• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Izlecili je od raka dojke,a ipak joj unistili zivot

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659Žene kojima je zbog operacije karcinoma uklonjena dojka imaju pravo na ugradnju imlantanta o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali niko im ne garantuje kako će taj zahvat biti urađen. Ovako izgledaju grudi pacijentkinje nakon estetske rekonstrukcije dojke urađene nakon mastektomije.
- Ja sam sada veći invalid nego što sam bila. Da su mi rekli na početku da će mi samo uraditi rekonstrukciju dojke koju nemam, a da drugu stranu sama moram da platim, nikada ne bi ulazila u ovaj program, jer za to nemam para.


Ovo nije podrška ženama obolelim od raka, ovo je dodatno ponižavanje. Moje grudi tek sada ninašta ne liče - očajna i kroz suze priča V.D.R (47) kojoj je ugrađen implant u odstranjenu dojku o trošku Zdravstvenog osiguranja, ali korekciju druge dojke, kako bi bile simetrične, sama mora da plati 126.000 dinara.

V.D.R. nije jedina žena koja ima ovaj problem, takvih je na desetine, jer Zakon o zdravstvenom osiguranju iz 2005. godine finansira samo ugradnju implanta na mesto odstranjene dojke, dok intervenciju na drugoj dojci da bi se postigla simetrija mora da finansira sam pacijent.

Drama ove žene počela je 2009. godine, kada je otkriveno da ima karcinom dojke. Hrabro se suočila sa bolešću i nastavila dalje. U KBC “Bežanijska kosa” odstranjena joj je leva dojka. Operacija je dobro prošla tako da se puna nade i po savetu lekara otišla u Centar za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS da joj se o trošku Zdravstvenog fonda ugradi implant. Usledili su mesici čekanja.
- Ugrađena mi je ekspander - privremena proteza čija je funkcija da raširi kožu. Rečeno mi je da ću ga nositi dva- tri meseca i da mora da se na svake dve nedelje puni fiziološkim rastvorom. Umesto dva, ekspander sam nosila devet meseci, a svaki odlazak na punjenje značio je višesatno čekanje po čekaonicama i parkovima u Zvečanskoj - priseća se naša sagovornica.

PLAĆANJE REKONSTRUKCIJE DRUGE DOJKE PO ZAKONU NEOSNOVANO
U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje tvrde da od 2005. godine kada je usvojen Zakon o zdravstvenom osiguranju ne plaćaju korekciju druge strane dojke. Na opasku da je Centar za opekotine do prošle godine uredno naplaćivao od njih ove intervencije, kažu da je jedino moguće da je korekcija zdrave dojke prikazivana kao nešto drugo.
- Izmena Zakona u članu 61, gde se navodi šta sve ne spada u obavezno osiguranje, do sada nije bilo osim u delu koji se odnosi na promenu pola. Zakon jasno kaže da Fond ne pokriva “kozmetičke hirurške procedure koje imaju za cilj da poboljšaju spoljašnji izgled bez uspostavljanja i vraćanja telesne funkcije, kao i vršenje hirurških estetskih korekcija organa i delova tela, osim za: korekcije urođenih anomalija koje prouzrokuju funkcionalne smetnje, estetske rekonstrukcije dojke koje su nastale nakon mastektomije i estetske korekcije nakon teških povreda” - kažu u Zdravstvenom fondu.
Ugradnja implanta, nastavlja ona, konačno je zakazana za 19. maj 2011. godine i plan je bio da se rade obe strane. Lekar koji je radio intervenciju savetovao joj je da se ipak ne rade odjednom obe strane, jer će biti asimetrične, već da se prvo ugradi implant, a za dva- tri meseca da se obavi korekcija druge dojke. Prvi šok usledio je, kada je videla kako je urađena intervencija, jer je implant ugrađen previsoko i došao je skoro do ključne kosti.
- Otišla sam kod direktora da se žalim na dr Nebojšu Đuknića, koji je radio operaciju i da se ubrza korekcija druge dojke, ali tu je usledio novi šok. On mi je saopštio da od jula 2011. godine Fond više ne finansira operaciju zdrave dojke kako bi se postigla simetrija. Da sam na početku znala da Fond finansira samo ugradnju implanta, a ne i korekciju druge dojke ne bi ništa radila. Sa penzijom od 19.000 dinara ne mogu ni da razmišljam o tome - ogorčena je V.D.R.


U Centru za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS ne poriču da asimetrija grudi postoji i kažu da je planirana još jedna intervencija, ali da su im sada ruke vezane jer Zdravstveni fond od jula prošle godine više ne prima fakture za intervencije na zdravoj dojci.
- Poznat mi je ceo slučaj i na žalost ova žena se našla u zakonskom raskoraku. Od jula prošle godine Zdavstveni fond više ne pokriva bilo kakve korekcije na zdravoj dojci. Jedino što možemo da uradimo, a to smo joj i ponudili, jeste da uradimo korekciju implanta i da se koliko- toliko popravi ova bolesna strana. I nije samo ova žena u problemu, ima takvih još - kaže za “Blic” dr Milan Todorović, direktor Centru za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS.


http://zena.blic.rs/Zdravlje/9676/Izlecili_je_od_raka_dojke_a_ipak_joj_unistili_zivot

Bila je i slika,ali sam je izbrisala,ali da ne bi neko pomislio da se radi o cistom izvoljevanju i sujeti,tu je link,pa sami prosudite.Toliko je apsurda u nasem zdravstvu,toliko se malo ko bine o stvarnim potrebama i osecanjima ljudi,da se nosim mislju da otvorim jednu temu u kojoj bi mogli da iznosimo misljenja,u kojoj bi i oni kojima je naneta neka nepravda mogli da dobiju savet,podrsku,neki podatak od svih nas...sta mislite?
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Videla sam jutros ovaj clanak, a o slici nemam reci. Zena je em zdrastveno isfrustrirana, dakle borila se sa teskom bolescu, em estetski unistena.
Plasim se samo da ovakvi slucajevi i jos mnogi nece naici na pravu podrsku. I pri tom ne mislim na verbalnu, vec konretnu podrsku.
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
...........ovde je stvarno tesko bilo sta reci.......
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.281
Horoskop
Vodolija
Joj Boze... :(

Otvori zloco.. ako mislis da ce to nesto pomoci ili vec... Toliko sam zgranuta tekstom i fotkom da je to strasno :(
 
Vrh Dno