• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kako da pobedite JESENJI UMOR

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Kako da pobedite JESENJI UMOR


Prelazna godišnja doba proleće i jesen utiču na stanje organizma. Tokom proleća se bude i bujaju ćelije organizma, a tokom jeseni metebolizam usporava rad. Zato se tokom ovih perioda organizam teško privikava na klimatske promene.

Javaljaju se zdravstvene tegobe, umor, depresija i pad imuniteta koji rezultira alergijskim reakcijama, želudačnim tegobama i iscrpljenošću. Učestali simptomi su nagle promene telesne težine, pad koncentracije i poremećaj sna.

jesen-umor-prva.jpg

Vitalnost opada na jesen
Organizam je tokom jeseni sklon virozama jer slabe odbrambene moći, energetski potencijali opadaju a raspoloženje je promenljivo. Potrebno je vreme da se telo i psiha priviknu i prilagode klimatskim promenama, a ovaj proces zavisi od stanja organizma i psihičke stabilnosti
Osim hormonskih promena moždane hemije i pogled u ogledalo donosi razočaranje i često uzrokuje neraspoloženje. Kosa i koža su dehidrirani, bez sjaja i elstičnosti. Slično je i sa figurom, kada dođu prvi hladniji dani lako dobijemo par kilograma više. Kako nam tek predstoji zimska ishrana, pravi je trenutak da obratimo pažnju na to šta i kako jedemo, kao i kakve su nam navike.

Vitaminima protiv umora
Bezvoljnost, umor i pad koncentracije ili su karakteristični za jesenje dane. Glavni uzričnici umora i pada imuniteta su deficit vitamina, minerala, kiseonika u organizmu, premalo kretanja, boravka na vazduhu i sunčevoj svetlosti.
Nutricionisti i lekari savetuju više kretanja, laganu fizičku aktivnost, boravak u prirodi, ishranu bogatu vitaminima i antioksidansima.
Uz malo truda, novi režim ishrane i način života možemo da efikasno otklonimo i ublažimo simptome umora, kao i da uživamo u blagodetima svih godišnjih doba.

Dijeta prvi korak
Prvi korak je dijeta baziranu na voću, povrću, ribi, nemasnim sirevima i mesu. Tokom dana treba konzumirati više manjih obroka, čime se rasterećuje organizam i pokreće usporen metabolizam. Ishrana bogata vitaminima jača imunitet i vraća energiju. Ujedno predupredićete višak kilograma tokom zime, čime vraćate samopouzdanje i vedrinu. Takođe, potrebno je piti što više vode i čajeva koji oslobađaju od toksina. Iz upotrebe bi trebalo da potpuno izbacimo kalorična alkoholna i gazirana pića.

Ništa bez fizičke aktivnosti
Drugi i podjednako važan korak je rekreacija, preporuka su lagane šetnje u prirodi. Izbegavajte dugo sedenje u zatvorenim kafićima, prostorije pune nikotinskog dima i stalnu vožnju automobilom. Idealno je da krente u fitnes centar, ali ako nemate dovoljno slobodnog vremena, hodajte kad god imate priliku.

jesen-umor.jpg

Svetlost kao antidepresiv
Važno je znati da tokom jeseni i zime ima manje sunčeve svetlosti, a ona podiže nivo moždanog hormona serotina prirodnog antidepresiva, zato tokom dana pronađite slobodne trenutke za izlazak napolje, ne šetajte samo uveče. Svetlost ublažava loše raspološenje, zato kada ste u kući ne sedite u mraku, predupredite depresiju.

Ćista kuća – pozitivne misli!
Osim brige o zdravlju i lepoti neophodno je posvetiti pažnju prostoru u kome živite. Prvi je trenutak da uradite generalno čišćenje. Nagomilni predmeti i nered remete protok energije i negativno utiču na raspoloženje. Zato se oslobodite stvari koje ne koristite, naročito starih novina one ne samo da skupljaju prašinu već su i pravi izvor negativne energije.

Nosite vedre boje
Ne zaboravite i da boje utiču na psihu. Nosite vedre i tople tonove, posebno narandžastu izvor je optimizma, žuta vraća energiju a pink vedrinu. Izbegavajte crnu, sivu, plavu i braon, one sputavaju protok energije i uzrokuju setne misli.
Sumorno raspoloženje po statistikama najčešće pogađa usamljene osobe. Neophodno je da voditi aktivan društveni život, upišite tečaj ili se učlanite u neki klub, imaćete priliku za poznanstva sa osobama sličnih interesovanja i tako ne upadnete u depresiju zbog usamljenosti.

Tekst: Violeta Aleksić
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Jesenji umor je ništa prema prolećnom. Fizička aktivnost je najvažnija.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Umor je umor bio on prolećni ili jesenji. Kad stigne spomenuto godišnje doba mislim da je taj umor gori, ako je jesenji od prolećnog. Zaboravim kako je tad bilo:)
 
Vrh Dno