• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako instalirati Joomla

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Joomla je jedan od najpopularniji CMS-a kod nas, pre svega zbog lakog korišćenja, kao i zbog u potpunosti urađenog prevoda, kako frontend-a, tako i administrativnog panela.

Ovom prilikom objasniću kako instalirati Joomla! na računaru. Da bi ste pokrenuli Joomla! potrebno je pre toga da instalirate Xampp koji će vam na računaru služiti ka server. Više o Xamppu možete pročitati ovde.
Najnoviju verziju Joomla! preuzmite sa zvaničnog sajta: http://www.joomla.org/download.html

Preuzeti paket Joomle raspakujte u C:\xampp\htdocs\mojajoomla (sve ovo pod pretpostavkom da ste Xampp instalirali u C:\xampp. U folderu htdocs napravite novi folder mojajoomla). Ovim ste prakticno prebacili Joomla fajlove na server.

1.jpg

Sada sledi postupak kreiranja baze podataka, bez koje Joomla ne može da funkcioniše.
U browseru otvorite http://localhost/phpmyadmin/
Otvoriće se ova stranica:

2.jpg

Kao što se vidi na slici, u polju Create new database upisujete ime baze, na primer joomlabaza, iz padajućeg menija Collation izaberite utf8_unicode_ci i kliknite na dugme Create. Važno je napomenuti da morate zapamtiti kako ste definisali ime baze, jer će vam trebati u daljem postupku instalacije. Ovim ste napravili bazu podataka.

Sada ste izvršili sve pripreme za instalaciju Joomla i prelazimo na sam postupak instalacije. U browseru otvorite http://localhost/mojajoomla/. Otvoriće se ova stranica:

3.jpg

Dakle, pokrenut je čarobnjak instalacije Joomla, možete da izaberete jezik instalacije i klikneti na Next kako bi ste nastavili postupak.

Otvara se novi prozor u kojem se prikazuju podaci o neophodnim parametrima za instalaciju Joomla.

4.jpg

Novije verzije Xampp-a ispunjavaju sve neophodne uslove. Kliknite na Next.

U sledećem prozoru prikazuje se GNU GPL tekst licence. Kliknite na Next.

U novom prozoru unosite podatke o bazi podataka.

5.jpg

U polju Database Type ostavite mysql.
U polju Host Name upišite localhost.
U polju Username upišite root.
Polje Password ostavite prazno.
U polju Database Name upišite ime baze koju ste napravili. U ovom tutorijalu ime baze je joomlabaza.
Kliknite na Next.

Otvara se prozor za podešavanje FTP konfiguracije. Ovaj korak slobodno preskočite i kliknite na Next.

U pretposlednjem prozoru instalacije upisujete glavne podatke za vašu Joomlu.

6.jpg

U polju Site Name upisujete ime vašeg sajta, a ne adresu. Na primer, Moja Joomla.
U polju Your E-mail upisujete vaš email.
U polju Admin Password upišite administratorski password.
U polju Confirm Admin Password upišite ponovo administratorski password. Zapamtite administratorski password. Korisničko ime administratora je admin.
Kliknite na dugme Install Sample Data ukoliko želite da vam čarobnjak instalira neke primere na početnoj strani Joomle. Moja je preporuka da to uradite kako bi ste se lakše snalazili u učenju Joomle.
Kliknite na Next.

7.jpg

Otvara se zavrsni prozor u kojem gde vas carobnjak obavestava da trebate obrisati folder installation. Za logovanje na frontend i u admin panelu pogledajte uputstva na slici.

1-1.jpg

Ovim ste zavrsili instalaciju Joomla!

Sva pitanja u vezi sa Joomla postavite u ovoj temi.

Autor: Stemis - www.caskanja.net
Zabranjeno je kopiranje tutorijala!

matija095

Novajlija
Učlanjen(a)
06.03.2009.
Broj reagovanja
0
Pozdrav,, evo meni bi samo trebalo da mi kažeš di mogu skinuti TEMPLATES za forum ( ja bi probao napraviti neki forum) Pozdrav!!

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ovo nije tema za forum. Napravi novu temu i navedi za koji forum te interesuje template.

barbarosa15

Novajlija
Učlanjen(a)
12.06.2010.
Broj reagovanja
0
Ponu hvala sve je išlo kao po loju
A šta sad ???????
Šalu na stranu .
Moželi objašnjenje kako da skinem sajtsa sa neta koji je u mom vlasništvu i koji je u funkciju a radio ga je neko drugi imam sve user i pass.
Želi malo da se ućim prvo CMC a kasnije nešto više naravno samo na lokalu da nešto ne zaj... na serveru
molimvas za brz odgovor jer trenutno sam na bolovanju i ubih se od dosade a ovo bi želeo da probam
pozzz

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Sve zavisi kako je uradjen tvoj sajt. Bilo bi dobro da postavis link do njega.
Ako je koriscen neki drugi CMS za koji na zvanicnom sajtu Joomla postoji skripta za migraciju, onda postoji sansa da se to odradi. Skripte se nalaze na http://extensions.joomla.org/extensions/migration-a-conversion/

Inace, svoj sajt mozes backupovati preko cPanela. Dakle, downloadujes sve fajlove sa servera i napravis backup baze sa phpMyAdmin ili takodje iz cPanela kroz backup (full backup).

Evo par tutorijala:
http://www.caskanja.net/forum/Tema-Kako-uraditi-Backup-i-Restore-MySQL-baze-sa-SSH-Telnet
http://www.caskanja.net/forum/Tema-Kako-uraditi-backup-i-restore-baze-podataka-sa-phpMyAdminom

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
U pitanju je Joomla 1.5.
Zatrazi sve podatke od onog ko ti je radio sajt. Linkove za logovanje, username i password. Sajt je hostovan kod sezampro.

barbarosa15

Novajlija
Učlanjen(a)
12.06.2010.
Broj reagovanja
0
Pozz
Usser i pass imam
taj link nemam
a hteo sam samo da skinem sajt na moj lokalni server i da vežbam CMS
a da to nezna ovaj lik što je radio sajt
On stalno nešto zakera kada smo se dogovarali sve je moglo a sada nemože ovo , nemože ono samo oće pare
ja mogu preko mozilinog FireFTP da se konektujem na server dali može preko njega da se dođe do tog linka .
pozzz

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Verovatno imas user i pass za Joomla, a ne za cpanel.
Ako si ti vlasnik sajta pozovi SezamPro i trazi od njih da ti daju sve podatke.

barbarosa15

Novajlija
Učlanjen(a)
12.06.2010.
Broj reagovanja
0
pozz
user i pass i jesu od cpanela
e evo uspeo sam da skinem bekap dobio sam fajl
backup-6.14.2010_14-40-16_postelji.tar
Šta sada sa tim da radim gde da gi metim :o:uzid::D
Kako da sada to ubacim na interni server .

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
U C:\xampp\htdocs napravis folder, nazovi ga kako hoces i tu ubaci sve fajlove iz tog backupa a koji se nalaze u folderu public_html.
Sada uradi backup baze, pa idemo dalje.

Quaresma

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
23.12.2009.
Broj reagovanja
1
Uspesno sam instalirao Joomla-u, pa sam zato ovu temu ocenio sa 5 :o

Vrh Dno