Izlozba fotografije

Oljenka

Poznata ličnost
Član
Izložba fotografija „Nebojša Glogovac“
izlozba-nebojsa-glogovac-dvorana-kcb[1].jpg
Od 21. decembra 2018. (19.00) do 5. marta 2019, u Filmskoj galeriji Dvorane KCB biće otvorena izložba „Nebojša Glogovac“ koju je priredila Maja Medić.
Na kraju godine u kojoj nas je prerano napustio velikan našeg glumišta Nebojša Glogovac (1969-201:kul:, ostavivši ovoj kulturi u nasleđe desetine vrhunskih uloga na filmu, televiziji i u pozorištu, ovim izborom fotografija želja autora i organizatora je da se na trenutak osvetli deo njegove nezaboravne karijere.
Od prvih pojavljivanja u Mijačevoj „Velikoj pljački“, TV-seriji „Bolji život“ i filmu „Vukovar, jedna priča“, nizale su se brojne uloge koje su mu donele, pored drugih, i četiri godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dve nagrade „Miloš Žutić“, dve nagrade Sterijinog pozorja, nagradu „Zoran Radmilović“, kao i nagradu „Car Konstantin“, šest Gran Prija na Filmskim susretima u Nišu i na kraju Zlatnu arenu u Puli za ulogu u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ reditelja Rajka Grlića.
Na otvaranju izložbe, koja se sastoji od četrdesetak fotografija iz velikog broja filmova i predstava u kojima je Nebojša Glogovac ostvario svoje najznačajnije uloge, o njegovom opusu razgovaraće reditelj Rajko Grlić i fotografkinja Maja Medić, koja je priredila ovu izložbu.
Posle razgovora će biti besplatno prikazan film „Ustav Republike Hrvatske“ u znak sećanja na jednu od maestralnih i poslednjih Glogovčevih uloga, koji je o svom glumačkom pozivu rekao i sledeće:
„Na neki način sam zahvalan ovom svom poslu, jer mnogo toga mogu da saznam kroz njega, mnogo puta sam dušu nahranio samo čitajući ta dela, a onda i igrajući ih uspeo sam da proživim i neke tuđe sudbine. Da bolje shvatim druge ljude. Gluma je škola duše“.
Zbog ograničenih kapaciteta i velikog interesovanja, posetioci svoje besplatne ulaznice za razgovor i projekciju filma mogu da preuzmu na blagajni Dvorane KCB, radnim danom od 16.00 do 21.00, najkasnije do 20. decembra. (danubeogradu.rs)
Mesto: Filmska galerija Dvorane Kulturnog centra Beograda
Adresa: Kolarčeva 6
 

Oljenka

Poznata ličnost
Član
Press Photo Srbija 2018, godišnja izložba nagrađenih fotografija sa 20. nacionalnog konkursa za najbolju medijsku fotografiju,

U Domu omladine Beograda ovu značajnu izložbu kao i konkurs organizuju Centar za razvoj fotografije i Udruženje novinara Srbije.
Glavnu nagradu je osvojio Nemanja Pančić za foto-reportažu „Balkanska ruta“.
U kategoriji „Svakodnevni život“, nagradu je osvojio Igor Čoko za fotografiju „Nokaut“, u kategoriji „Svakodnevni život – reportaža“, nagradu je osvojio Vladimir Živojinović „Lunik IX Kosice, Slovakia“, a nagrada u kategoriji „Vest“ pripala je Stefanu Stojanoviću za fotografiju „Huligani“.
press-photo-ssrbija-2018-igor-coko-nokaut[1].jpg
Ovogodišnji žiri su činili: Cvetan Tomčev, prof. fotožurnalizma sa Univerziteta u Sofiji, urednik fotografije bugarskog nacionalnog magazina „Trud“, Aleksandar Kostić, prof. fotografije sa Fakulteta dramskih umetnosti, Predrag Uzelac, prof. fotografije sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.
Press Photo Srbija je konkurs sa dalekosežnim korenima, tradicijom i sada već brojnim ostvarenim učesnicima. Nacionalni konkurs radi na promociji medijske fotografske scene, dovodeći u direktnu vezu autore sa publikom putem izložbe pobedničkih fotografija.
Cilj nacionalnog konkursa je postavljanje visokih profesionalnih, etičkih i estetskih standarda u domenu dokumentarne fotografske produkcije, promocija autorskog rada, što doprinosi podizanju medijske pismenosti i vizuelne kulture u Srbiji. Konkurs doprinosi razvoju karijere i vidljivosti savremenog stvaralaštva srpskih fotografa.
(danubeogradu.rs)
 
Vrh Dno