• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako da upamtite snove

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Mnogi se ljudi ne sećaju šta su sanjali osim kad je u pitanju nešto posebno zanimljivo. Iako možda to ne želimo, većina nas zaboravlja događaje koje umovi proizvode tokom noći, ali to ne mora da bude tako. Metode kako zapamtiti svoje snove uključuju dnevnik, crtanje, namerno buđenje...

VODITE DNEVNIK SNOVA
Zapisivanje snova čim se probudite je među efikasnijim načinima kako ih zapamtiti. Dodatna povoljnost ove metode je da kasnije možete i da probate da protumačite o čemu se u snu zapravo radilo.
Autor Kreg Hamilton-Parker u svojoj knjizi 'The Hidden Meaning of Dreams' (Skriveno značenje snova) preporučuje svima onima koji žele da zapamte šta su sanjali da kupe praznu svesku tvrdih korica i da svako jutro zapišu barem jedan san na levoj strani i svoje tumačenje na desnoj strani.
Naravno, kad pišete o snovima, nemojte da brinete o pravopisu i gramatici ili tačnom sledu događaja. Najvažnije je što više sećanja zapisati pre nego što zaboravite detalje.
Nakon mesec dana trebalo bi da imate bolji uvid u svoje snove i bićete iznenađeni koliko vam ih je ostalo u sećanju.
slide.jpg
IMENUJTE SNOVE
Ako se probudite, a nemate pri ruci svesku, možete uvek svom snu dati naslov i to zapisati na papirau. Imenovanje onog što ste sanjali nije loša navika čak ni kad vodite dnevnik snova.
Tokom dana pokušajte što više puta da iskoristite ime svog sna u razgovorima ili se jednostavno pokušajte sami setiti više detalja. Kad napokon ulovite vremena, pokušajte proširiti taj naslov koliko možete – to bi vam trebalo pomoći da se prisetite šta ste sanjali.


CRTAJTE
Ako vam je ideja zapisivanja snova pomalo zastrašujuća, možete ih uvek crtati. To se, naravno, podrazumeva u slučaju da ste slabiji na rečima nego sa slikama.
Kupite blok i držite ga pored kreveta. Nakon što se probudite, nacrtajte ono što ste sanjali. Kad završite sa svim slikama koje su vam ostale u glavi, biće vam znatno lakše prisetiti se šta ste sanjali.

NAPRAVITE PUTOKAZ
Uzmite papir i nacrtajte krug i u njemu napišite jednu stvar koje se sećate iz sna. Iz tog 'oblaka' povucite nove oblake i u njima napišite po jednu reč za svaku stvar koja je vezana za sećanje iz sna. To će vas asocirati na ostale stvari koje su vam mutne ili ste ih zaboravili.
Svaki put kad se setite nečeg novog, samo dodajte novi oblak i upišite reč koja to opisuje. Nakon što ste napravili mapu svog sna, iznenadićete se koliko stvari ste se na kraju uspeli setiti.

NAMERNO SE PROBUDITE
Eugen Aserinski i Nejtan Klitmen 1955. napisali su i objavili rad o REM fazi – delu noći kad sanjamo tokom kojeg nam oči rade nagle i česte pokrete – u kojem su otkrili kako sanjamo samo oko jedne petine vremena u kojem spavamo. Snovi koje sanjamo u REM fazi takođe su i najlakši za zapamtiti nakon buđenja.
Pokušajte da se probudite više puta tokom noći ili navijte sat za ranije buđenje, pa se pokušajte odmah setiti šta ste sanjali. Jednom kad nađete ono što vam najviše odgovara, pretvorite to u rutinu.

MENTALNO SE PRIPREMITE ZA PAMĆENJE SNA
Pre spavanja nađite neki način da sami sebe naterate da bolje pamtite snove – naglas ili u sebi ponavljajte "zapamtiću svoje snove noćas" a kada se probudite ostanite da ležite zatvorenih očiju još neko vreme i pokušajte da se setite šta ste sanjali.


Izvor: http://zena.blic.rs/Astro/11848/Kako_da_zapamtite_snove

Ako i nakon ovih saveta ne uspete, krečana uveliko radi. :D
 
Vrh Dno