• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Jezera su mnogo više od akumulirane vode

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Najljepša jezera svijeta

Neka jezera su mnogo više od akumulirane vode. Ona su prava umjetnička remek djela prirode. Najljepša jezera kreiraju jedinstven doživljaj, vizualni prizor, eko sustav i podvodni život.


1. Moraine Lake, Kanada

2. Manapouri, Novi Zeland,

3. Tahoe, SAD

4. Lucerne, Švicarska
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
5. Ba-Be, Vijetnam

6. Lago De Patzcuaro, Meksiko

7. Coniston Water, Engleska

8. Bled, Slovenija
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Najbizarnija jezera:


106371boiling-lakeerin73.jpg


Dominikansko jezero (Boiling lake) je drugi po veličini topli izvor na svetu, sivkasta voda uvek ključa i stalno je prekriveno oblacima pare.
U njemu svakako ne želite da se okupate jer duž ivica temperature dostiže preko 80 stepeni celzijusovih, dok je u centru toliko toplo da je nemoguće prići i izvršiti merenje.

106374laguna-coloradoswi.jpg


Laguna Kolorada (Laguna Colorada) nalazi se u Boliviji, blizu Eduardo Avaroa Andskog Nacionalnog rezervata. Ovo plitko slano jezero ima prosečnu dubinu od 35cm, a svoju tamno crvenu boju vode dobilo je mešanjem visokog sadržaja soli i crvene boje koju proizvode alge. Ono što ovo jezero čini još upadljivijim su flamingosi koji u velikom broju dolaze na ovo jezero, doprinoseći lepoti pejzaža ovog mesta.


8125829cm-plitvicehl.jpg


Plitvička jezera nacionalni park Plitvička jezera je jedno od najlepših mesta na svetu. Ovo mesto predstavlja skup 16 jezera povezanih serijom vodopada i pećina. Međusobno su odvojena tankim prirodnim branama sedrama (karbonatne stene).
Sedrene barijere su biološki fenomen, tri glavna uslova za ovaj fenomen su obilje vode, sedrotvorci i sedra.

106369aral-seakvitlaukaf.jpgArapsko more (Aral sea), nekada jedno od četiri najveća jezera na svetu, danas je uglavnom bezvodna pustinja posuta starim zarđalim čamcima koji podsećaju na nekadašnju zapreminu jezera. Od 1960. vodostaj se stalno smanjivao, zbog projekata navodnjavanja koje je započeo bivši Sovjetski Savez, preusmeravajući reke koje su ga hranile. Danas ono zauzima samo 10 odsto zapremine nekadašnjeg jezera. Ribaska industrija u regionu i ekosistem su uništeni, a tragedija je nazvana „jednom od najgorih ekoloških katastrofa na svetu“.

106375pitchlakewiki-comm.jpg


Pitč jezero (Pitch Lake) u Trinidadu je najveća površinska prirodna asfaltna naslaga na svetu. Jezero pokriva površinu veću od 40 hektara i duboko je oko 75 metara.
Meštani su proglasili da njegova voda ima lekovito dejstvo za one koji se kupaju u njemu, ali to nije dokazano.

Interesantno je da asfalt izvađen iz Pitč jezera je korišćen za asfaltiranje nekih ulica u Njujorku, kao i saobraćajnica u mestima gde letnje temperature prelaze 40 stepeni celzijusovih a u zimskom periodu padaju na 25 ispod nule. 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
106373don-juan-pondasoc-.jpg


Don Žuan jezero (Don Huan Pond) otkriveno je 1961. godine na Antarktiku ima najslaniju vodu na planeti. Procenat soli u jezeru je veći od 40 odsto, iako se nalazi u blizini ledenog južnog pola nikada se ne zaledi.


99447morekudumomoaf.jpg


Mrtvo more (Dead sea) nalazi se na granici Izraela i Jordana, u Jordanskoj dolini. Toliko je slano da osim pojedinih bakterija, ostali životinjski oblici ne mogu da se razvijaju u njemu. Nalazi se na neverovatnih 420 metara ispod nivoa mora, što obalu ovog jezera čini najnižom na površini zemlje. Nivo soli u Mrtvom moru otežava plivanje, iznosi oko 30 odsto što vam omogućava da bezbrižno plutate. Sredinom 20. veka u pećinama u okolini Mrtvog mora pronađeni su biblijski zapisi koji su dobro očuvani, zahvaljujući jedinstvenosti klime koja tu vlada.


106368taal-lakefrisnoaf.jpg


Tal jezero (Taal Lake) na Filipinima naročito je bizarno, jer se u njegovom centru nalazi ostrvo koje zovu Volcano (ostrvo Vulkan). Interesantno je da se na ostrvu Vulkano nalazi krater u kome je smešteno još manje jezero na kome se nalazi još jedno manje ostrvo.


106376tonle-sapanandajot.jpg


Jezero Tonle Sap (Tonlé Sap), jedinstveni ekosistem kambodžanskog Tonl Sapa ne može se kategorisati ni kao jezero ni kao reka. Tokom sušne sezone vode Tonl Sap-a ulivaju se u reku Mekong, ali tokom sezone monsuna protok vode je toliko veliki da praktično gura vodu nazad iz reke Mekong stvarajući najveće slatkovodno jezero u jugoistočnoj Aziji. Zanimljivo je zbog činjenice da voda u njemu nasilno menja tok dva puta godišnje.


106377bajkalsko-jezerotu.jpg


Bajkalsko jezero (Lake Baikal), ovo masivno vodeno telo koje se nalazi u Rusiji je po svim svojim karakteristika izuzetno. To je najstarije i najdublje, drugo je najobimnije jezero na svetu, a njegova voda jedna je od najčistijih. Nekako je uspelo da se održi više od 25 miliona godina i trenutno se u njemu nalazi 20 odsto svetskih zaliha slatke vode. Dve trećine od više od 1700 različitih vrsta koje žive na Bajkalskom jezeru ne mogu se naći nigde drugde u svetu, a ova regija je stavljena na UNESCO-vu listu svetske baštine.
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
106372crater-lakelisarta.jpg


Jezero Krater (Crater lake), kada je pre 7.700 godina došlo do vulkanske erupcije, planina Mazama se urušila i nastala je velika (caldera) kaldera duboka više od 1.000 metara u centru. Iako nema ni jednog potoka da se uliva u njega, krater Mazama se polako godinama punio vodom samo od padavina. Danas je to drugo najdublje jezero u severnoj Americi sa jednom od najplavljih, najčistijih i najmanje zagađenih voda na svetu.

izvor: http://www.superodmor.rs/magazin/putopisi
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Uvek se nešto novo nauči.

106375pitchlakewiki-comm.jpg


ovo bi bilo interesantno za naše puteve... malo šale - više zbilje. :)
 
Vrh Dno