• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Intuicija

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
Intuicija (ne) greši
Nekada se u našoj svesti pojavi neka misao o nečemu, koju doživljavamo kao istinu, iako ne umemo da objasnimo zašto i kako nam je baš ta misao "pala na pamet". Kažemo da je ta misao proizvod naše intuicije.
Intuicija je prilično maglovit pojam koji je od interesa za one koje zanima kako nastaje ljudsko saznanje. Pojedini filozofi su smatrali da intuicijom otkrivamo kakve stvari zapravo, same po sebi, zaista jesu.
Jednu od najboljih psiholoških definicija intuicije je dao Karl Gustav Jung: intuicija je proces obrade informacija u našoj psihi kojeg nismo svesni, ali smo svesni rezultata tog procesa. Proizvod intuicije pored misli i jasno definisanih osećanja kao što su sumnja, zaljubljenost, strah i slično, može biti i ono što se naziva osećaj ili slutnja.
Sama reč intuicija je latinskog porekla i doslovno znači gledati na, motriti na, paziti na. Reč intuicija je počela da se upotrebljava kako bi se razlikovalo ono saznanje koje je rezultat opažanja kao takvog, bez učešća promišljanja, od onog saznanja koje je nastalo promišljanjem, piše "Politika".
Važno je znati da je glavna podela intuicije na onu koja je tačna i onu koja je pogrešna. To naglašavamo zato što postoje ljudi koji smatraju da je intuitivno saznanje najviši, najsavršeniji oblik saznanja. Zbog toga se oslanjaju na svoju intuiciju u svim situacijama. A kada su u konfliktu da izaberu između intuitivnog zaključka i zaključka svesne analize, odlučuju se za intuiciju.
Međutim, iskustvo, ali i istraživanja pokazuju da i nesvesni procesi mogu biti pogrešni. Dobar primer za to je prvi utisak, intuitivno "saznanje" o osobi koju prvi put vidimo. Većina ljudi ima iskustvo da se nekada kasnije pokaže da je prvi utisak o datoj osobi bio ispravan, a nekada da je bio sasvim pogrešan.
Kako je intuicija neka vrsta "opažanja kroz nesvesno", veoma je važno kakvi su sadržaji u tom nesvesnom. Što osoba ima više raznovrsnog iskustva u nekoj oblasti života, to će njena intuicija u toj oblasti biti tačnija.
Na primer: što neka osoba ima više iskustva sa ljudima, to će njeni "prvi utisci" o drugima biti tačniji; što je lekar iskusniji to će njegova pretpostavka o najverovatnijoj dijagnozi biti tačnija. Suprotno od toga, deca često zaključuju po tipu intuicije i ti njihovi zaključci se veoma često pogrešni.
Iako zaljubljena mlada osoba veruje svojoj intuiciji da je određeni partner pravi, ipak se kasnije razočara u njega.
Kao što nije dobro isključivo se oslanjati na intuiciju, nije dobro ni potpuno otpisivati vlastite intuitivne zaključke. Danas se smatra da je najbolje kada naše svesno i nesvesno sarađuju. Naše intuitivne zaključke treba uzimati u obzir kao važne signale, ali ne kao istinu, već kao pretpostavke koje treba proveriti.
(MONDO
Verujete li svojoj intuiciji?Da li vas je dovela nekad do pogresnog zakljucka? ili ste se ,tokom vremena uverili da gotovo uvek daje pravi signal?​

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Pa bilo je i grešaka, ali generalno pogađam. :D

Ivona

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
09.08.2012.
Broj reagovanja
12
Horoskop
Jarac
Ako pitate mog muza, on to zove "moja zena Baksuz" :roflmao:
Sve vam je jasno, ne gresim...To moje "6 čulo" radi i kad treba, a mnogo vise kad ne treba ;)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Šta koristiš od alata, prsten, tarot karte ili kuglu? :alien:

Ivona

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
09.08.2012.
Broj reagovanja
12
Horoskop
Jarac
:sneaky: hmmm.... Kad malo bolje razmislim, oduvek su me privlacile te "mistik" radnje :cautious: Mozda je odgovor u tome...:D

Ivona

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
09.08.2012.
Broj reagovanja
12
Horoskop
Jarac
Al najpreciznija sam u onim momentima kad mu kazem : Nemoj, lupices se po prstima!!! ili Sto nisi presvukao tu majcu, oces da se polijes!!! Tu ne gresim!!!!:smug:

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ipak je čovek u pravu. :D

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Pa u dilemi sam. :D Ali, hajde, rizikovaću. :)

Ivona

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
09.08.2012.
Broj reagovanja
12
Horoskop
Jarac
:joyful: jos te ne znam dovoljno... al... nemoj posle da bude "nisam znao" ;)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Pa dobro, ti preskoči nezgode. Ajmo sa zgodama. Ali sačekaj da se vratim sa godišnjeg, za svaki slučaj. Bar da mi on prođe kako valja. :D

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Intuicija prema definiciji nema objektivne valjanosti. Ona je široko prihvacena kao ocigledan prividan fenomen. Intuicija je cesta tema istraživanja u psihologiji, a takoder je jedna od tema u pseudoznanosti i/ili nadprirodnom odnosno paranormalnom. Intuicijom se može zvati ili se cesto povezuju pojmovi kao što su šesto culo, unutarnji glas, podsvest, nesvesni um. Neki intuiciju posmatraju s paranormalnog gledista.

Da li ste nekada predosetili da ce vam se nešto lepo ili ružno dogoditi ili ste mislili neku osobu a u trenutku je sretnete ili vas ta osoba nazove? Ili ste upoznali nekoga prvi put u zivotu a imali ste osecaj da ga poznajete ceo zivot?!
Intuicija je valjda sesto culo koje svi posedujemo, zar ne?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ja ga definitivno nemam. Mislim to šesto čulo, a rekao bih da je kod žena izraženije, bar po pričama.

Vrh Dno