• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako prepoznati laž

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
DEKODER ISTINE

Evo kako ćete znati da vam netko laže
GetImage.aspx


Slušate li svog sugovornika pažljivo, pratite li mu mikroekspresije na licu, možete otkriti laže li vam ili govori istinu

Istraživanje profesora Paula Ekmana (kojeg u seriji 'Laži me' glumi Tim Roth) pokušalo je dekodirati emocije kroz čitanje brzih univerzalnih mikroekspresija na licima ljudi. Ako znate
dekodirati te izraze,moći ćete shvatiti koja se emocija krije iza njih, a ako ste razumjeli emocije,
na jedan ste korak bliže saznanju laže li vam osoba na drugoj strani ili govori istinu.


Huffington Post popisao je sedam ključnih područja na koja se trebate fokusirati želite li iščitati nečije emocije i na kraju otkriti laž.

1. Proučavajte mikroekspresije osobe. Mikroekspresije se lako čitaju, a Ekmanova stranica puna je tumačenja koje možete svladati u samo nekoliko sati.

2. Govor tijela je bitan. Posebnu pažnju obratite na noge. Joe Navaro, bivši detektiv FBI-a, u svojoj knjizi What Every Body Knows kaže kako su na ispitivanjima osumnjičenika najčešće gledali noge. Stopala raširena prema van mogu značiti osoba da osoba želi otići, dok noge koje su mirno spuštene sugeriraju da osoba želi ostati.

3. Slušajte pažljivo. Ono što ljudi govore i kako govore često se ne podudara.

4. Istražujte, ali vjerujte svom instinktu. Vaš prvi dojam prije logičkih zaključaka je dragocjen. Uvijek imajte na umu kako ste se osjećali kad ste prvi put promatrali neku situaciju. Čak i ako se ne složite s tim osjećajem, to može biti neprocjenjiva informacija.

5. Tražite drugo mišljenje. Logika je vaš prijatelj. Često puta, uronjeni u neku situaciju, ne vidimo očite činjenice. Tražite mišljenje od osobe koja nije uključena u slučaj.

6. Odredite svoje granice. Igrači pokera znaju da nikada ne smiju igrati kada im je energija potrošena i kad su umorni. Jednako tako, najslabije promatrate kad ste umorni. Prepoznajte kad nemate više koncentracije i odlučite nastaviti u neko drugo vrijeme.

7. Budite bistri i koncentrirani. Vježbajte redovito, pravilno se hranite i čuvajte svoju memoriju, fokus i koncentraciju.

 
Vrh Dno