• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Ekatarina7

Novajlija
Učlanjen(a)
09.11.2020.
Broj reagovanja
4
Horoskop
Jarac
Pozdrav svima,

četvrta je godina kako živim u Nemačkoj, završavam Gimnaziju u proleće. Muči me dilema da li da studiram ovde ušuškana u sistem sa svim povlasticama koje pruža ili se vratim dole (Novi Sad/Beograd) i tu započnem studije.

Moram da napomenem, super je ovde, ali fali duhovnosti. Druženja su nikakva i većina je kao hendikepirana. Mnogo me interesuju mediji, kultura, jezik, novinarstvo, pozorište, produkcija.. u tom nekom smeru bih išla. S obzirom na to da sam mnogo prisnija sa našom kulturom i jezikom nego nemačkom, smatram da ima smisla vratiti se.
Eh sad.. tu su brige za život posle faksa, finansije, životni standard itd. Nisam materijalista, bar mislim da nisam. Guši me zapadna trka za novcem. Ne uklapam se u njihov sistem vrednosti.

Šta vi mislite, ima li vajde od ove moje priče?

U suprotnom ostajem ovde i studiram nešto profitabilno, trčim za novcem dok ne padnem u blagu depresiju.

Hvala unapred. :)

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Cetvrta godina, znaci 19 leta, znaci jos uvek ne znas za zivot van skole.
Ne odbacuj olako ono sto su ti najverovatnije roditelji omogucili, papire, ucenje i studiranje u zemlji sa standardom i zakonom.
Niko materijalista nije dok je skolarac, jer preteranu svest o obezbedjivanju uslova za zivot i porodicu, jos uvek nema izgradjenu.

Ukoliko vec imas zelje za studijama, zavrsi ih bas tu gde jesi. Imaces 23-24 kad ih zavrsis. Ukoliko te i tad drzi zelja da se vratis u Srbiju, idi. Probaj se zaposliti i ziveti samostalno od svog rada. Iskustvo mi kaze da su najvece sanse da ces zbrisati vrlo brzo, pogotovu jer si odrasla u sredjenom sistemu. Za tebe su korupcija, nepotizam, politicarenje na svakom koraku potpuna nepoznanica, mozda si je cula samo u teoriji.

Druzenje iako lepo i donekle vazno, nije bas toliki priortet. Malo je i do asimilacije, licnih sklonosti i druzeljubivosti. Ukoliko ti ne odgovara neposredno okruzenje, aktivitraj se na raznoraznim aplikacijama i trazi sebi slicne. Sigurna sam da ima i puno mladih Srba slicnih tebi. Osim toga, jos rastes i sazrevas. Ono sto ti je u srednjoj vazno, nakon ulaska u odrasli zivot, prioriteti ce se preraspodeliti.

P.S. I u Srbiji se trci za novcem, ako ne vise, ono podjedanko kao na zapadu. Razlika je samo sto na zapadu trci sa normalnim uslovima, dok se ovde trka uglavnom svodi za puko prezivljavanje. Srpski sistem vrednosti? Ako vec ne zivimo lepo, mozemo zajedno banciti i druziti se, udri brigu na veselje, ziveli penzioneri da nam sto vise potpore daju.

Ekatarina7

Novajlija
Učlanjen(a)
09.11.2020.
Broj reagovanja
4
Horoskop
Jarac
Zahvaljujem na Vašem mišljenju. Nisam verovala da su forumi ovako efikasni. :)

Potpuno ste u pravu, još uvek živim na tuđi račun pa nemam osećaj za novac. Mislim da je problem u monotoniji načina vođenja života ljudi oko mene, pa me to obeshrabruje da ostanem ovde na duže staze.
Sa druge strane, na to ima uticaja činjenica da sam otišla iz prvog razreda srednje muzičke škole, gde sam se družila sa ionako specifičnim i osvešćenim ljudima, pa sada želim da verujem da je to neka stvarna slika Srbije. Možda mi to nedostaje.

Apsolutno se slažem sa tim da sam mlada, i da imam šansu da pokušam. Šlag na tortu je i pandemija koja ioanko jednolik život čini još monotonijim zahvaljujući merama koje su uvedene i koje se ovde poštuju i online predavanjima kojima nikako kraja. Možda nesvesno želim pobeći od toga povratkom u Srbiju gde se te mere i ne poštuju toliko. Naravno, to nikako ne bi trebalo biti vredno mog školovanja. Samo eto, mlada sam, puna energije, koju nemam na šta da utrošim. :rolleyes:

U svakom slučaju hvala, dobro sam se zamislila. :)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Draga Ekaterina, u potpunosti se slažem sa Anchy. Veruj mi, i ja moju decu savetujem da završe fakultete čije se diplome priznaju na zapadu. Želim da odu odavde, jer današnja Srbija nije zemlja u kojoj bih želeo da oni žive. Srbija možda na prvi pogled deluje opuštenije u odnosu na zapad po svim pitanjima, pa i u pogledu mera na korona virus, ali je to plod jednog potpunog javašluka i nepostojanja uređenog sistema u kome su pravila i mere jednake za sve.
U svakom slučaju, kada završiš studije u Nemačkoj, možeš slobodno pokušati da živiš i radiš u Srbiji, ali sam prilično uveren da ćeš ubrzo odustati.
Želim ti svu sreću! :)

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Zahvaljujem na Vašem mišljenju. Nisam verovala da su forumi ovako efikasni. :)

Potpuno ste u pravu, još uvek živim na tuđi račun pa nemam osećaj za novac. Mislim da je problem u monotoniji načina vođenja života ljudi oko mene, pa me to obeshrabruje da ostanem ovde na duže staze.
Sa druge strane, na to ima uticaja činjenica da sam otišla iz prvog razreda srednje muzičke škole, gde sam se družila sa ionako specifičnim i osvešćenim ljudima, pa sada želim da verujem da je to neka stvarna slika Srbije. Možda mi to nedostaje.

Apsolutno se slažem sa tim da sam mlada, i da imam šansu da pokušam. Šlag na tortu je i pandemija koja ioanko jednolik život čini još monotonijim zahvaljujući merama koje su uvedene i koje se ovde poštuju i online predavanjima kojima nikako kraja. Možda nesvesno želim pobeći od toga povratkom u Srbiju gde se te mere i ne poštuju toliko. Naravno, to nikako ne bi trebalo biti vredno mog školovanja. Samo eto, mlada sam, puna energije, koju nemam na šta da utrošim. :rolleyes:

U svakom slučaju hvala, dobro sam se zamislila. :)

Ono sto se zove monotnojom u mladosti, u odraslom dobu se zove sigurnost.
Na kojoj god tacki planete budes zivela, raspored zivota ce ti biti slican: radices 8-10 sati dnevno, nakon posla, odmarati i druziti s bliskim ljudima, ustajati ujutru i ponavljati sve to. Naici ce u nekom momentu i osnivanje porodice, pa kad dodju deca, tek monotnije nece biti. Sve je stvar rasporeda u glavi. Ako uspes da radis ono sto volis, barem 70% problema si u zivotu resila. Kroz takav posao, bices u kontaktu s ljudima slicnih interesovanja. Ako ti taj posao donosi i dobre prihode, da mozes ziveti opusteno, prisustiti sebi sto zelis, resila si 90% problema. Ostaje samo medjuljudski faktor, a i to ce se s godinama kristalisati. Ionako retko opstanu srednjoskolska druzenja u odraslom dobu, jer ljudi se menjanju. Sa trideset prijace ti neko potpuno treci.

sovac

kafolenčić
Starosedelac
Učlanjen(a)
08.11.2019.
Broj reagovanja
1.128
Horoskop
Ovan
Katariniška imaš i opciju kad se odlučiš da odeš da živiš u neku državu koja je po mentalitetu slična Srbiji a bolja situacija nego ovde...

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Draga Ekatarina,

Moj sestrić ima 21 godinu i na trećoj je godini Rudarsko-geološkog fakulteta. Solidan je student, ni najbolji ali ni najgori. Neka zlatna sredina.

On je komunikativan ali ima svoj krug društva koji se ponekad menja ( sada se druži sa kolegama sa fakulteta, ali ređe izlazi zbog korone ).

Kada je upisao fakultet rekao je i sebi i svima nama najbližima- potrudiću se da što pre završim fakultet i odlazim iz Srbije.

Ne može samo da se odluči da li će ići u Kanadu gde će u početku imati podršku naše šire porodice, ili u Norvešku-tamo nikoga ne zna.

On ne voli ovu vlast, ni na nivou države a ni na nivou grada.

Ne želi da radi za malu platu. Želi bolji standard za sebe, planira i tokom vremena da stvori porodicu. Kaže da to ne može da ostvari ovde i u pravu je.

Ne znam koliko sam ti pomogla sa ovom pričom o mom sestriću. Veruj mi da tako razmišlja cela njegova generacija.

Želim ti puno sreće i sve najbolje :)

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.553
Horoskop
Ribe
Koliko sam upoznata svuda su studije on lajn tako da možeš iz Nemačke da srudiraš u Srbiji i iz Srbije da studiraš u Nemačkoj. Niti bilo ko može da dobije više boravište u nekoj državi na osnovu školovanja iz gore navedenih razloga.
Zašto tag korona i Vučić?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Temu sam “očistio” od nepotrebnih pitanja nakon što smo svi mi dobili tražene odgovore. Nemojte spamovati.

Vrh Dno