• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako promjene vremena utječu na organizam

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Organizam snažno reagira na promjene vremena

y165425681672578.jpg

Meteoropati znaju da će im svaka promjena vremena uzrokovati tegobe, ali i zdravi ljudi će ih osjetiti, najviše će utjecati na raspoloženje.

Kako promjene vremena utječu na organizam?

Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju kako vanjski atmosferski uvjeti povećavaju osjetljivost organizma i potiču ga na psihofiziološke reakcije te da je modernom društvu kod ljudi takvih tegoba sve više. Takvo stanje prozvano je meteoropatijom.
x31142444062743171.jpg

Na opće stanje zdravlja najviše utječu nagle promjene atmosferskog tlaka, temperature zraka, vlage, smanjenje dnevne svjetlosti te osobito vjetar, kažu znanstvena istraživanja.
Na nagle promjene vremenskih uvjeta ljudi različito reagiraju. Meteoropati na promjene vremena reagiraju obično 24 ili čak 48 sati prije nego što do njih dođe, a reagiraju glavoboljom, neraspoloženjem, potištenoću i sijevanjem u kostima, pokazala su istraživanja.
- Stručnjaci predviđaju da bi osjetljivost na vrijeme mogla postati bolest modernoga društva, a tvrde i kako najčešće pogađa djecu mlađu od 15 godina te osobe starije od 50 godina - kaže Valerija Rodek, diplomirani pedagog.
Dodaje kako u borbi protiv meteoropatije pomažu prirodna sredstva kao čaj od matičnjaka s medom, koji pomaže protiv glavobolje i umora, a protiv nesanice pomaže i čaj od kamilice i valerijane.

Vrijeme izrazito utječe na raspoloženje i zdravlje

Mr. sc. Aleksandar Momirović iz Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba je u istraživanju na 780 ispitanika utvrdio da 76% ispitanika izjavljuje kako vrijeme utječe na njihovo raspoloženje, od čega 18% kaže da je taj utjecaj izrazit.

x66147815751000182_7.jpg

- Najviše ih smeta vruće, sparno i vlažno vrijeme, kao i nagle promjene vremena. Najčešće smetnje su smetnje koncentracije, glavobolja, pospanost. Vremenske promjene najviše smetaju starije ljude, naročito one s nekom kroničnom bolešću. Žene su osjetljivije od muškaraca, visoko obrazovani su podložniji utjecaju vremena od niže obrazovanih – kaže profesor Momirović i dodaje da si meteoropati mogu pomoći tako da odjeću biraju u skladu s temperaturom te da se redovito bave fizičkim aktivnostima.
Promjene mogu utjecati i na osobnost

Međutim, i zdravi ljudi osjećaju promjene vremena, najčešće kao lakše glavobolje ili promjene raspoloženja.
- Vrijeme može utjecati na promjene u osobnosti, a može doći i do depresivnog ponašanja, posebice zimi kada kod kroničnih meteoropata dolazi do poremećaja osobnosti dok kod mnogih prilikom južine i magle dolazi do pada koncentracije te lošeg raspoloženja od kojeg su ljudi svadljiviji nego inače – rekao je profesor Momirović.
Stoga se osobama koje osjećaju simptome meteoropatije preporuča da poslušaju upute stručnjaka i pristupe promjenama vremena na adekvatan način, kako te promjene ne bi previše utjecale na njihovo fizičko, kao i psihičko stanje. Ostali, koji se ne smatraju meteoropatima, također bi trebali biti svjesni mogućeg utjecaja naglih promjena, ako ne na zdravlje, ali svakako na opće raspoloženje.
Izvor:dalje.com
Komentar:
Moja glavobolja na promenu vremena potakla me da objavim ovu temu. Stručnjaci smatraju da je to bolest modernog društva i pogađa određene kategorije, decu mlađu od 15 i osobe starije od 50 godina.Ne pripadam ni jednoj kategoriji.
Zanima me imam li "supatnika" ovde na forumu. Mene danas muči glavobolja celi dan, užasan pritisak u potiljku i probadanje u glavi. Evo sad napolju pada sneg, a meni se polako razbistrava u glavi. Ima li još tko takvih problema?

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Ja sam meteoropata. Osećam bolove u kolenima kada je ovakvo vreme, kad pada kiša i sneg.

Već par dana osećam glavobolju, posebno uveče.. A raspoloženje je blaga minus faza. Jedva čekam proleće.

A lekovi za ovo vreme: Brufen, Kafetin i čaj od nane uveče, opušta me.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Humor je moj najbolji lek. trudim se, ali ponekad ipak ne uspeva. Žiga me gde stigne po ovako promenljivom vremenu.

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ja sam meteoropata. Osećam bolove u kolenima kada je ovakvo vreme, kad pada kiša i sneg.

Već par dana osećam glavobolju, posebno uveče.. A raspoloženje je blaga minus faza. Jedva čekam proleće.

A lekovi za ovo vreme: Brufen, Kafetin i čaj od nane uveče, opušta me.

I ja sam meteoropata. U jutro sam ustala s glavoboljom i ceo dan patim od nje.Raspoloženje čista O.
Koristim iste lekove kao ti a glavobolju mi najpre ublaži Kafetin. Ja imam spondilozu i pijem Brufen ponekad.
I čaj od nane mi je omiljen:)

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
a šta da kažem jaaa?????? Evo sada pada kiša ovde a moja kolena vrte li vrte.....:thumbsdown:

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ovde je dan vrlo lep i sunčan.....pa je i raspoloženje tu:thumbsup:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
pre jedno sat vremena je počela kiša, a i zglobovi na rukama me bole.... :thumbsdown:, tablete još nisam popila....

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Ja Kafetin i Nimulid pijem kad je ovakvo vreme, ali trpim..baš dugo trpim..i kad je bol neizdržljiv onda tek popijem lek.

maki

Nindža
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.12.2015.
Broj reagovanja
2.231
Horoskop
Ovan
Mene ,,uhvati,, nervoza...pogotovo kad u toku dana se smenjuju godišnja doba kao zadnjih nedelju, dve dana...
Baš sam nervozna...na ivici depresije :(

Shesau_

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
10.05.2017.
Broj reagovanja
1.738
Horoskop
Škorpija
Promene,ko sinocna, kod mene izazivaju migrenu. Tako je bilo i sinoc :zbunjen: Cim je krenula glavobolja popila sam brufen jer mi samo to trenutno pomaze i tako sprecih sve ono sto prati migrenu. Obicno krene glava da uzasno boli i samo desna strana,prelazi na oko (tada imam osecaj da bi mi bilo lakse da sama sebi iskopam oko koliko boli) krece onda mucnina i povracanje i kada nista ne pomogne odlazak lekaru na bocu :mrtav:

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Broj reagovanja
3.041
Horoskop
Strelac
Znam kako ti je.... :( Ali... izgleda da to prođe kad se stigne u 'neke' godine... recimo, moje :)

Johny B

doživotni tinejdžer
Učlanjen(a)
30.05.2017.
Broj reagovanja
277
Horoskop
Strelac
ja sam nešto blaži meteoropata. Više me psihički iritiraju extremne temperature :(

Shesau_

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
10.05.2017.
Broj reagovanja
1.738
Horoskop
Škorpija
Nisam ni ja bas mladjahna :laugh: Inace,kada sam bila mladja glavobolje su bile mnogo cesce i mnooogooo strasnije. Sada se desava da prodje i mesec dana bez migrene :) i nije bas te jacine kao ranije. Uglavnom uspevam (sve cesce) da iskontrolisem brufenom. Nekada ih popijem po 3-4 dnevno pa me mama grdi :whistling::laugh:

Johny B

doživotni tinejdžer
Učlanjen(a)
30.05.2017.
Broj reagovanja
277
Horoskop
Strelac
ja ne mogu da spavam po ovim vrućinama i imam okostavanje vrata i ja sam poceo sa brufenima vrlo nerado

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Broj reagovanja
3.041
Horoskop
Strelac
Ima veze sa ženskim hormonima... kod tebe je, Še, razumljivo, a ne znam zašto Džonija muči... :p

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Broj reagovanja
3.041
Horoskop
Strelac
Nije, svega mi... nego 'tedoh Še da utešim da migrene nestanu s menopauzom...
E, sad... za okoštavanje nisam sigurna :laugh:

Johny B

doživotni tinejdžer
Učlanjen(a)
30.05.2017.
Broj reagovanja
277
Horoskop
Strelac
au pre neku noć nisam mogao spavati od vrućine i gledao filmove na tv-u,pritom sam istegao vratni mišić da se onako dodatno zaebem .zaspao sam u 5 i ustao u 7 .....itd e onda sam počeo sa brufenima a tablete ne volim

Shesau_

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
10.05.2017.
Broj reagovanja
1.738
Horoskop
Škorpija
Brufen,koliko god da pomaze,je stetan. Tako ja lecim glavobolje i ostale bolne tegobe brufenom,a mogu izazvati infarkt i mozdani udar. Jbg :cautious: Doktor mi rece da pijem dva paracetamola,ali meni to nista ne pomaze.

Vrh Dno