IQ test inteligencije

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.066
Broj reagovanja
16.083
Horoskop
Ovan
* Šta je, zapravo, inteligencija?
Inteligencija je intelektualna sposobnost rešavanja novonastalih ili teških situacija; sposobnost učenja kroz iskustvo; sposobnost prilagođavanja uslovima; sposobnost ispravnog identifikokvanja relevantnog odnosa među raznim pojmovima i činjenicama pomoću kojih rešavamo nove probleme i pomoću kojih se orijentišemo u novim situacijama. To je, verovatno, najvažnija a sigurno najviše diskutovana od svih sposobnosti koje razlikuje današnja psihologija. Inteligencija je izražena pomoću kokeficijenta inteligencije, dakle IQ.
* Što je inteligencijski koeficijent (IQ)?
Inteligencijski koeficijent (IQ) je broj koji izražava inteligenciju čoveka u odnosu na inteligenciju ostalih članova populacije.
* Kakav je prosečan IQ?
Prosečnim IQ smatra se IQ u rasponu od 90–110 u koji spada oko 50% populacije.
* Kakvi su stepeni inteligencije?
1. nad 140 Inteligencija genija - apsolutni preduslovi za kreativnu delatnost, određuje smer razvoja spoznaje (0,2 %)
2. do 140 Izvanredna, superiorna inteligencija - izvanredni preduslovi za kreativnu delatnost, odlični menadžeri ili stručnjaci (2,8 %)
3. do 130 Izrazito natprosečna inteligencija - lako diplomira na fakultetu, može postići odlične rezultate u oblasti kreativne delatnosti i menadžmenta (6%)
4. do 120 Natprosečna inteligencija - može diplomirati na fakultetu, ako je uporan može naći izvanredan posao (12%)
5. do 110 Izvanredno prosečna inteligencija - fakultet apsolvira samo s problemima. Ako je dosledan i uporan, može postići društveni položaj kao osobe iz prethodne kategorije (25%)
6. do 100 Prosečna inteligencija - sposoban je položiti maturski ispit, u poslovnoj oblasti može postići srednju poziciju (25%)
7. do 90 Slabo ispodprosečna inteligencija - sposoban je završiti osnovnu školu i postizati dobre rezultate u području manuelnih veština (10%)
8. do 80 Niži stepen slaboumnosti - s problemima apsolvira osnovnu školu, uspešan u specijalnoj školi (10%)
9. do 70 Debilnost, slaboumnost - pod dobrim vođstvom može savladati i apsolvirati specijalnu školu (6,8 %)
10. do 50 Imbecilnost, srednji stepen slaboumnosti - ne može biti vaspitan, međutim, sposoban je savladati navike samoposluživanja (2%)
11. do 20 Idiocija, teška slaboumnost - ne može se obrazovati niti vaspitati (0,2 %)
* Zašto je ovaj IQ Test bolji od drugih IQ testova?
Zato što može, zahvaljujući velikom broju testiranih ljudi, meriti IQ puno tačnije u odnosu na ostale IQ testove.

Osnovnu definiciju IQ oblikovao je 1912. godine nemački psiholog William Stern koji je definisao meru inteligencije kao odnos između prividne "mentalne starosti" i stvarne "kalendarske" starosti:Ako su na, primer, intelektualne sposobnosti desetogodišnjeg dečaka na nivou trinaestogodišneg dječaka, njegov IQ je ravan 130 (100x13/10).

Prilikom testiranja IQ koriste se zadaci koju su razvrstani prema tome kakva je starost pojedinaca koji su u stanju svladati te zadatke. Mentalna starost se utvrđuje prema najzahtevnijim zadacima koje je testirana osoba bila u stanju da reši na odgovarajući način.

Prosečnim IQ smatra se IQ u rasponu od 90–110.

Međutim, Sternov izračun IQ ima smisla samo kod utvrđivanja IQ kod dece; kod odraslih osoba se danas preferira relativni koeficijent koji se označava kao devijacioni IQ, kod čijeg se izračunavanja upoređuje nivo intelektualnih sposobnosti pojedinca u odnosu na prosečne rezultate populacije. Oko 50 % populacije ima prosečan IQ (tj. 90–110). IQ od 110–139 ima oko 13 % populacije, a među genijalce spada oko 1,5 % žitelja planete. Niskom inteligencijom smatra se rezultat izmedju 80–89 %. Intelektualno stanje ljudi sa IQ spod 70 % označuje se (silazno): debilnost, imbecilnost i idiocija. Debili se mogu obrazovati i vaspitati, imbecili samo vaspitati, dok se idioti ne mogu obrazovati niti vaspitati. To što imate određen IQ još ne igra nekakvu značajnu ulogu u životu, npr. radnik može imati IQ iznad 125.

I merenje odnosno utvrđivanje IQ je prešlo određeni razvoj. Jedan od najtačnijih testova IQ je upravo ovaj test s kojim ste se upravo susreli. Međutim, kako se neke stvari tokom svih onih godina nisu promenile, nemojte se čuditi da ćete morati i na ovom testu nekoliko puta navesti Vašu starost. To je samo zbog toga da bi rezultat bio što tačniji.


Online test inteligencije možete uraditi na sledećoj adresi:
IQ Test
 

Jarooko

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
10.09.2009.
Poruke
246
Broj reagovanja
1
Hvala na testu, Lazare, ali moram da iskazem svoje misljenje: ovi testovi na internetu nisu ni otprilike tacni. Na nekoliko testova koje sam radio imao sam IQ od oko 140, a na par skoro 150, sto je po meni previse. Nemojte da pomislite kako pokusavam da se hvalim, jer ustvari zelim da kazem da ako neko poznaje mene, onda sam to ja, a ako nesto znam, to je da sigurno nemam IQ od 150. Ne kazem da sam glup, daleko od toga, ali sigurno, sigurno nisam genijalac, to mogu da tvrdim i potpisem.
Em sto se ti testovi zasnivaju na sistemu, koji je, cini mi se, u poslednjih par godina zaboravljen. Sistem racunanja IQ-a se poboljsava, a testovi na netu ostaju isti.
Preostaje nam da, ako stvarno zelimo da saznamo nas IQ, odemo kod strucnog lica koje ce nas testirati.

A i IQ nije presudan u zivotu... nije Bog zna koliko ni bitan.
 
Vrh Dno