• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako sačuvati vid

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Lako, a pomaže

Radite li za računalom ovako ćete sačuvati vid

1036007.48.jpg

Uz današnju povezanost radnog mjesta i računala, te ovisnost o igricama i drugim vrstama moderne zabave, možda gledate u ekran i više od 10 sati dnevno. Imajući to na umu, važno je zaštititi oči.

Da biste smanjili dugoročnu štetu do koje dovodi predugo gledanje u ekran, isprobajte ove praktične savjete:
1. Sasijecite problem u korijenu


Zašto zaslon ne biste prilagodili svojim potrebama? Prilagodite svjetlost, kontrast, boju i druge značajke – tako ćete manje naprezati oči.
2. Investirajte u naočale za rad na računalu


Naočale za rad na računalu imaju zaštitni premaz na lećama te tako smanjuju štetno reflektiranje svjetla.
3. Koristite povećalo


Microsoft je svjestan da čitanje na računalu nije baš lako. U gotovo svim verzijama operativnog sustava Windows može se naći povećalo, te možete povećati određene dijelove zaslona. Ako imate Mac, koristite priloženi softver Zoom i prilagodite tekst kako biste si olakšali čitanje.
4. Povećajte veličinu preglednika


Većina ekrana danas dolazi u formatu wide-screen, što nije idealno za dokumente. Preglednici često prikazuju web stranice u stupcu ostavljajući široke, prazne margine. Prilagodite to tako da stranica odgovara monitoru. Na Macu možete povećati veličinu prozora preglednika pritiskom na Command i + nekoliko puta.
5. Smanjite rezoluciju


Rezolucija se odnosi na zaslon, odnosno okomite i vodoravne linije. Što je više linija na zaslonu, to je veličina slike i teksta manja. Desnim klikom na radnoj površini u sustavu Windows možete podesiti razlučivost zaslona na nižu postavku. Na Macu možete pronaći popis podržanih rezolucija pod Apple logo, System Preferences, a zatim izaberite prikaz.
7. Oči trebaju odmor


Ako predugo gledate u zaslon, možete razviti sindrom računalnog vida. Povremeno pogledajte daleko od ekrana, fokusirajte se na detalje u daljini na otprilike 10 do 20 sekundi, a zatim se usredotočite na detalje koji su vam bliže. Ponovite to nekoliko puta.
8. Idite van!


Dugo sjedenje usporava cirkulaciju, a to utječe i na oči. Osim toga, oči trebaju različite razine svjetlosti. I mala promjena može ubiti monotoniju cjelodnevnog rada u uredu!

Možda nećete u potpunosti spriječiti naprezanje očiju, ali kombinirajući ove korake bit će vam puno lakše gledati u ekran.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Očni lekar mi je rekao da nakon sat i po vremena za računarom, obavezno napravim odmorim za oči od pola sata.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Upravo zato dobro pročitaj članak i upamti:)
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Pročitao sam ga. A pamtim ko slon. Ali šta ja hoću. :D
 
Vrh Dno