• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Kada se priroda poigra bojama

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Kada se priroda poigra bojama

stock-photo-earth-on-rainbow-sky-backdrop-1603305-70721_172x172.jpg

” Priroda je sva od ritmova sačinjena.
Počiva u nerazmrsivosti zvukova, pevanja
igre i osvetljene slike. Vetar je tu, da
samo omeđi granice na rubovima.I da uzburka
praiskonski nemir”

PLAŽE U BOJAMA
Punalu plaža ili crna pješčana plaža (Havaji) karakteristična je zbog sitnog crnog pijeska koji je nastao uslijed hlađenja lave koja se tuda kreće na putu ka moru. Crne plaže možemo vidjeti i u Argentini, Kaliforniji, na Tahitiju, Filipinima, Antilima i Grčkoj ili u područjima gdje je većina stijena mafitna (magmatske stijene siromašne silicijskim mineralima a bogate željezom i magnezijom).
Bijele plaže
Plaža Hyams nalazi se u Novom Južnom Velsu u Australiji i karakteristična je po snježnoj bijeloj boji pijeska koji se sastoji od sitnih čestica čistog kvarca.
Zelene plaže
Plaža Papakolea – Havaji odlikuje se svojom maslinasto-zelenom bojom pijeska koju je uzrokovala erozija i utjecaj oceana. Lakša zrna pijeska su oprana jakim valovima za razliku od zrna olivina koja su teža i voda ih ne može isprati.
Olivin je silikatni mineral koji sadrži željezo i magnezij i sastavni je dio lave.
Roze plaže
se nalaze u područjima u blizini vrlo velikih formacija koraljnih grebena koje sadrže malene organizme crvenih kostura, kao što su koralji i školjke.
Po završetku životnog vijeka kosturi padaju na dno oceana i postupno se smanjuju na male čestice koje se prenose do obale pomoću morskih struja gdje su miješaju s pijeskom. Roze plaže se mogu vidjeti na Bahamima, Bermudima, Barbadosu, Filipinima i u Škotskoj.
Ljubičasta plaža
Pfeiffer plaža (Kalifornija) svoju živopisnu ljubičastu boju pripisuje velikoj koncentraciji mangana sa okolnih brda koji se ispire na plaži. Ovisno o danu, pijesak može poprimiti različite nijanse ljubičaste boje.
Na suprotnoj strani kontinenta, planine sjeverozapadno od Long Islanda sadrže minerale (kalcij, aluminij, željezo i mangan) koji se javljaju u metamorfnim stijenama te pretvaraju obalni pijesak u ljubičastu boju.
Čokoladna plaža
Ova neobična boja čokolade je nastala erozijom plavkasto-sivog vapnenca pomiješanog sa vulkansko – sedimentnim stijenama.
Narančasta plaža
Plaže Ramla Bay na severnoj strani otoka Gozo na Malti kao i Porto Ferro na Sardiniji u Italiji imaju neobičan narančasti pijesak. Okolne stijene bogate zlatnim vapnencom i vulkanskim pepelom, u kombinaciji, daju ovu interesantnu boju.
Staklena plaža
u Fort Braggu (Kalifornija), svojevremeno je bila lokalno smetlište na kojem se u more bacao razni otpad. Milijuni komadića izlomljenog stakla uslijed djelovanja mora pretvoreni su u staklene kamenčiće.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Druga i četvrta plaža sa slika izgledaju prelepo.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Nadam se da nije u pitanju šarena laža, odnosno da nije reč o fotošopu.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ima ih još ali mogu staviti samo 5 fotografija klikni za veću fotografiju.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Da, pogledao sam ih. Zato sam i rekao, jer mi boje na trećoj slici deluju nestvarno.
 
Vrh Dno