mnogi će ga sasvim sigurno "pospremiti" u kantu (onu virtualnu). I time potvrditi istinitost stare izreke koja kaže: "Ko viče, ne čuju ga."
netiquette4.png
 • Koristite emotikone, ali s mjerom. Budući da običan tekst ne prenosi najbolje emocije i ton pisma, možete u vaš mail dodati emotikone - kombinaciju znakova tastature koji predstavljaju lica. U "službenim" porukama koje nisu namijenjene bliskim licima takve znakove radije preskočite. Nećete nikoga uvrijediti, ali ipak pokušajte izbjeći nešto poput:
Zdravo, profesore, kako ste Evo ja Vam šaljem onu tablicu u atačmentu, sad je to ok, ispravljeno i to
teeth_smile.gif

 • Ne koristite e-poštu za slanje ličnih i povjerljivih podataka. Informacije poput kućne adrese, broja kreditne kartice, korisničkog imena i lozinke, itd. ne šaljite e-poštom. Internet nije siguran i takvi bi se podaci (namjerno ili slučajno) mogli zloupotrijebiti.
 • Šaljete li dodatak (attachment) provjerite je li dodan vašem mailu. Često se zna desiti da ga pošiljalac jednostavno zaboravi dodati. Pripazite i u kakvom je formatu - ukoliko zahtjeva poseban program kojim se može otvoriti, budite sigurni da ga primaoc ima ili mu u pismu objasnite kako ga i pomoću kojeg programa može otvoriti.
 • Ne prosljeđujte sve i svašta. Nešto što se vama čini zgodnim i zabavnim, primaocu možda neće izgledati tako. Osim toga, internetom kruži more "zabavnih" mailova koje pojedinci godinama jedni drugima prosljeđuju pa su velike šanse da je onaj kome ste to namijenili već isti vidio. Upamtite da sanduče e-pošte, kao ni onaj stvarni, nije kanta za smeće.
 • Potpišite se na kraju pisma. Možete u potpis dodati i kontakt telefon. Čak i kad pišete najbližim prijateljima zaključite pismo potpisom. Dovoljno je nešto jednostavno, kao na primjer: "Pozdrav, Radoje".
  netiquette3.png
 • Dobro razmislite prije nego što pritisnete "Pošalji". Provjerite je li poruka pisma jasna i jednoznačna. Ne šaljite i ne odgovarajte na mail u ljutnji. Možda ćete se "ohladiti" već za nekoliko trenutaka pa bi mogli požaliti. Primaoc takvu poruku može nekome proslijediti ili je odštampati. Stoga sačekajte da se emocije malo "slegnu", pošaljite mail sami sebi i pokušajte zamisliti kako biste vi reagovali da primite takvo pismo.
 • Uvijek budite ljubazni, to vas ništa ne košta. Ako vam se i učini da je ton vašeg pisma malo preuštogljen, barem možete biti sigurni da nikoga nećete uvrijediti.
 • Na poštu koju primite odgovarajte što je moguće prije. Potvrdite da ste primili i pročitali mail koji vam je neko poslao. Morate li kome saopštiti neku lošu vijest, nemojte to činiti putem e-maila. Isto tako, ako se radi o nečemu važnom, hitnom i ozbiljnom, radije kontaktirajte tu osobu telefonom.

Pokušajte da ove preporuke u vašoj komunikaciji i upotrijebite!

Izvor:helpdesk.co.me
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
A sada kao to ne radite. Mene recimo izluđuje ženino čavrljanje telefonom sa prijateljicom sa kojom je na 3 minuta hodanja, a razgovor traje sat vremena. Ja to ne kapiram. o_O
 

Dragana - vava

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
18.07.2013.
Poruke
846
Broj reagovanja
633
Horoskop
Rak
Stvarno si džangrizav tip. Pa ti nisi ni svestan kakvo je to zadovoljstvo. :rolleyes:
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Možeš misliti kakv ću biti za 10 godina. Forum će se zvati Gunđanja. :roflmao:
 
Vrh Dno