• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako je nastao bikini

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
kupaci-kostimi-300x150.jpg


Popularni bikini “rođen” je 1946. godine u Francuskoj, međutim povijest bikinija seže daleko ranije – na Siciliju, u starorimsku vilu iz 4. stoljeća, gdje su na mozaiku prikazane žene odjevene u odjeću koju mi danas nazivamo bikini.
Prva posebna odjeća za kupanje pojavila se krajem 18. stoljeća, čemu je pogodovalo otkriće mora i morske obale kao idealne destinacije za odmor i razonodu. Sastojala se od duge haljine, korzeta, cipela i čarapa za vodu i šešira. U suknju su često stavljani utezi kako se nebi zadigla prilikom ulaska u vodu.
Sredinom 19. stoljeća ženski komplet za kupanje se mijenja – sastoji se od tunike kratkih rukava u mornarskom stilu dužine ispod koljena, korzeta, dugih hlača do gležnjeva i šešira od slame. Često je dopunjen i suncobranom.


Veliki skandal izazvala je 1907. godine australska plivačica i glumica Annette Kellermann koja se na plaži u Bostonu pojavila u jednodjelnom kupaćem kostimu (bodysuitu) sašivenom od čvrstog pamuka po uzoru na muške kupaće kostime. Iako je bila zakopčana do grla i sa dugim nogavicama, ispod nije nosila korzet pa je smatran nepristojnim. Tri godine kasnije, engleska plivačica Gladys Osborne pojavila se na natjecanju u kostimu načinjenom od svile koji je još više naglašavao obline, pa su muškarci smjeli ova natjecanja promatrati samo sa sigurne udaljenosti.
Tek poslije Prvog svjetskog rata na plažama su se udomaćili jednodjelni kupaći kostimi bez rukava i s nogavicama do koljena.
Tridesetih godina prošlog stoljeća liječnici otkrivaju blagodati sunca pa prepisuju sunčanje na recept, što je utjecalo i na oblik odjeće za sunčanje i kupanje. Pojavljuju se sve smjeliji i otvoreniji jednodjelni kupaći kostimi, ali i dvodjelni kostimi.
Francuski kreatori inspirirani američkim nuklearnim pokusima na atolima u južnom Pacifiku, stvorili su nove, dvodjelne kupaće kostime. Tako je Jacques Heim 1946. godine u svom dućanu u Cannessu izložio dvodjelni kupaći kostim nazvan “Atom”, a nešto kasnije, Louis Read ušao je u povijest sa kreacijom kupaćeg kostima nazvanog “Bikini”, koji je bio prezentiran na modnoj reviji u Parizu (nosila ga slavna erotska plesačica Micheline Bernardi) i izazvao je puno prašine.
Međutim, i u Europi i u Americi bikini je proglašen nemoralnom odjećom i sve do polovice 60-tih godina prošlog stoljeća predstavljao je tabu za građansko društvo te je prošlo dosta vremena dok se nije pojavio na plažama i kupalištima.


Kraj 60-tih i sedamdesete godine vrijeme su Djece cvijeća, seksualne revolucije i revolucije u odijevanju – minice, prozirna odjeća, …a bikini postaje minijaturan, gaćice i grudnjak su u obliku trokutića, a gaćice se vežu trakicama. Izrađuju se od mrežastih i prozračnih materijala.
Uskoro se javlja i monokini (gaćice bez gornjeg dijela), a na plažama Brazila vrlo popularne postaju tange ili G-string gaćice.
Oblici, materijali, moda s vremenom se mijenjaju, a bikini, monokini i tange ostaju popularne do današnjih dana. Tako popularni bikini slavi 66. godišnjicu postojanja.
Hot-Sale-Fashion-Sexy-Bikinis-for-2011-Beautiful-Bikini-Swimsuit-Fashion-Sexy-Bikinis-Set-top-sizeXXl.jpg


Triangle+bikini+set.jpg
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
VS+Sequin+Striped+Traingle+Bikini.jpg

bik2.jpg
 
Vrh Dno