• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako naplatiti osiguranje kada vam neko udari auto

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Aemilianus

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
31.01.2010.
Poruke
3.726
Broj reagovanja
8
Ajde ovde o tome,ovako:


U danasnjem saobracaju do udesa dolazi veoma lako � tada je najvaznije sacuvati prisebnost, je lako dolazi do teskih reci pa i do fizickog sukoba. Uvek se prvo prisetite da je najvaznija glava na ramenima, pa ako je ona sacuvana i auto ce se lako popraviti (uglavnom).

Policija i zapisnik
Odmah pozovite policiju, a oni ce pozvati Hitnu pomoc ukoliko je potrebno. Nakon sto policija obavi uvidjaj, napravice zapisnik sa svim podacima (izjave ucesnika u udesu, kao i svedoka ukoliko postoje, crtez sa opisom, a obavlja se i fotografisanje lica mesta). Zapisnik je izuzetno vazan, posto osiguravajuca kuca na osnovu njega isplacuje stetu.

Potrudite se da nadjete svedoke, jer mogu da budu od velike pomoci na sudu ukoliko dodje do komplikacija u vezi sa utvrdjivanjem krivice.

Korisnio je i zabeleziti sve podatke o ucesnicima, polisama osiguranja, registarske brojeve automobila i brojeve znacki policajaca, posto se moze desiti da neki podatak bude pogresno upisan.

Zapisnik se podize posle desetak dana (ponekad i vise) � u Beogradu u Dunav osiguranju (Ustanicka 12:kul:, u Novom Sadu u DDOR Novi Sad osiguranju (Dimitrija Tucovica 1), a u ostalim gradovima u nadleznim policijskim ustanovama.

Kada uzmete zapisnik, dobro ga procitajte i odmah ulozite zalbu ukoliko se sa necim ne slazete.

Zahtev za naknadu stete
Nakon sto preuzmete zapisnik, odlazite u osiguravajucu kucu u kojoj je osiguran krivac za udes i podnosite zahtev za naknadu stete. Procenitelj osiguravajuce kuce ce tada pregledati vozilo i oceniti visinu stete. Popravku moze da obavi neki od servisa sa kojim osiguravajuca kuca ima ugovor, a mozete da nadjete i drugi servis koji ce po razumnoj ceni popraviti auto. Postoji i mogucnost da dobijete novac na ruke i sami se snadjete, sto nasi vozaci cesto prihvataju, narocito vlasnici starijih automobila.

Automobili u garantnom roku se obavezno popravljaju u ovlascenim servisima, sto podrazumeva iskljucivo originalne delove, dok se za one van garantnog roka ili starije od odredjenog broja godina ne moraju koristiti originalni delovi, koliko god to vlasnik zeleo.

Kasko
Ukoliko imate kasko, a niste krivi za udes, procedura prijave i naplate se ne razlikuje od standardne kod obaveznog osiguranja. Ukoliko zelite da ubrzate proces, mozete se obratiti svojoj osiguravajucoj kuci kod koje imate kasko, a ona ce odmah, bez policijskog zapisnika, proceniti stetu i uputiti vas na popravku. Medjutim, popravku ce platiti tek kada stigne zapisnik kao dokaz da vi niste krivi, a potom refundirati troskove od osiguravajuce kuce krivca.

Ako ste vi krivi, stetu drugom ucesniku u udesu nadoknadjuje vase obavezno osiguranje, a za popravak svog auta iskoristicete kasko. Procedura procene i isplate stete se ne razlikuje. Ipak, ukoliko je rec o manjim ostecenjima, cesto se ne isplati prijaviti stetu, da se ne bi izgubio bonus za narednu godinu ili cak dobio malus.

Kradja i kasko
Prijavite telefonom policiji, a zatim u lokalnoj policijskoj stanici dati izjavu kako bi se napravio zapisnik. Sledi obavestavanje osiguravajuce kuce, ali se zahtev za isplatu stete moze podneti tek posle mesec dana, kada je potrebno predati polisu, potvrdu o prijavi policiji i dokaz da auto nije pronadjen, saobracajnu dozvolu i kljuceve. Problem moze napraviti nedostatak saobracajne dozvole ili jednog od kljuceva. Ukoliko automobil naknadno bude pronadjen, automatski postaje vlasnistvo osiguravajuce kuce, koja ga moze prodati ili ustupiti prethodnom vlasniku kada ovaj vrati isplacenu odstetu.

Totalna steta i kasko
Totalna steta se na novijim i skupocenim automobilima vrlo lako napravi, posto njihova popravka ponekad moze da bude veoma skupa. Ukoliko vam se desi ta nesreca, spaseni delovi automobila ce ostati vama, a njihova trzisna vrednost se oduzima od ukupnog iznosa odstete. Moguc je, ipak, dogovor sa osiguravajucom kucom da ona uzme delove ili da se javno prodaju, kako biste dobili pun iznos odstete.

Lizing
Lizing kuca je pravni vlasnik vozila, pa njoj se isplacuje odsteta u slucaju totalne stete ili kradje. Lizing kuca od isplacene sume uzima iznos jednak preostalim ratama, a ostatak daje korisniku lizinga � uglavnom znatno manje nego sto se ocekuje. U slucaju da se ukradeni auto naknadno pronadje, postaje vlasnistvo lizing kuce, a bivsi vlasnik ga moze preuzeti ako vrati odstetu. Situacija se ne razlikuje ni kod kredita ukoliko je potpisana vinkulirana polisa kasko osiguranja, pa se naknada isplacuje banci, a dalja procedura je ista kao kod lizinga.

Nepoznato ili neosigurano vozilo
Ako nemate kasko, a udarilo vas je nepoznato vozilo, niko vam nece nadoknaditi stetu. Odsteta se dobija samo u slucaju telesnih povreda, a novac isplacuje Garantni fond pri Udruzenju osiguravajucih organizacija. Medjutim, situacija je povoljnija ukoliko je u pitanju neregistrovano vozilo � tada se posredstvom neke od osiguravajucih kuca obratite Garantnom fondu.
Stranac

Pri sudaru sa vozilom registrovanim u inostranstvu, obavezno uzmite kopiju njegove zelene karte ili prepisite sve podatke sa nje. Naravno, obavezan je i policijski zapisnik. Potom u nekom od domacih osiguravajucih drustava predajete odstetni zahtev, a ono ima obavezu da u roku od 60 dana od podnosenja (sa svim potrebnim dokumentima) nadoknadi stetu. Ukoliko ono to ne ucini, obratite se Udruzenju osiguravajucih organizacija, koje treba da postupi u roku od 30 dana � u suprotnom, podnesite tuzbu protiv Udruzenja i osiguravajuceg drustva kojem ste se prvo obratili. Postoji i mogucnost da vozac iz inostranstva nema zelenu kartu, vec tzv. granicno osiguranje, pa uzmite podatke o njemu. Tada se odstetni zahtev podnosi nasoj osiguravajucoj kuci koja je izdala granicno osiguranje.

Alkohol i droga
Imajte u vidu da se sva prava na nadoknadu stete gube ukoliko je vozilom upravljao vozac pod uticajem alkohola ili droge, ako nema dozvolu za odredjenu kategoriju, kao i ukoliko vozi pod zabranom.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.769
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Premeštena tema u Ekonomija i Pravo.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno