Иван Токин

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
Ово ниси очекивао, а? Седамдесет три целе, целе, и трошиш седамдесет четврту. Надао си се али ниси очекивао? Па како је? Матор си, бато, к'о земља. Шта те све боли нећу ни да те питам. Како ти је душа? Јеси л' се помирио сам са собом? Јеси л' опростио себи све оно? Све оно што сам ти причао да се не броји. Колико си црта подвукао до сада? Колико си пута мислио да је ово последња година, и да је сад тренутак? А ево те, дечко,мрдаш и даље.Не замарај се проценама, ти ниси баш познат по предвиђању и осећају.
Кад погледаш уназад, шта видиш? Је л'ти жао што онда ниси имао више херца? Је л' ти жао што си онако, у оном тренутку, био плашљив и што си мислио да је то изван тебе, да те превазилази, и што си пустио да ти други диктирају шта ћеш ти да радиш? Када би се поново родио, да ли би волео да си уместо сваке пљуге коју си попушио, да ли би волео да си написао по једну реч. Је л' знаш колико је то речи? Колико си ти речи написао?
А оно, оно кад си се попео уз оне степенице уместо да одеш кући да спаваш, тад си изгубио шест и по година. Јесте, изгубио си, у праву си кад тако мислиш. А оно, кад си рекао таксисти да настави право, уместо да скрене лево, тад је отишло још три и по. Ниси ништа научио, није те то одредило, само си их гурнуо у ветар, опет.
Али надам се да не мислиш да је то страшно. То су биле твоје године, дао сам ти их да радиш са њима шта год ти падне на памет, и ти си то радио, и то је лепо. Да ли си могао паметније да их искористиш? Па да си могао, ти би их искористио. Неко други би их можда на твом месту уградио у нешто велико. Али ти ниси неко други, ти си ти, и од тога не можеш да побегнеш.
Нема још много коверти на овој твојој гомили. Можда је тренутак да се уразумиш. Да не гледаш шта си урадио, јер ниси ништа урадио. И да не гледаш шта си могао да урадиш, јер ниси могао ништа да урадиш. Кад ти се тело врати тамо одакле си дошао, остаће само једна прича: Постојао си, и то је све што се од тебе очекивало.
 
Vrh Dno