• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

IQ test inteligencije

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
* Šta je, zapravo, inteligencija?
Inteligencija je intelektualna sposobnost rešavanja novonastalih ili teških situacija; sposobnost učenja kroz iskustvo; sposobnost prilagođavanja uslovima; sposobnost ispravnog identifikokvanja relevantnog odnosa među raznim pojmovima i činjenicama pomoću kojih rešavamo nove probleme i pomoću kojih se orijentišemo u novim situacijama. To je, verovatno, najvažnija a sigurno najviše diskutovana od svih sposobnosti koje razlikuje današnja psihologija. Inteligencija je izražena pomoću kokeficijenta inteligencije, dakle IQ.
* Što je inteligencijski koeficijent (IQ)?
Inteligencijski koeficijent (IQ) je broj koji izražava inteligenciju čoveka u odnosu na inteligenciju ostalih članova populacije.
* Kakav je prosečan IQ?
Prosečnim IQ smatra se IQ u rasponu od 90–110 u koji spada oko 50% populacije.
* Kakvi su stepeni inteligencije?
1. nad 140 Inteligencija genija - apsolutni preduslovi za kreativnu delatnost, određuje smer razvoja spoznaje (0,2 %)
2. do 140 Izvanredna, superiorna inteligencija - izvanredni preduslovi za kreativnu delatnost, odlični menadžeri ili stručnjaci (2,8 %)
3. do 130 Izrazito natprosečna inteligencija - lako diplomira na fakultetu, može postići odlične rezultate u oblasti kreativne delatnosti i menadžmenta (6%)
4. do 120 Natprosečna inteligencija - može diplomirati na fakultetu, ako je uporan može naći izvanredan posao (12%)
5. do 110 Izvanredno prosečna inteligencija - fakultet apsolvira samo s problemima. Ako je dosledan i uporan, može postići društveni položaj kao osobe iz prethodne kategorije (25%)
6. do 100 Prosečna inteligencija - sposoban je položiti maturski ispit, u poslovnoj oblasti može postići srednju poziciju (25%)
7. do 90 Slabo ispodprosečna inteligencija - sposoban je završiti osnovnu školu i postizati dobre rezultate u području manuelnih veština (10%)
8. do 80 Niži stepen slaboumnosti - s problemima apsolvira osnovnu školu, uspešan u specijalnoj školi (10%)
9. do 70 Debilnost, slaboumnost - pod dobrim vođstvom može savladati i apsolvirati specijalnu školu (6,8 %)
10. do 50 Imbecilnost, srednji stepen slaboumnosti - ne može biti vaspitan, međutim, sposoban je savladati navike samoposluživanja (2%)
11. do 20 Idiocija, teška slaboumnost - ne može se obrazovati niti vaspitati (0,2 %)
* Zašto je ovaj IQ Test bolji od drugih IQ testova?
Zato što može, zahvaljujući velikom broju testiranih ljudi, meriti IQ puno tačnije u odnosu na ostale IQ testove.

Osnovnu definiciju IQ oblikovao je 1912. godine nemački psiholog William Stern koji je definisao meru inteligencije kao odnos između prividne "mentalne starosti" i stvarne "kalendarske" starosti:

equation_iq.gif


Ako su na, primer, intelektualne sposobnosti desetogodišnjeg dečaka na nivou trinaestogodišneg dječaka, njegov IQ je ravan 130 (100x13/10).

Prilikom testiranja IQ koriste se zadaci koju su razvrstani prema tome kakva je starost pojedinaca koji su u stanju svladati te zadatke. Mentalna starost se utvrđuje prema najzahtevnijim zadacima koje je testirana osoba bila u stanju da reši na odgovarajući način.

Prosečnim IQ smatra se IQ u rasponu od 90–110.

Međutim, Sternov izračun IQ ima smisla samo kod utvrđivanja IQ kod dece; kod odraslih osoba se danas preferira relativni koeficijent koji se označava kao devijacioni IQ, kod čijeg se izračunavanja upoređuje nivo intelektualnih sposobnosti pojedinca u odnosu na prosečne rezultate populacije. Oko 50 % populacije ima prosečan IQ (tj. 90–110). IQ od 110–139 ima oko 13 % populacije, a među genijalce spada oko 1,5 % žitelja planete. Niskom inteligencijom smatra se rezultat izmedju 80–89 %. Intelektualno stanje ljudi sa IQ spod 70 % označuje se (silazno): debilnost, imbecilnost i idiocija. Debili se mogu obrazovati i vaspitati, imbecili samo vaspitati, dok se idioti ne mogu obrazovati niti vaspitati. To što imate određen IQ još ne igra nekakvu značajnu ulogu u životu, npr. radnik može imati IQ iznad 125.

I merenje odnosno utvrđivanje IQ je prešlo određeni razvoj. Jedan od najtačnijih testova IQ je upravo ovaj test s kojim ste se upravo susreli. Međutim, kako se neke stvari tokom svih onih godina nisu promenile, nemojte se čuditi da ćete morati i na ovom testu nekoliko puta navesti Vašu starost. To je samo zbog toga da bi rezultat bio što tačniji.


Online test inteligencije možete uraditi na sledećoj adresi:
IQ Test
 

Jarooko

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
10.09.2009.
Poruke
246
Broj reagovanja
1
Hvala na testu, Lazare, ali moram da iskazem svoje misljenje: ovi testovi na internetu nisu ni otprilike tacni. Na nekoliko testova koje sam radio imao sam IQ od oko 140, a na par skoro 150, sto je po meni previse. Nemojte da pomislite kako pokusavam da se hvalim, jer ustvari zelim da kazem da ako neko poznaje mene, onda sam to ja, a ako nesto znam, to je da sigurno nemam IQ od 150. Ne kazem da sam glup, daleko od toga, ali sigurno, sigurno nisam genijalac, to mogu da tvrdim i potpisem.
Em sto se ti testovi zasnivaju na sistemu, koji je, cini mi se, u poslednjih par godina zaboravljen. Sistem racunanja IQ-a se poboljsava, a testovi na netu ostaju isti.
Preostaje nam da, ako stvarno zelimo da saznamo nas IQ, odemo kod strucnog lica koje ce nas testirati.

A i IQ nije presudan u zivotu... nije Bog zna koliko ni bitan.
 
Vrh Dno