• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Jul 2012 Dačićev ekspoze

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Pošto narod ima kratko pamćenje, otvaram ovu temu kao podsednik šta je sve obećao Dačić pre nego li je postao premijer.
Obećanja su lepa, a ja da nam poželim da nam se i ostvare. A u međuvremenu, možemo i komentarisati i ocenjivati sve rečeno. Dajmo im kao opozicija 100 dana pre nego li krenemo sa pljuvanjem.
Evo dela ekspozea, u najkraćim crtama:

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić izjavio je danas da se ekonomska politika nove vlade neće zasnivati na pozivima građanima da "štede i stežu kaiš", kao i da vlast i "finansijski sektor moraju da dele sudbinu svoga naroda". Dačić je rekao da će osnovni cilj nove vlade biti da ojača temelj Srbije i da u ostvarenju tog cilja okupi i objedini najumnije ljude.

Ne želim da se bavim podelama, niti rascepima u vreme komunizma, podelom na partizane i četnike, starosedeoce i došljake, na podele po verskoj i nacionalnoj pripadnosti, rekao je Dačić u ekspozeu pred poslanicima Skuštine Srbije.

Dačić je rekao da od privrednika traži da plaćaju poreze i ne otpuštaju radnike, da investiraju u Srbiji i ne iznose kapital u inostranstvo.

Ukazujući na problem budžetskog deficita Srbije, Dačić, koji je u kampanji govorio da mu ne treba Međunarodni monetarni fond, rekao je da će Vlada Srbije nastaviti razgovore sa tom međunarodnom institucijom.

- Neće biti ni zamrzavanja plata ni penzija - ponovio je Dačić.

Dačić je rekao da se privreda Srbije "urušava i propada", da je ogroman broj građana "zapao" u siromaštvo i da stoga finansijski sektor mora više da učestvuje u oživljavanju privrede.

- Ogromne socijalne razlike podrivaju stabilnost države i društva, politička vlast mora biti instrument u rukama naroda za ostvarivanje pravednije raspodele društvenog bogatstva - poručio je Dačić u obraćanju poslanicima.

Kao najveći problem Srbije, Dačić je naveo pad nataliteta i ukazao na to da je svake godine u Srbiji za oko 40.000 veći broj umrlih od rođenih.

Kako je naveo, ciljevi vlade su "zaustavljanje izumiranja nacije i stvaranja uslova za porast životne snage naroda, obnavljanje stanovništva, stimulisanje rađanja više dece u porodicama i pomoć trudnicama i porodiljama".

- Za dva do tri veka najdalje Srbija će ostati prazna - rekao je Dačić i dodao da će vlada hitno izaći "sa konkretnim merama za zaustavljanje biološkog nestanka Srbije".

Mandatar je poručio da će i zaposlene i poslodavce pozvati na socijalni dogovor. Dačić je ukazao i da je ogromno socijalno raslojavanje dovelo do toga da Srbima ima jedan odsto bogatih i ogroman broj siromašnih.

On je rekao i da ubrzanje evropskih integracija uz maksimalne napore za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU cilj nove vlade Srbije.

- Ova Vlada će sprovesti neophodne sistemske mere i ispuniti kriterijume koje je uspostavio Evropski savet u Kopenhagenu i proces stabilizacije i pridruživanja - poručio je Dačić i dodao da ispunjavanje uslova za prijem Srbije u EU treba smatrati delanjem za opšti civilizacijski napredak naše zemlje.

Prema njegovim rečima, glavni elementi reforme su uspostavljanje tržišne ekonomije, postizanje makroekonomske stabilnosti, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pred nama je nova četvorogodišnja utakmica sa problemima i borba za dobrobit svih građana Srbije, a narod je jedini selektor, onaj koji odlučuje da li smo dobri ili ne, da li treba da učestvujemo u timu ili ne, rekao je danas u Skupštini Srbije mandatara Ivica Dačić.

- Država, ako želimo da bude jaka, i istovremeno pravedna i solidarna, zahteva čitav niz novih pravila, pravila koja će biti doneta u dogovoru sa čitavim društvom. Nova pravila, ne kao izraz volje vladajuće elite, već kao rezultat dogovora države i privrede, sindikata, medija, udruženja, finansijskih institucija - kazao je Dačić.

On je dodao da red i zakon moraju da budu isti za sve, od političara, preko krupnih kapitalista, do običnih građana.

- Za ovu Vladu neće biti važno šta i kako će da kaže, nego šta i kako će da uradi. Mi hoćemo da promovišemo rezultat i drugi PR nama nije potreban. Mi nećemo pričati o požarima. Mi ćemo ih gasiti. I učiniti sve da do njih ne dolazi - poručio je Dačić.

Mandatar je izjavio danas da će nova vlada poštovatie autonomiju Vojvodine i sarađivati sa pokrajinskim vlastima.

Vlada će poštovati dostignuti stepen autonomije AP Vojvodine, na način koji je definisan Ustavom Republike Srbije i Statutom AP Vojvodine, poručio je Dačić i dodao da nema razloga za drugačiju politiku prema Vojvodini, zato što je "to autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije".

On je istakao da će vlada sarađivati sa pokrajinskim organima vlasti protiveći se svim ekstremnim stavovima, "bilo da je reč o zahtevima za ukidanje autonomije, bilo da je reč o pretnjama internacionalizacijom pitanja autonomije Vojvodine" i da ona od strane vlade neće biti ugrožena.

Dačić je rekao da će nova vlada nastaviti da unapređuje ljudska i manjinska prava, a da će Albancima na jugu Srbije ponuditi integraciju u politički i
socijalni sistem.

- Mi želimo da Albancima ponudimo integraciju u politički i socijalni sistem Srbije, a da se protiv kriminala, ekstremizma i terorizma zajednički oštro borimo - rekao je Dačić.

Kako je dodao, Srbija kao moderna i demokratska država, želi dogovor o zajedničkom životu u interesu mira i bezbednosti i za Srbe, i za Albance koji žive na jugu Srbije.

Nijedan građanin Srbije ne sme da bude diskriminisan zbog toga što nije Srbin, ali sa druge strane nijedan Srbin u Srbiji ne sme biti diskriminisan zbog toga što jeste, naveo je Dačić.

Mandatar je rekao da će prioritet vlade biti da zaposli i pokrene Srbiju.
- Pravda, jednakost, za sve, pogotovo za one koji su u vremenima tranzicije ostali bez posla i prihoda za život, biće prioritet ove Vlade. Zaposliti i pokrenuti Srbiju, otvoriti nova radna mesta, pronaći način da ponovo imamo svoju proizvodnju, svojih radnika, u svojim fabrikama, time ćemo se svakako najviše baviti - poručio je Dačih.

Prema njegovim rečima, stožeri politike nove vlade biće i rodna, radna i nacionalna ravnopravnost.

Dačić je podsetio da u Srbiji žene zarađuju manje od muškaraca i rekao da je to najveća diskriminacija koja postoji danas u Srbiji, ali i u drugim evropskim državama

- Sve ono što je u Srbiji zapostavljeno, zaboravljeno, zloupotrebljeno, odbačeno, a vredno, mora da se vrati na svoje zasluženo mesto - istakao je Dačić.
Mandatar je svoj ekspoze završio predstavljanjem budućih ministara.

Dačić je izjavio da će se Srbija zalagati za bezbednost, stabilnost i dobre odnose na Zapadnom Balkanu i da "pruža ruku pomirenja".
On je rekao da Srbija želi bude faktor mira i stabilnosti u regionu, a da će se svi nesporazumi rešavati na miran način i u duhu saradnje.
"Ako kažu da reč Balkan znači krv i med, dosta je bilo krvi, vreme je da osetimo i ukus meda. Srbija pruža ruku pomirenja. Svima. Nemojmo više da se bavimo prošlošću, bavimo se budućnošću. Želimo dobre odnose, uz uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države", kazao je Dačić u svom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije.

Mandatar je rekao je da će nova vlada podržati inicijativu u donošenju zakona o transparentnosti vlasništa u medijima.
"Ja ne krijem da sam premijer, i šta radim, i očekujem da se i oni koji o tom mom radu, i radu ove Vlade, budu pisali, takođe ne kriju. U tom smislu će se preispitati i poslednja promena vlasništva u Politici", kazao je Dačić.
Borićemo se protiv cenzure i za oslobađanje novinara od političkih pritisaka, ali i pritisaka urednika, vlasnika i drugih centara moći. U ovoj oblasti treba onemogućiti svaki monopol i političku kontrolu nad medijima, poručio je Dačić.
"Ni ja, ni Vlada Srbije, nemamo, niti ćemo imati ambiciju da radimo tuđi posao. Dakle, ova Vlada neće imati svoje spin doktore koji će se baviti uređivanjem medija. I gde god to budemo mogli, a da ne ugrozimo egzistenciju ljudi i opstanak tih medija, trudićemo se da izađemo iz vlasničke strukture", naveo je mandatar.

Dačić je rekao da nova vlada neće privatizovati javna preduzeća.
"Vlada Srbije neće privatizovati JP Elektroprivredu Srbije, a zadržaće većinsko vlasništvo i u drugim strateški važnim javnim preduzećima koja imaju monopolsku poziciju na tržištu, kao što su Železnica, PTT, Aerodrom", rekao je Dačić.
On je takođe najavio da će biti izvršena reforma javnih preduzeća u cilju efikasnijeg poslovanja i unapređenja kvaliteta i konkurentnosti njihovih usluga.
"Upravljanje javnim preduzećima biće profesionalizovano, a Vlada će preuzeti kontrolnu ulogu", poručio je on.

Dačić je istakao da nova vlada neće priznati nezavisnost Kosova ali da je potrebno srpovesti sve što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom.
"Vlada Srbije želi normalizaciju života svih građana na teritoriji Kosova i Metohije. Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou, uz učešće najviših državnih funkcionera", rekao je Dačić.
On je istakao da će pitanje KiM biti rešavano mirnim sredstvima, unapređenjem dijaloga, uz poštovanje demokratskih rešenja.
U tom smislu prihvatićemo rezultate dijaloga Beograda i Prištine, koji je postigla prethodna Vlada Srbije u svim dosadašnjim razgovorima.


Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Politika/335112/Dacicev-ekspoze-Nema-stezanja-kaisa-za-gradjane
 
Vrh Dno